Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu."— Esityksen transkriptio:

1 Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet
Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu jonkun sairauden tai ruoan aiheuttaman yliherkkyyden hoitoon Erityisruokavalioiden tarve ja kysyntä kasvaneet jatkuvasti ja ruokavaliot monimutkaistuneet Lainsäädäntö velvoittaa ilmoittamaan ravintotietoja ja mm. allergisoivat ainesosat Paikkaansapitävät pakkausmerkinnät ja lainsäädännönmukainen ainesosaluettelo ovat lainsäädännöllinen minimivaatimus Erityisruokavalioita noudattaville ja allergisille informatiiviset ja selkeät pakkausmerkinnät ovat ensiarvoisen tärkeä valintaperuste – myyntivaltti!

2 Erityisruokavalioita
Laktoosi-intoleranssi: Vähälaktoosinen (<1g laktoosia/100g) /Laktoositon (<0.01g laktoosia/100g) Keliakiaruokavalio: Gluteeniton/Erittäin vähägluteeninen Ruoka-aineallergiat: (maitoproteiini, viljat, muna, kala, kasvikset, erilaiset mausteet, ristiallergia jne) Kasvisruokavaliot Uskontoihin liittyvät rajoitukset Diabetes (Tyypin 1 diabetes) Munuaissairaudet: Vähäproteiininen/niukkafosforinen ruokavalio Vajaaravitsemusta ehkäisevä ruokavalio/Tehostettu ruokavalio: Runsasproteiininen ruokavalio Laihdutusruokavalio (laihdutushoito + VLCD/LCD) Rakennemuunnetut ruokavaliot (pehmeä, sosemainen, nestemäinen) Kihtiruokavalio/Sappi ruokavalio Erilaiset ravitsemustrendit tuotteissa: vähähiilihydraattisuus, proteiinipitoisuuden korostaminen jne.

3 Pakkausmerkinnät – Lainsäädännön muutokset
• Yleisenä tavoitteena kuluttajan terveyden ja etujen suojelu, tietoon perustuvien valintojen tekeminen Esim. allergiaa ja intoleransseja sisältävät aineet, suola, varoitusmerkinnät, ravintoarvosisältö • Kuluttajan harhaanjohtamisen estäminen ja taloudelliset syyt Esim. tuote vastaa säädöksiä (mm. maito maitoa, hillo hilloa), oikea nimi tuotteelle, alkuperä, perusteettomat väitteet Erityisruokavalioita noudattaville tai allergisille ensiarvoisen tärkeitä! Mitä tarkemmat ja selkeämmät merkinnät – sen parempi

4 Elintarvikkeen ainesosat – allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet 1/4
Yleissääntö • Allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet tai niistä peräisin olevat ainesosat tulee aina ilmoittaa ainesosaluettelossa. • EI sovelleta mitään niistä helpotuksista, joista on säädetty EPNA:n §:ssä. • Aineen / tuotteen nimi ilmoitettava selkeästi; - erotuttava selvästi muista ainesosista, esim., kirjasintyylillä tai lihavoinnilla tai t a u s t a värillä

5 Pakkausmerkinnöissä lihavoituna ilmoitettavat allergeenit
gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) äyriäiset ja äyriäistuotteet kananmunat ja munatuotteet kalat ja kalatuotteet maapähkinät ja maapähkinätuotteet soijapavut ja soijapaputuotteet maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien) pähkinät: manteli, hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä sekä pähkinätuotteet selleri ja sellerituotteet sinappi ja sinappituotteet seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna. lupiini ja lupiinituotteet nilviäiset ja nilviäistuotteet

6

7

8 ESIMERKKEJÄ • maitojauhe tai maitojauhe. • …parapähkinä .. • ….hera (maito)… • Jos kaikki ainesosat ovat allergiaa aiheuttavia, tulee ne kaikki korostaa muihin pakollisiin tietoihin nähden. • Elintarvikkeen suurin pinta-ala <10 cm2: Aineosaluetteloa ei vaadita -> allergiaa ja intoleransseja sis. aineet ilmaistaan ..”sisältää”.. • Jos elintarvikkeen nimestä käy ilmi ko. allergisoiva aine -> ei sitä tarvitse muualla ainesosassa korostaa; esim. Maitomustikkapirtelö (Ainekset: maito…)

9 Yliherkkyyttä aiheuttavien ainesosien tai niistä peräisin olevien ainesosien ilmoittamiseen ei sovelleta mitään niistä helpotuksista, joista on säädetty pakkausmerkintäasetuksen 9-15 §:ssä. Näin ollen esimerkiksi: sellaisetkin aineet, joita ei pidetä ainesosina eikä niitä sen vuoksi tarvitsisi ilmoittaa ainesosaluettelossa, on ilmoitettava, mikäli ne sisältävät yliherkkyyttä aiheuttavien ainesosien listan aineita tai ovat peräisin niistä. Tämä koskee lisäaineiden ja aromiaineiden kantaja-aineita, liuottimia, valmistuksen apuaineena käytettyjä aineita ja ainesosien mukana tulleita ns. carry over-lisäaineita ryhmänimellä ilmoitettavia ainesosia on täydennettävä yliherkkyyttä aiheuttavan ainesosan nimellä, josta käy ilmi ainesosan kasvi- tai eläinalkuperä (esim. vehnätärkkelys) Yliherkkyyttä aiheuttavat lisäaineet on ilmoitettava nimillään, ei E-koodilla, esim. soijalesitiini (ei E 322) Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat on merkittävä myös myyntipaikassa pakattuihin elintarvikkeisiin Yliherkkyyttä sisältävät ainesosat ilmoitetaan ainesosaluettelossa, joten mitään lisämerkintöjä, kuten ”sisältää vehnää, kananmunaa” ei tule käyttää. Kontaminaationa elintarvikkeeseen joutuneen allergeenin varoitusmerkinnät (esim. ”saattaa sisältää xxx”)


Lataa ppt "Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google