Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen."— Esityksen transkriptio:

1

2

3 Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen takia paino voi pudota Heikentynyt lihasvoima Nielemisvaikeudet

4 Säännöllinen painonseuranta
Käy vaa’alla säännöllisesti, vähintään kerran kahdessa viikossa Painonseuranta on paras mittari energian saannin sopivuuden arvioimisessa Painon laskuun on helpompi puuttua varhaisessa vaiheessa Jos tahatonta laihtumista yli 5% kuukaudessa tai yli 10% 6kk aikana  merkittävä painonlasku Suositeltava painoindeksialue19-24, iäkkäille Lievä ylipaino on hyväksi!

5 Ravitsemushoidon tavoitteet
Tavoitteena on ylläpitää riittävä energian, proteiinin ja nesteen saanti Vajaaravitsemus pahentaa lihasheikkoutta ja heikentää hengitys- ja immuunijärjestelmän toimintaa Jaksaminen Elämänlaadun ylläpitäminen Turvallinen ravitsemus

6 Säännöllinen ateriarytmi
Syö ainakin 1 pääateria ja lisäksi 3-4 välipalaa päivän aikana Useimmille sopiva ateriarytmi sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan Jos syöt vain vähän kerralla, yritä syödä 2-3h välein Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, jolloin olo on virkeämpi Säännöllinen ruokailu vähentää ummetusta ja rytmittää päivää Runsaat ja rasvaiset ateriat lisäävät väsymyksen tunnetta Ota tarvittaessa nokkaunet ennen ruokailua

7 Energian saannin lisääminen
Tiheämpi ateriarytmi Valitaan runsasenergiaisia välipaloja: vanukkaat, rahkat, pirtelöt, karjalanpiirakka ja munavoi, vispipuuro, täydennysravintojuomat… Lisätään ruokaan margariinia (tai voita) tai öljyä ja kasviksille salaatinkastiketta Kerma, smetana, ranskankerma, sulatejuustot, tuorejuustot ja juustoraasteet ruoanvalmistuksessa Maitojauhe esim. velleissä, puuroissa, perunasoseessa, kastikkeissa ja laatikkoruokien munamaidossa Kermavaahto jälkiruokien päällä, sokeri ja hunaja Valitaan rasvaisempia elintarvikkeita

8 Jos ruoka ei maistu Useat pienet ateriat
Kaunis kattaus ja ruoan esille laitto Musiikin kuuntelu, lukeminen, TV:n katselu syödessä Muiden seurassa ruokailu Liikkuminen ja ulkoilu

9 Nesteen tarve Nesteen tarve on 30ml/kg
Ruosta tulee nestettä n ml Päivittäin 1-1,5 litran nesteen juominen ja ruoasta saatava noin 1 litran vesimäärä tyydyttävät aikuisen nesteentarpeen normaalitilanteessa

10 Ruoan rakennemuutokset
Puheterapeutti arvioi sopivan ruoan ja juoman rakenteen sekä ohjaa kompensaatiokeinot ja oikeat asennot Pehmeä Sosemainen Nestemäinen Pehmeä rakenne tai haarukalla helposti hienonnettavissa. Ei vaadi voimakasta pureskelua Niin pehmeä rakenne, ettei tarvitse pureskella Sileä sosemainen ei sisällä lainkaan kokkareita Niin ohutta, että voidaan juoda pillillä tai nokkamukista Keitetty peruna, Pehmeä leipä, Tuore mansikka Hienonnettu liha Kypsennetyt kasvikset Perunamuusi, Puuro, Mansikkasose Jauheliha / lihasose Kasvissose Perunavelli, Kauravelli, Mansikkakeitto Lihasosekeitto


Lataa ppt "Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google