Chapter 41: Microbiology of food

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Erittäminen /ulostaminen
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
MAITOTUOTTEET!.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Canikur® tabletit ja rakeet
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
TERVETULOA Bio Disc esittelyyn.
Unitutkimus.
Janne Nieminen1 TULLILABORATORIO Toiminta, tehtävät ja tietovarastointi.
Chapter 36: Clinical microbiology
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Kappale 16.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
KASVIKSET.
Maitotuotteet: JUUSTOT
Probioottit.
Ruusu Jenni Pajulahti.
Erittäminen /ulostaminen
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Chapter 6: Microbial growth
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Prebioottit.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology.
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
Chapter 34: Pathogenicity of microorganisms
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
Allergiat.
Akvaarion perustaminen
Sous vide hellävaraista ruuanvalmistusta turvallisuus huomioiden
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
1. Hygieniapassikoulutus
Nuoren urheilijan ravitsemus
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Maissirehu nautojen ruokinnassa
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokaa hygieenisesti.
MIKROBILOOTA Miten mikrobit liittyvät seuraavien kuvien tuttuihin tuotteisiin tai ilmiöihin? Diojen kuvat ellei toisin mainita: Ari-Pekka Huhta tai Kati.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Mikrobiologia.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
IV Luonnon monimuotoisuus
Lypsylehmä Maidontuotanto.
Kylän Kattaus -liikelaitos
Viljat.
Lypsylehmä.
Esityksen transkriptio:

Chapter 41: Microbiology of food

Mikrobeja ruoassa Pilaantuminen Myrkkyjen muodostuminen Patogeenilähde Valmistus (fermentaatio)

Mikrobeja ruoassa Sisäiset seikat: ravintoaineet antimikrobiset aineet pH vesiaktiivisuus redox-potentiaali ruoan rakenne Ulkonaiset seikat: lämpötila kosteus kaasuja/atmosfeeri mikrobeja

Sisäiset ja ulkonaiset seikat

Pilaantuminen Ruoka on hyvä ravintoainelähde myös mikrobeille

Bolsenan ihme (1263) Ehtoollisleipien sisällä oli ’verta’! Kristuksen veri?

Bolsenan ihme (2) Serratia marcescens Kasvaa tärkkelyksessä Kostea ja lämmin ympäristö

Home

Mykotoksiineja/hometoksiineja Aflatoksiini (Aspergillus flavus) Fumonisiini (Fusarium moniliforme) Ergotamine (Claviceps purpurea)

Bakteeritoksiineja Botuliini (Clostridium botulinum) a-hemolysiini (Staphylococcus aureus)

Mikrobien hallinta Suodatin Matala lämpötila Korkea lämpötila (sterilisaatio, pastörisaatio) Vesiaktiivisuus (aw) Bakteerit aw>0,9 Hiivat aw >0,88 Homeet aw >0.8 aw= Plius Pvesi

Mikrobien hallinta Suodatin Matala lämpötila Korkea lämpötila (sterilisaatio, pastörisaatio) Vesiaktiivisuus (aw) Antimikrobiset aineet

Säilöntäaineet propionihappo sorbiinihappo bentosaatti parabentosaatti

Elintarvikeperäiset sairaudet Salmonella enterica serovar Typhimurium Salmonella enterica serovar Enteritidis Campylobacter jejuni Listeria monocytogenes Escherichia coli 0157:H7 Vibrio virukset prionit

Testit

Fermentoidut elintarvikkeet Maitotuotteet; jogurtti, juusto, jne. Vihannekset; pikkelssi, hapankaali Hedelmät: viini Viljat; olut, leipä Makkarat; salami

Miksi elintarvike fermentaatio? Paremmin säilyvyys Paremmin maku Sulaa paremmin, ruuansulatusta estävät ravintoaineet poistettu (esim. trypsiini-estäjä)

Fermentoidut maitotuotteet Hapate (startteri): Mikrobiviljelmä, jolla saadan aikaan hapatetuille tuotteille tyypilliset ominaisuudet Mesofiilinen maitofermentaatio: 20-30°C Termofiilinen maitofermentaatio: ~45°C

Jogurtin valmistus Maito Maitojauho pastörisaatio viileä 45°C Hapate inkuboi 2½-3t ~1% sekoitta-tyyppinen panna-tyyppinen viileä pakkaus

Viilin valmistus Maito Maitojauho pastörisaatio viileä 20-22°C Hapate inkuboi ~18t viileä pakkaus ~1%

Kefirin valmistus Peritäinen Meijerissä pastöroittu maito inkuboi ~24t kefir rae 2-10% inkuboi ~24t suoda suoda pastöroittu maito kefir rae kefir kefir rae kefir 1-3% inkuboi ~24t kefir

Probioottituotteet Probiooteja (pelastajabakteerit) ”Elävää mikrobivalmistetta, joka riittävässä määrin annosteltuna edistää ihmisen tai eläimen terveyttä”

Probioottien ominaisuudet Kestävät matala pH (mahalaukussa) Kestävät sappea (ohutsuolessa) Kiinnityvät suolistolimakalvolle (ohutsuolessa) Ihmisperäinen (?) Turvallinen Tehokas Tekniset ominaisuudet Määrä? Nyrkkisääntö on 109/anos

Probiootteja Laktoosi-intoleranssi (ei probiootteja vaan jogurtti) Rotavirus ripuli (-1 päivä) Antibioottiripuli, vähentää riskiä, hoito Allergia, vähentää riskiä, hoito Säätelevät immuunivastetta  ? Muuttavat bakteerientsyymi aktivisuutta  ? L. rhamnosus GG L. reuteri B. lactis Bb12 ? + ? + ?

Juustot

Juuston valmistus Pasteuroittu maito juoksete hapate rahka suola hera purista hera kypsytä rahka rahka laktokokkit

Fermentoidut kasviaineet

Vihannesten fermentaatio (hapankaali)

Hapankaalin valmistus Kaalisolut käyttävät O2  anaeroobi Leuconostoc mesenteroides  heterofermentatiivinen, aromianeet (alussa) Lactobacillus breve  heterofermentatiivinen, aromianeet (keskellä) Lactobacillus plantarum  homofermentatiivinen, maitohappo (lopussa)

Hedelmäfermentaatiot (viini)

Hedelmäfermentaatiot (viini)

Viljafermentaatio (leipä)

Viljafermentaatio (olut)

Viljalajifermentaatio (olut)

Fermentoidutkauratuotteet Kaura jauho amylaasit vettä ’kauramaito’ keitä viileä bakteereja inkuboi 37°C viileä pakattu

Säilörehu

Säilörehu

kuivaus monta viikot 15-25°C Salami liha jauhetta mausteet 1% 2,5-4,5% suola Lactobacillus sp. Pediococcus acidilactici. Micrococcus sp. Debaryomyces hansenii makkara täytetty kypsänyys 15-90 p. 15-25°C kuivaus monta viikot 15-25°C

AVAINSANAT Sisäiset ja ulkonaiset seikat Pilaantuminen Mykotoksiineja Bakteeritoksiineja Mikrobien hallinta Elintarvikeperäiset sairaudet Fermentoidut elintarvikkeet Maitotuotteet: jogurtti, viili, kefir, juusto Probioottituotteet Kasviaineet: hapankaali, viini, olut, leipä, säilörehu Salami