Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT"— Esityksen transkriptio:

1 ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
Suomen Musliminaiset ry Suomen Islamilainen Neuosto (SINE) ry ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT MUSLIMIN HAUTAUS JA SEN VAIHEET Hautausmaahallinnon neuvottelupäivät , Tampere

2 Islamilaiset yhteisöt Suomessa
Suomessa on noin – muslimia, joista noin 60 % asuu pääkaupunkiseudulla. Maailman muslimeista noin % on sunnimuslimeita ja loput shiiamuslimeita. Suomessa sunneja on noin % ja loput shiioja. Suomessa on noin 52 islamilaista yhdyskuntaa ja yli 100 islamilaisten yhdistystä.

3 KUOLEMAN KOHDATESSA Muslimit tulisi haudata mahdollisimman pian kuoleman jälkeen Omaisten tulisi huolehtia vainajan yleisestä siistimisestä osastolla ennen kylmiöön siirtämistä. Vainajan tulisi olla peitettynä myös kylmiössä Vainajaa tulee kohdella varoen myös kuoleman jälkeen

4 KUOLEMAN KOHDATESSA Vainajan pesu tulisi suorittaa juuri ennen hautausta. Pesun suorittavat samaa sukupuolta olevat muslimit. Muslimit haudataan islamilaiseen hautausmaahan.

5 VAINAJAN PESU Pesutilassa on oltava vesipiste, mielellään käsisuihku sekä viemäri. Pesualustan olisi hyvä olla sellainen, mistä vesi poistuu itsestään, koska pesussa käytetään runsaasti vettä. (esim. Vanhusten pesuun käytettävä alusta) Pesu kestää noin tunnin, riippuen olosuhteista. Pesun jälkeen vainaja puetaan käärinliinoihin, pesijät arkuttaa vainajan tai siirtää kuljetusalustalle.

6 Pesun vaiheet Vainajasta poistetaan mahdolliset katetrit ym. sekä peitetään. Tyhjennetään vainajan vatsa ja tehdään alapesu. Tehdään rituaalinen rukouspesu (kädet, kasvot, pää ja korvat, jalat). Pestään vainaja yleensä kolme kertaa runsaalla vedellä.

7 Pesun vaiheet Ensimmäisessä pesussa käytetään sidr-jauhetta (lootuspuun lehdistä tehtyä jauhetta). Toisessa pesussa käytetään vettä. Kolmannessa pesussa käytetään kamferia, joka lisätään pesuveteen. Vainaja kuivataan, hiukset letitetään (naisilla). Vainaja kääritään käärinliinoihin ja arkutetaan. Arkussa vainaja laitetaan oikealle kyljelle.

8 Hautauksen vaiheet Pesun jälkeen vainaja kuljetetaan hautausmaalle. Miespuoliset muslimit kuljettava arkun hautaan. Ennen hautaan laskua, joko hautausmaalla tai joskus myös esim. moskeijassa tai sairaalassa vainajalle tehdään Janaza-rukous (hautaus- rukous). Vainaja asetetaan rukoilijoiden eteen ja imaami asettuu vainajan taakse ja muut rukoilijat hänen taakseen riveihin.

9

10 Hautauksen vaiheet Rukouksen jälkeen miehet nostavat arkun hautaan ja lukevat pyyntörukouksia vainajan puolesta. Omaiset yleensä peittävät haudan, siksi on tärkeää että haudan vierellä on hiekkaa ja lapioita. Haudan peittämisen jälkeen hautajaiset ovat ohi.

11

12 HAUTAUSMAA Muslimit tulee haudata omaan hautausmaahan, mihin on haudattu vain muslimeita. Hautakivien käytössä on eroja, jotkut käyttävät isojakin kiviä, kun taas toiset eivät ollenkaan. Myös haudalla vierailuissa on paljon eroja, joillekin hyvin tärkeätä, kun toiset eivät taas käy koskaan omaisten haudoilla. Yleensä muslimit osallistuvat hautajaisiin suurin joukoin, vaikka vainajaa eivät tuntisikaan, siksi on hyvä varautua suureen määrään ihmisiä.

13 MUUTA HUOMOITAVAA Arkussa ei saa olla ristejä tai eläimen kuvia. Arkkuruuvit tulisi olla puolikuun tai lehdykän muotoisia. Vainajan kunnioitus tulee ottaa huomioon kaikissa kuljetuksissa.

14 YHTEYDENOTOT LISÄTIETOJA: Pia Jardi puhelin: 044 325 4255
sähköposti:


Lataa ppt "ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google