Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva"— Esityksen transkriptio:

1 THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
Kliiniset tutkimukset Inka Ikonen Laura Juutilainen Kuva:

2 MIHIN KÄYTETÄÄN? Sydämen pumppaustoiminnan selvittämiseen
Keuhkokuumetta epäiltäessä Etsittäessä rintakehän sisäistä vammaa Epäiltäessä vierasesinettä keuhkossa Keuhkojen toiminnan arvioinnissa Keuhkosyövän etsinnässä Kylkiluun vammojen tutkimiseen Kuva:

3 TUTKIMUSVÄLINEET JA TUTKIMUSPAIKKA
Keuhkokuva otetaan röntgenissä. Röntgenkuva otetaan kuvauslevylle, joka luetaan lasersäteiden avulla ja muunnetaan digitaaliseen muotoon. Kuvantamisessa käytetään hyväksi röntgensäteitä. Kuva voidaan ottaa joko seisaaltaan tai makuultaan Kuva:

4 TUTKIMUKSEN IDEA Tavallisista röntgenkuvista thoraxkuvia on noin puolet. Tämä kertoo kuvantamismuodon käyttökelpoisuudesta monia sairauksia arvioitaessa. Tutkimus kestää vain muutaman minuutin ja on potilaalle täysin kivuton. Thoraxkuvan ottaa koulutettu röntgenhoitaja ja lääkärit tulkitsevat kuvan. Tutkimukseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Kuvauksen aikaan potilas seisoo tai on pitkällään ja vetää syvään henkeä ja on hengittämättä kuvan oton ajan. Thoraxkuva otetaan sekä edestä että sivusta. Näin pystytään paikantamaan mahdolliset muutokset. Sivukuva mahdollistaa muutosten paikantamisen syvyyssuunnassa Kuva:

5 VALMISTELUT ENNEN JA JÄLKEEN
Thoraxröntgen ei tarvitse sinänsä mitään erityisiä valmisteluita. Ainoastaan kohdealueella olevat vaatteet, korut, kellot yms. Esineet on riisuttava kuvauksen ajaksi. Mahdollisesti raskaudesta tai sen mahdollisuudesta on myös ilmoitettava etukäteen. Raskaana oleville tehdään röntgenkuvaus vain ja ainoastaan silloin kun lääkäri näkee sen erillisen arvion perustella välttämättömäksi. Mm. kilpirauhaset ja sukuelimet suojataan röntgensäteitä läpäisemättömillä suojaliiveillä. Ylimääräiset henkilöt poistuvat röntgenhuoneesta erilliselle toisessa huoneessa sijaitsevalle työasemalle, josta kuvaus käynnistetään ja jonne kuvat siirtyvät sähköisesti.

6 TUTKIMUSTULOKSET JA TULKINTA
Päivystysaikana lääkärit tulkitsevat kuvat ja n. vuorokauden kuluttua röntgenlääkäri tekee kuvasta lopullisen lausunnon. Kuvista etsitään poikkeavia löydöksiä. Esim. sydämen vajaatoiminnassa keuhkoissa näkyy vaaleita verisuonijuosteita ja suurten keuhkosuonten pulleutta johtuen keuhkojen verentungoksesta. Kts. Viereinen kuva. Kuva:

7 VIRHEMAHDOLLISUUDET JA VAARATILANTEET
Väärä potilas Väärä kuvauskohde, väärintehty lähete Väärä kuvantamistapa Vioittuneet välineet Väärä tulkinta Potilaan liikehdintä Epäonnistunut kuva Potilaan kaatuminen pystykuvaa otettaessa Säteilyannos lisää riskiä sairastua syöpään Ei tietoa raskaudesta -> mahdolliset sikiövauriot Kuva:

8 MUKANA TUTKIMUKSESSA Laura: Potilaan mukana thoraxröntgenissä
Potilaalta otettiin pystythorax tahdistimen asennuksen jälkeen Ennen kuvausta potilaalta riisuttiin paita, potilaalle ei laitettu röntgensuojia. 1. etukuva: Potilas asettui seisomaan rintakehä kuvauslevyä vasten, röntgen hoitaja asetti ”valoristikon” selkäpuolelle rintakehän alueelle. 2. sivukuva: Potilas asettuu vasen kylki kuvauslevyä vasten ja nostaa oikean käden ylös tukitangolle. Näin mahdollistetaan se, että kuva onnistuu eivätkä kädet ole tiellä. Potilas pidättää hengitystä aina yhden kuvan ajan. Röntgenhoitaja ohjeistaa koko ajan. Ylimääräiset henkilöt poistuivat viereisessä huoneessa olevaan työasemaan, jossa tietokoneelta tarkistettiin kuvauksen onnistuminen Tutkimus vei muutaman minuutin. Potilas ei tuntenut kipua kuvauksesta johtuen. Kuvauksen jälkeen potilas siirtyi takaisin potilassängylle ja poistuimme takaisin osastolle.

9 LÄHTEET http://www.satamanrontgen.fi/rontgen.html
4091 rusrontgen.pdf/69fa cfe-b134-2aced61edeca 0164


Lataa ppt "THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google