Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lääkeaine Kemia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lääkeaine Kemia."— Esityksen transkriptio:

1 Lääkeaine Kemia

2 Mitä on lääkeainekemia?
Lääkeainekemia on yksi Kemian osa-alue, jossa tutkitaan lääkeaineita. Lääkket on aineita, jotka auttavat parantamaan, ehkäisemään ja lievittämään erilaisia sairauksia, kipuja.  Lääkkeen tarkoitus on palauttaa elimistön normaali fysiologinen toiminta. Lääkeainekemiassa yhdistyy farmaseuttisia, biologisia ja lääketieteellisiä näkökulmia. Lääkeainekemiassa orgaaninen kemia yhdistyy biokemiaan, laskennalliseen kemiaan ja muihin kemian aloihin. Lääkeainekemia tunnetaan myös nimellä farmaseuttisena kemiana.

3 Lääkkeiden isomeria: * Isomeria on molekyylin samanlainen kemiallinen kaava mutta molekyyleillä voi olla erilaisia rakenteita. * Tämän vuoksi lääkkeiden molekyylit voivat olla samanlaisia kemialliselta kaavaltaan mutta erilaisia rakenteeltaan, mistä voi seurata haitallisia vaikutuksia. Tunnetuin tapaus kemian historiassa oli tali- domidi. Kyseessä oli raskaana oleville naisille kehitetty unilääke, joka helpotti raskauden aikaista pahoinvointia. Kuitenkin talidomidi-lääkkeen isomeria aiheutti sikiölle raajojen ja elinten epämuodostumia ja vajautta. * Nykyisin lääkkeiden isomeria on mahdollista valmistaa tarkasti – tosin valmistus on nykytekniikalla kallista. * Erilaisia isomerioita merkitään kirjaimilla esimerkiksi R-talidomidi ja S-talidomidi. * Ibuprofeeni tarkoittaa isomerioiden erilaisuutta lääkkeen kiputiloihin vaikuttavuuden ja lääkkeen sivuvaikutusten olemattomuuden suhteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokin isomeeri vaikuttaa kipuun, toinen taas ei vaikuta ja jokin isomeeri ei aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Näin lääkkeen isomeerit ovat turvallisia, erottelua ei tarvita, mikä taas vähentää taloudellisten resurssien tarvittavuutta.

4 Lääkkeiden annostelu Eri lääkkeet annostellaan eri tavalla. Yleensä lääke otetaan suun kautta, mutta se voidaan ottaa myös injektiona, nenään, suun limakalvoille, silmiin, ihon kautta tai peräsuoleen. Lääke voidaan ottaa esimerkiksi nesteenä, kapseleina, tabletteina tai jauheena veden kera, joka mahdollistaa sen, että vaikuttava lääkeaine pysyy ehjänä mahdollisimman pitkään, ja että sen vaikutus kohdistuisi oikeaan kohtaan elimistössä. Lääkkeiden annosteluun on olemassa erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat etenkin lasten ja vanhusten lääkkeiden ottoa. Esimerkiksi joitakin tabletteja on helppo puolittaa tabletin puolittajilla, tai niitä voi murskata jauheeksi murskaimella.

5 Lääkkeiden kehittäminen
Lääkkeiden kehittäminen on pitkä, kallis sekä riskialtis prosessi. Siihen voi liittyä vakavia haittavaikutuksia tai jos lääkkeen tehokkuus ei toimi sen kehittäminen joudutaan keskeyttämään. Uuden, toimivan lääkkeen kehittäminen kestää usein yli 10 vuotta. Ja se voi maksaa jopa miljari euroa. Lääkkeen kehitys lähtee siitä, että oletetaan tiettyjen aineiden vaikuttavan johonkin tietyllä tavalla. Ideaan jälkeen lääkekemisti etsii tietokoneen avulla tietoa molekyyleistä ja valitsee potentiaalisimpia molekyylejä, jotka voisivat vaikuttaa tarvittavalla tavalla. Kun uusi lääkeidea on keksitty lääkemolekyyli patentoidaan, vaikka sen toimivuudesta ei vielä olisi tarkempaa tietoa. Usein patenttisuoja on n.20 vuotta josta n. 15 vuotta menee sen tutkimiseen. Monien tuhansien molekyylien joukosta valitaan vain muutama, joista yhtä lähdetään lopuksi kehittämään lääkeaineeksi. Molekyylille tehdään tutkimukset soluviljelmillä, jonka tarkoituksena on saada tieto lääkkeen turvallisuudesta. Soluviljelmätutkimuksen jälkeen tehdään eläinkokeita minkä tarkoituksen on saada tarkempaa tietoa lääkkeen vaikutuksesta ja käyttäytymisestä elimistössä.

6 Lähteet: lukio/oppiaineet/kemia/ke1/orbitaali /sisalto2/kmu/l%C3%A4%C3%A4keainekemiaa biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibu4n7k YfQAhWFNJoKHQQIAAcQ_AUIBigB#imgrc=dIKTHPs11YXILM%3A nnostelu


Lataa ppt "Lääkeaine Kemia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google