Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013"— Esityksen transkriptio:

1 DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013
KEUHKOJEN TUTKIMINEN DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013

2 Kuvaus tarkoituksena on keuhkokudoksen toimintakyvyn arvioiminen erilaisissa keuhkosairauksissa (selvitetään kykyä siirtää happea keuhkoista verenkiertoon). Keuhkojen diffuusiokapasiteettimittaus on tärkeä tutkimus alveoliittien (keuhkorakkulatulehdus), diffuusien keuhkofibroosien (keuhkokudos korvautuu sidekudoksella) ja emfyseeman (laajentuma) diagnostiikassa ja seurannassa.

3 Suoritus Tutkimuksessa hengitetään testikaasua (hiilimonoksidi 0,2 % ja helium 8 %) ja sen jälkeen pidätetään hengitystä noin kymmenen sekuntia. Hiilimonoksidia siirtyy keuhkorakkuloista keuhkokapillaareihin sitä enemmän, mitä suurempi on keuhkojen diffuusiokapasiteetti. Mittaus tapahtuu yleensä kertahengitysmenetelmällä (single breath)

4 Kliininen käyttö Uloshengityskaasuista voidaan laskea keuhkokudoksen toimintakyky Heliumin laimentumisen avulla voidaan laskea ns. efektiivinen alveolaarinen keuhkotilavuus (VA). Suhde DL/VA on spesifinen diffuusiokapasiteetti, joka ilmoittaa diffuusiokapasiteetin keuhkotilavuusyksikköä kohden. Näin eliminoidaan keuhkojen koosta johtuvien vaihteluiden vaikutus itse diffuusiokapasiteettiarvoon.

5 jatkuu Koska veren hemoglobiinipitoisuus vaikuttaa keuhkojen diffuusiokapasiteettiin, lasketaan myös hemoglobiinilla korjattu diffuusiokapasiteetti, jolloin voidaan tarkastella vain keuhkon diffuusio-ominaisuuksia

6 jatkuu Jos keuhkojen interstitium paksuuntuu (esimerkiksi alveoliitti, fibroosi, keuhkoödeema ”keuhkopöhö”, nestettä kertyy keuhkoihin), DL pienenee. Se voi pienentyä myös keuhkoembolisaation (veritulpan kulkeutuminen keuhkovaltimoon) tai keuhkokarsinooman sentraalisen leviämisen takia (keuhkokapillaariston veritilavuuden pienentyminen).

7 jatkuu Keuhkoemfyseema pienentää diffuusiokapasiteettia, mikä johtuu keuhkorakkuloiden väliseinämien osittaisesta tuhoutumisesta ja diffuusiopinnan pienentymisestä sekä keuhkojen veritilavuuden vähentymisestä. Toiminnallisesti merkittävä emfyseema ei yleensä ole kyseessä, jos DL on normaali

8 Potilaan ohjaus Lääkitys: vrt. hoitokontrolli vai diagnostinen tutkimus Nautintoaineet ja ruokailu: 4 tuntia tupakoimatta 2 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) 1,5 vrk ilman alkoholia.

9 jatkuu Kesto n. ½-1 t Tulee istua 15 min ennen tutkimusta hengityksen tasaantumiseksi (hyvissä ajoin tutkimukseen). Poikkeuksellista rasitusta vältettävä edellisenä päivänä Tehdään aikaisintaan kahden viikon kuluttua hengitystieinfektion ("flunssan") parantumisesta.

10 Huomioitavaa Bronkoskopiasta tai muusta hengitysteitä ärsyttävästä toimenpiteestä tulee olla kulunut 3 vuorokautta. Sisäelimiin kohdistuneiden punktioiden tai ohutneulabiopsioiden jälkeen tutkimus tehdään aikaisintaan seuraavana päivänä. Keuhkotuberkuloosiepäillyille tutkimus tehdään kolmen negatiivisen yskösvärjäysnäytteen jälkeen. Muista tartuntavaaroista on informoitava tutkivaa yksikköä.


Lataa ppt "DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google