Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 23.2.2007 A103 klo 10-12 Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 23.2.2007 A103 klo 10-12 Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014."— Esityksen transkriptio:

1 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 23.2.2007 A103 klo 10-12 Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014 260 1180 GSM 050 4285315 E-mail pirjo.halonen@adm.jyu.fi

2 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Ohjelma Jyväskylän yliopiston laatutyön tilannekatsaus Vararehtori, laadunkehittämisryhmän puheenjohtaja Matti Leino Mitä laatutyö on? Laatutyön eteneminen kohti Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) auditointia Laatuvastaavien tehtävät Laatuvastaavien koulutussuunnitelma

3 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Mitä laatutyö on? 1 Toiminnan kehittäminen kohti organisaation tavoitteita oikea suuntautuminen järjestelmällisesti ja avoimesti menestymiseen ohjaaminen suorituskyvyn parantaminen asiakas- ja sidosryhmien tarpeiden ennakoiminen ja huomioonottaminen

4 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Mitä laatutyö on? 2 Laadukas toiminta on kokonaisvaltaista systemaattista määriteltyihin tavoitteisiin tähtäävää jatkuvasti kehittyvää

5 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu Laatu voidaan määritellä useista näkökulmista (vrt. Ursin 2007). Se voi olla korkealuokkaisuutta erinomaisuutta johdonmukaisuutta toiminnan tarkoituksenmukaisuutta rahan vastinetta toiminnan muutosta moraalista päämäärää

6 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadun ”virallisia” määritelmiä Laatu (quality) on sitä, missä määrin ominaisuudet täyttävät laatuvaatimukset. Se on tiettyihin tavoitteisiin pyrittäessä menettelytapojen, prosessien ja järjestelmien tarkoituksenmukaisuutta (ISO 9000). Laatu on tuotteen tai palvelun ominaispiirre, jota voidaan mitata suoraan esimerkiksi vertaamalla sitä asetettuun standardiin tai epäsuorasti tarkastelemalla asiakkaiden tyytyväisyyttä (CAF).

7 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 1 Yliopistolain (5 §) velvoite5 § “Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista toimintaansa ja niiden vaikuttavuutta. Yliopistojen on myös osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Yliopiston tulee julkistaa järjestämänsä arvioinnin tulokset.”

8 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 2 Muita velvoitteita Kansainvälistyminen EU – European Higher Education Area, Eurooppalainen korkeakoulutusalue vuoteen 2010 mennessä Bolognan sopimus 1999 Prahan kommunikea 2001 Berliinin kommunikea 2003 Bergenin seurantakokous 2005

9 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 3 Bolognan julistuksessa 1999 sanotaan: ” Promotion of European co-operation in quality assurance to developing comparable criteria and methodologies.” Eurooppalaisen korkeakoulutuksen laadunvarmistuselin on European Association for Quality Assurance for Higher Education (ENQA).

10 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 4 Berliinin kommunikeassa 2003 asetettiin kehittämisen välitavoitteet vuoteen 2005: laadunvarmistuselinten (esim. KKA) ja laitosten (esim. JY) vastuunjako koulutusohjelmien tai korkeakoulujen arviointi sisäinen ja ulkoinen opiskelijoiden osallistuminen tulosten julkistaminen akkreditointijärjestelmä, sertifiointijärjestelmä tai muu vastaava järjestelmä osallistuminen kansainväliseen toimintaan, yhteistyöhön ja verkostoihin Päävastuu korkeakoulutuksen laadunvarmistuksesta kuuluu korkeakoululle itselleen.

11 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 5 Laadunvarmistuksen periaatteet: 1. Yliopistolla on laatupolitiikka ja toimivat menettelytavat koulutuksen laadun varmistamiseksi. 2. Yliopistolla on viralliset menettelytavat koulutusohjelmien ja tutkintojen jatkuvaan kehittämiseen. 3. Opiskelija-arvoinneissa tulee käyttää julkisia kriteerejä, ohjeita ja menettelytapoja johdonmukaisesti.

12 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 6 Laadunvarmistuksen periaatteet: 4. Yliopistolla tulee olla menettelytavat, joilla voidaan varmistua opetushenkilöstön muodollisesta ja ammatillisesta pätevyydestä. 5. Yo:n tulee varmistaa, että opiskelijoiden oppimisen tukemisen voimavarat ovat riittävät ja tarkoituksenmukaiset jokaisessa koulutusohjelmassa.

13 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 7 Laadunvarmistuksen periaatteet: 6. Yo:n tulee kerätä, analysoida ja käyttää asiaankuuluvaa tietoa tehokasta koulutuksen ja muun toiminnan johtamista varten. 7. Yo:n tulee julkistaa säännöllisesti ajantasaista, puolueetonta ja objektiivista määrällistä ja laadullista tietoa tarjoamastaan koulutuksesta ja tutkinnoista.

14 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatu yliopistoissa 8 ENQA:n mukaan auditointi kohdistuu laadunvarmistusmenettelyjen vaikuttavuuteen: a) Toimimmeko tavoitteiden suuntaisesti? b) Miten varmistamme sen? c) Mikä on toimintamme vaikuttavuus, esim. miten kyvykkäitä valmistuneet maisterit ovat palvelemaan yhteiskuntaa?

15 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Esimerkki Toiminta MITEN? Kansalaisten ymmärrys tieteestä paranee Hallitusohjelma Tutkimustuloksista ja tieteestä tiedottamista tehostetaan JY:n TTS Oikea-aikaisuus Vastuullisuus Aktiivisuus Ymmärrettävyys Tavoitteellisuus Suunnitelmallisuus Tilanneherkkyys Aktiiviset kontaktit sidosryhmiin rahoittajiin elinkeinoelämään mediaan Näkyvyys yleisötapahtumat messut Kouluyhteistyö

16 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadunvarmistus- järjestelmän rakenne Strateginen johtaminen TutkimusOpetus Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Asiantuntija- ja palvelutehtävät Hallinto Strategiat Ohjelmat Tulossopimukset Yhteiskunnan vaatimukset

17 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Kenen laatutyöstä on kyse? 1 Bergenin seurantakokouksen julkilausuma 2005: “Painotamme korkeakoulujen, niiden henkilöstön ja opiskelijoiden keskeistä roolia Bolognan prosessin kumppaneina.”

18 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Kenen laatutyöstä on kyse? 2 Siis johtajien, opettajien, tutkijoiden, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden laatutyöstä on kyse.

19 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laatupolitiikka 1 Yliopiston laatupolitiikka: ”Jyväskylän yliopiston tavoitteena on olla kansainvälisesti tunnettu tutkimus- ja tiedeyliopisto, joka on myös elinikäisen oppimisen merkittävä toimija.” ”Jotta yliopisto pystyisi saavuttamaan päämääränsä ja toteuttamaan tehtävänsä mahdollisimman hyvin, se nojaa kaikissa toimissaan yliopiston hallituksen 13.12.2006 hyväksymään laatupolitiikkaan.”

20 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laatupolitiikka 2 Vastuut: ”Yliopiston johto ja työntekijät ovat sitoutuneet laatupolitiikan noudattamiseen.” ”… yliopiston jokainen työntekijä on omalta osaltaan vastuussa laadun kehittämisestä.”

21 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laatupolitiikka 3 Tavoitteet JY:n toiminta on laadukasta ja eettisesti hyväksyttävää. Se perustuu kestävän kehityksen periaatteelle, tasa-arvolle, yhdenvertaisuudelle ja esteettömyydelle. Sen periaatteet ovat avoimia, helposti ymmärrettäviä ja tarkistettavia.

22 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laatupolitiikka 4 Pääperiaatteet: Toiminnan johtaminen ja vastuut on määritelty. Toiminta perustuu TTS:ssa hyväksyttyihin päämääriin ja arvoihin. Koko henkilöstö on sitoutunut laatutyöhön. Laatutyö palvelee yliopiston perustehtäviä.

23 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laatupolitiikka 5 Prosessit on dokumentoitu riittävästi ja ymmärrettävästi. Sidosryhmien tarpeet otetaan huomioon toiminnassa ja tiedottamisessa. Toimintaa arvioidaan jatkuvasti ja sitä kehitetään.

24 24 Laatu- tavoitteet Laadun suunnittelu - prosessit - resurssit Laadun- ohjaus Laadun- hallinta Laadun kehittä- minen Laatupolitiikka Laatuvaatimukset

25 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Auditointi Auditointi on riippumatonta ulkopuolista arviointia, jossa selvitetään onko laadunvarmistusjärjestelmä tavoitteiden mukainen, tehokas ja tarkoitukseen sopiva. Jyväskylän yliopiston auditoi Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA).

26 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Oleellinen kysymys: Suuntautuuko toiminta kohti määriteltyjä tavoitteita? Edellytetään konkreettista näyttöä toimivuudesta, vaikuttavuudesta ja avoimuudesta.

27 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Auditoinnin tavoitteet Yliopiston laatutyön tukeminen ja toiminnan laadun parantaminen – kehittävä arviointi. Laadunvarmistusjärjestelmän toimivuuden arviointi johtamisen, laadunhallinnan ja kehittämisen välineenä. Laadunvarmistusjärjestelmän arviointi auditointikriteerien mukaisesti vahvuudet, hyvät käytänteet kehittämiskohteet Vuorovaikutteisuus

28 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Auditoinnin kohteet 1 1. Laadunvarmistusjärjestelmän (Lvj) tavoitteet, kokonaisrakenne ja osa- alueiden yhteydet. 2. Lvj:n dokumentaatio laatupolitiikka toiminnat toimijat vastuut

29 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Auditoinnin kohteet 2 3. Perustehtävät Tutkintotavoitteinen koulutus Tutkimus ja kehitystyö Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Tuki- ja palvelutoiminnot Henkilöstön kehittäminen 4. Henkilökunnan, opiskelijoiden ja ulkoisten sidosryhmien osallistuminen laadunvarmistukseen.

30 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö 5. Lvj:n kytkeytyminen johtamiseen ja toiminnanohjaukseen. 6. Lvj:n tuottaman tiedon tarkoituksenmukaisuus ja saatavuus. 7. Laadunvarmistuksen menettelytapojen ja rakenteiden toimivuus ja vaikuttavuus toiminnan kehittämiseen.

31 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö 8. Lvj:n tuottaman tiedon hyödyntäminen. 9. Lvj:n toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen.

32 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Auditointiasteikko Puuttuva Osa-alue ei sisälly lvj:ään. Alkava Yksittäisissä asioissa ko. osa-alue on lvj:ssä. Kehittyvä ”Asiat ovat jo hyvin”. Edistynyt Lvj toimii täysin, on kytketty johtamisjärjestelmään ja tuottaa tietoa, jolla yliopiston toimintaa ohjataan.

33 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatutyön eteneminen 2007-08

34 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatutyön eteneminen 2007

35 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatutyön eteneminen 2008

36 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tehtävät Johtaa tai koordinoida oman yksikön laatutyötä. Kirjoittaa ja koota laatukäsikirjaa. Tehdä laatutyö tutuksi yksikössään. Muista opiskelijat! Toimia yhdyshenkilönä yksikkönsä ja laadunkehittämisryhmän ja laatupäällikön välillä. Viestiä laadunkehittämisryhmälle tai laatupäällikölle laatutyön etenemisestä, esteistä ja ongelmista.

37 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien koulutus 1 Tilaisuudet viikoilla 8, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 22, 23 ja 24 yleensä tiistaipäivä joko klo 9 tai klo 13. Viikkojen 8 ja 11 tilaisuudet ovat informaatiotilaisuuksia. Viikkojen 15 ja 19 tilaisuudet ovat tietokoneharjoituksia (Plone ja QPR).

38 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien koulutus 2 Viikolla 13 aiheena on koulutuksen laatu. Vararehtori Matti Leino Lehtori Anita Malinen Viikolla 17 aiheena on johtamisen laatu Rehtori Aino Sallinen Lehtori Anita Malinen

39 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien koulutus 3 Viikon 21 aihe on tutkimuksen laatu Vararehtori Timo Tiihonen Tutkimuspäällikkö Sirkka-Liisa Korppi- Tommola Lehtori Anita Malinen Viikon 22 aihe on yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laatu Vararehtori Timo Tiihonen Johtava tutkija Jari Ritsilä Lehtori Anita Malinen

40 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien koulutus 4 Viikon 23 aihe on arviointi ja mittaaminen. Viikon 24 aiheeksi jää ”loput”, lähinnä tasa-arvo, esteettömyys, yhdenvertaisuus, kestävä kehitys, oikeusturva, alihankkijat ym.

41 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Koulutuksen aikataulu ViikkoPäiväKloAihe 823.2.10-12Yleisinformaatio 1114.3. A103 9-12Laatutyön tavoitteet ja käsitteistö. Laatukäsikirjan rakenne. Työvälineet. Laitos- vai tiedekuntataso? 1327.3.9-12Opetuksen laatu 1511.4. X152 13-16Plone

42 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Koulutuksen aikataulu ViikkoPäiväKloAihe 1726.4.9-12Johtamisen laatu 198.5.10- 15:45 Prosessimallinnus (QPR) 2122.5.9-12Tutkimuksen laatu 2230.5.9-12Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laatu 235.6.9-12Arviointi ja mittaaminen 2412.6.13-16Muut

43 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatukäsikirjasta Pääosin web-pohjainen Tehtävissä myös paperiversio Ainakin yliopistotason laatukäsikirja Allekirjoitettu versio Käsikirjan rakentamisperiaate on toisaalta CAF-arviointimallin mukainen toisaalta STAK-periaatteen mukainen

44 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö CAF-arviointimalli Henkilöstö- johtaminen Kumppa- nuudet ja resurssit Strategiat ja toiminnan suunnittelu Yhteis- kunnalliset tulokset Asiakas- ja kansalais- tulokset Henkilöstö- tulokset PROSESSIT JA MUUTOS- JOHTAMINEN JOHTAJUUS KESKEISET SUORITUS- KYKY- TULOKSET

45 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö STAK-periaate Suunnittele Toteuta Arvioi Kehitä

46 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laadukkuustaso Suunnittele ToteutaArvioi Kehitä Aika Lähde: Jorma Kärppä Tätä suoraa pitkin laatukehä pyörii. Kehän alla oleva kiila on laadunvarmistus- järjestelmä.

47 Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Tarpeellisia web-osoitteita JY:n laatusivut: http://www.jyu.fi/hallinto/suunnittelu/laatutyo KKA: http://www.kka.fi/ ENQA: http://www.enqa.eu/ Laatukoulutus- ym. yrityksiä: www.laatukeskus.fi www.qualitas-fennica.fi www.sfs.fi www.bureauveritas.com Laatulehti: www.exba.net


Lataa ppt "Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Laatuvastaavien tapaaminen nro 1 23.2.2007 A103 klo 10-12 Pirjo Halonen Laatupäällikkö Puh. 014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google