Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus Mitä, miksi ja milloin? Koulutuksen tutkimuslaitos 14.8.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
Advertisements

Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä –hanke
KEHITTÄMISHANKKEIDEN OHJAUSMALLI
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNVARMISTUS
Uusi Humak Jukka Määttä, kehittämisjohtaja
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
MPKK:n laadunvarmistus-järjestelmän kehittäminen auditoinnin jälkeen
HAAGA-HELIAn laadunvarmistusjärjestelmä
Kokonaisarkkitehtuuri osana laatutyötä KA-pilotti ohjausryhmä
Markus Söderlund Kanuuna-seminaari, Tampere Miksi ja miten nuorisojärjestöjen työtä kannattaa arvioida? #nuorisojärjestöt #laatu #arviointi #palaute.
Karelia-amk kehittämisraportti
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
”Laadukasta osaamista ja ammattitaitoista, pätevää väkeä” AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OPETUKSEN LAADUN ITSEARVIOINTI Anneli Airola, Pohjois-Karjalan.
Toimitilapalvelujen organisoinnin ja laadunhallinnan kehittäminen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Informaatioteknologian tiedekunta 2006 Prosessien mallinnus IT-tiedekunnassa Pro.Laatu.Pro Tommi Kärkkäinen Olli Hokkanen Miika Nurminen.
IT-tdk:n toimintamalleja laatukäsikirjasta jyu
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Auditointien vaikuttavuuden.
Laatutyön ajankohtaiskatsaus
Anu Portti Laatupäällikkö
Laadunvarmistusjärjestelmä
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Ilkka Virtanen Vaasan yliopisto & KKA:n Erikoistumisopintolautakunta1 Erikoistumisopintojen arviointi ja akkreditointi Yliopistojen täydennyskoulutuskeskusten.
Jyväskylän yliopiston laatutyö
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
1 ”Laadunhallintajärjestelmä toiminnan kehittämisen viitekehyksenä” Helsingin yliopisto
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
VAIKUTTAVUUS Kriittinen menestystekijä Arviointikriteerit
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO RV/12/11/2004 Internet ohjausalan ammattilaisten, tutkijoiden ja päätöksentekijöiden yhteisenä työalustana Raimo Vuorinen Tutkija,
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Mistä yliopistojen.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö 1 JY:n laatutyö Ainejärjestötapaaminen Pirjo Halonen Laatupäällikkö
Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tapaaminen nro A103 klo Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014.
Miten koulutuksen järjestäjä varmistaa oppisopimuskoulutuksen edellytykset? OPPISOPIMUKSEN SYYSSEMINAARI Hannu Salminen Johtaja, opetusneuvos.
AUDITOINTI JA KANSAINVÄLISET ASIAT - HYÖDYLLINEN HARJOITUS VAI PALJON PORUA, MUTTA VÄHÄN VILLOJA? CASE: KUOPION YLIOPISTON LAADUNVARMISTUSJÄRJESTELMÄN.
Enter your footer here KEK TKK:n LVJ Sisäiset auditoinnit ja KKAn uusinta-auditointi
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Oppisopimuskoulutuksen laadunhallintaa oppisopimuskoulutuksen järjestäjän toimesta Tuula Hoivala, Pirkanmaan oppisopimuskeskus
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Laatua verkossa ITK´06. Verkko-opetuksen laatuhankkeet Portaalissa julkaistavien aineistojen laatukriteerit Tuotteistaminen ja tekninen tuotekehitys VirtuaaliAMK:n.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus IT-tiedekunnan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO.
Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmä Korkeakoulujen arviointineuvoston auditointiryhmä Laatupäällikkö 014.
Mitä auditoinnissa arvioidaan ja miksi? Johtaja Kari Seppälä, Turun yliopisto Auditointiryhmän puheenjohtaja.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Asiakaspalvelu 2014 Toimintamallin ja toimintaympäristön pilotointi v.1.0 Pilotoinnin seuranta
Opettaja oman työnsä arvioijana AMK:n yhteistyöpäivä Anja Tuovila laatukoordinaattori.
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Ajankohtaista Jyväskylän yliopiston laatutyössä
Jyväskylän yliopistossa
Tiedolla johtamisen kokonaisuus
Laadunvarmistuksen käsitteet ja haasteet
Korkeakoulujen laadunvarmistus-järjestelmien nykytilanne
Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi.
Esityksen transkriptio:

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus Mitä, miksi ja milloin? Koulutuksen tutkimuslaitos Pirjo Halonen

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Mitä laatu on? 1 Erilaisia määritelmiä (Ursin 2007): korkealuokkaisuutta erinomaisuutta johdonmukaisuutta toiminnan tarkoituksenmukaisuutta rahalle vastinetta toiminnan muutosta moraalinen päämäärä

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Mitä laatu on? 2 ISO 9000 –standardi: ”Laatu on se, missä määrin luontaiset ominaisuudet täyttävät vaatimukset.” ”Ominaisuus” on tunnusomainen piirre. ”Vaatimus” on tarve tai odotus, joka on erityisesti mainittu, yleisesti edellytetty tai pakollinen.

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Mitä laatu on? 3 Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA): ”Laatu on laadunvarmistuksen menettelytapojen, prosessien ja järjestelmien tarkoituksenmukaisuutta suhteessa tavoitteisiin ja tarkoitukseen (fitness for purpose). Tällöin laatu voi olla tavoitteiden saavuttamista, josta on näyttöä.”

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Siis KKA:n näkemyksen mukaan laatu on korkealuokkaisuutta erinomaisuutta johdonmukaisuutta toiminnan tarkoituksenmukaisuutta rahalle vastinetta toiminnan muutosta moraalinen päämäärä

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Miksi laatutyötä? Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma : ”Korkeakouluja kehitetään tavoitteena koulutuksen ja tutkimuksen laadun parantaminen.” ”Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tulosohjausjärjestelmässä painotetaan opetuksen ja tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta.” ”Valtion tuottavuusohjelmaa tarkistetaan siten, ettei se heikennä yliopistokoulutuksen laatua sekä tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuutta.”

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Miksi laatutyötä? Ensisijaisesti oman työn kehittämisen tukea yliopiston kehittämisen tukea Aikaa myöten yliopiston toiminnanohjausjärjestelmä ja laadunvarmistusjärjestelmä liukuvat toisiaan kohti ja yhdistyvät.

8 Toiminnanohjaus Strateginen johtaminen Tuloksellisuuden osoittaminen Kehittämistarpeiden paikantaminen Toiminnan dokumentointi, Arviointi ja kehittäminen YDIN- JA TUKIPROSESSIT Kehittäminen Kehittyvän laatutyön ohjaus Tulosohjaus Kehittämisen linjat Laatutyön johtaminen Laadunvarmistusjärjestelmä Laatutyö LAADUNHALLINNAN Periaatteet ja rakenteet Arvioinnin prosessit Lait, asetukset, säädökset Yliopiston asiakirjat

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Ulkoinen paine Eurooppalainen korkeakoulutusalue ENQA (European Network for Quality Assurance) KKA (Korkeakoulujen arviointineuvosto) Kilpailukyvyn ylläpitäminen Sertifiointi

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadunvarmistus on Perustoimintaa systematisointia aikaisempaa parempaa ohjeistusta Johtamista tavoitteiden mukaista toimintaa vaikuttavuuteen tähtäävää Arviointia itsearviointi sisäinen arviointi ulkoinen arviointi

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Tavoitteiden mukainen toiminta Tavoitteet saavutettavissa olevia keinot niiden saavuttamiseen olemassa mekanismit tavoitteiden saavuttamisen toteamiseen olemassa saavuttaminen mitattavissa – myös laadullisesti

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Vaikuttavuus tarkastellaan toiminnan vaikutusta (toiminnan tarkastelun lisäksi) rajaudutaan vahvuusalueille (vaikuttavuusalueille)

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadunvarmistus- järjestelmä Järjestelmä koostuu vakiintuneista, mutta silti kehittyvistä toimintatavoista, prosesseista, näiden dokumentaatiosta ja arvioinnista. Järjestelmän päädokumentti on laatukäsikirja.

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadunvarmistus- järjestelmän tavoitteet Yliopiston laatupolitiikka Toiminnan johtaminen ja vastuut on määritelty. Toiminta perustuu TTS:ssa hyväksyttyihin päämääriin ja arvoihin. Henkilöstö on sitoutunut laatutyöhön. Laatutyö palvelee perustehtäviä. Prosessit on dokumentoitu riittävästi ja ymmärrettävästi. Sidosryhmät otetaan huomioon. Toimintaa arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. Laadunvarmistusjärjestelmä on strategisen johtamisen väline.

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö SuunnitteluToteutus Sisäinen arviointi Ulkoinen arviointi Kehittäminen JY:n laatutyöprosessi Tämänhetkinen vaihe /200711/200810/ /

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Suunnittelu Järjestelmän valinta (CAF) Prosessinäkökulman valinta Hallinnollisten prosessien kuvaaminen Työkalujen käyttöön kouluttaminen Suunnitteluvaihe

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Toteutusvaihe Toteutus Toiminnan tarkastelu suhteessa tavoitteisiin Laadunvarmistuksen kytkeminen johtamisjärjestelmään Laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteiden määrittely rakenteen määrittely dokumentointi Kaikkien toimijoiden osallistamisen varmistaminen Laadunvarmistusjärjestelmän vaikuttavuuden arviointijärjestelmien luominen jatkuvan kehittämisen periaatteen luominen Opetuksen laatuprojekti

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Sisäisen arvioinnin vaihe Sisäinen arviointi Sisäisen auditoinnin järjestelmän luominen Sisäiset auditoinnit ulkoisen auditoinnin periaatteiden mukaisesti

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Ulkoinen arviointi Ulkoinen arviointi Laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteet, rakenne ja osa-alueiden väliset yhteydet Dokumentaatio Toiminnan tarkastelu suhteessa tavoitteisiin (perustehtävät, tuki- ja palvelutehtävät sekä henkilöstön kehittäminen) Laadunvarmistukseen osallistuminen (henkilöstö, opiskelijat, sidosryhmät) Laadunvarmistuksen yhteys johtamiseen ja toiminnanohjaukseen Laadunvarmistusjärjestelmän tuottaman tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus (sisäisesti ja ulkoisesti) Laadunvarmistusjärjestelmän tuottaman tiedon hyödyntäminen Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen Laadunvarmistuksen toimivuus ja vaikuttavuus toiminnan kehittämiseen

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Kehittämisvaihe Kehittäminen Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuraaminen vaikuttavuus ja seuraukset Laadunvarmistusjärjestelmän kehittäminen toimimaan entistä paremmin johtamisen välineenä

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Milloin?

22 Aikataulu

23 Aikataulu vuonna 2007

24 Aikataulu vuonna 2008

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö www-sivut Jyväskylän yliopisto -> Hallinto -> Suunnittelu ja kehittäminen -> Laatutyö tai