Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud"— Esityksen transkriptio:

1 ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Minna Lähteenmäki Hanna Ihanus

2 Indikaatiot Pehmytkudosten tutkiminen -> elinten rakenteen, koon ja muodon tutkimus Esimerkiksi: vatsan alue, sydän, sappirakko, munuaiset, kilpirauhaset, sikiö, munasarjat, kohtu, poskiontelot, lihakset, jänteet, veren virtausnopeuden mittaus jne.

3 Ultraäänilaite ja tutkimuspaikka
Laite käyttää hyväkseen ultraäänen heijastumis- ja läpäisykykyä. Se lähettää ultraääntä ja vastaanottaa heijastuneet aallot laskien samalla, miten kaukaa aalto tulee. Näin saadaan reaaliaikainen kuva siitä, mistä aalto heijastuu. Laitteella voidaan tutkia ihmisen sisäelimiä ja muodostaa reaaliaikainen, kaksiulotteinen kuva siitä, mitä sisältä löytyy. Tutkimuspaikkana voi olla terveysasema tai sairaalan osasto tai poliklinikka. m

4 Tutkimuksen toteutus Riippuen kuvattavasta paikasta tutkittava joko istuu tai makaa tutkimuspöydällä. Ennen tutkimusta tutkittava alue tulee riisua paljaaksi. Jotta kuva olisi mahdollisimman tarkka, pidetään ultraäänianturia suoraan ihoa vasten; lisäksi anturin ja ihon väliin laitetaan ääntä hyvin johtavaa, hieman viileää geeliä. Itse kuvaus on täysin kivutonta. Lääkäri liikuttelee anturia iholla kuvattavan kohdan päällä. Joskus anturia saatetaan painaa hieman voimakkaammin, jotta kuvattava kohde näkyisi paremmin. Painaminen ei kuitenkaan pääsääntöisesti aiheuta kipuja. Kuvaus kestää kohteesta riippuen yleensä noin 5-15 minuuttia.

5 Kuvia ultraäänitutkimuksista

6 Esivalmistelut Esivalmistelut riippuvat kuvattavasta paikasta, joten tutkittavan pitäisikin aina saada tehtävää tutkimusta koskevat tarkat ohjeet lääkäriltä, hoitajalta tai röntgenhenkilöstöltä. Jos esim. aiotaan kuvata vatsan aluetta, tulee tutkittavan olla syömättä 3 tuntia ennen tutkimusta. Muutoin normaali syöminen ja juominen on yleensä sallittua. Koska ultraäänikuvaus on vaaraton ja kivuton tutkimus, eivät allergiat tai raskaus vaikuta sen toteuttamiseen.

7 Tutkimuksen jälkeen Ultraäänikuvaus ei tarvitse mitään varsinaista jälkihoitoa. Tutkimuksen tehnyt lääkäri laatii otettujen kuvien tai videoiden perusteella lausunnon. Tämän lausunnon tutkittava saa joko itselleen tai se lähetetään lähettäneelle lääkärille, jonne tutkittava menee kuulemaan vastausta ja neuvottelemaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Jos on otettu näytepaloja, ne tutkitaan mikroskoopilla laboratoriossa ja lausunto tuloksista lähetetään ultraäänitutkimukseen lähetteen tehneelle lääkärille.

8 Ultrtraäänikuvia sikiöstä

9 Lähteet:


Lataa ppt "ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google