Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Mikrobiologia
2
Mikrobit Yksisoluisia eliöitä Lisääntyvät jakautumalla eli nopeasti
Osa mikrobeista pystyy tuottamaan itiöitä Pääryhmät Bakteerit Sienet: home- ja hiivasienet Virukset Mikrobit
3
Kourallisessa hyvää puutarhamultaa on noin:
• 100 hyönteistä ja punkkia • 110 nivelmatoa • 250 hyppyhäntäistä • lankamatoa • alkueläintä • levää • sientä • bakteeria
4
Steriili Esimerkkejä steriilistä
Ovatko asianpesukoneessa pestyt astiat steriilejä?
5
Hyödylliset ja haitalliset mikrobit
Tiedätkö haitallisia mikrobeja? Entä hyödyllisiä? Millainen mikrobi on patogeeni? Tehtävät s. 15 Mikrobien haitat ja hyödyt
6
Mikrobien lisääntymisedellytykset
Ravinto Vesi Lämpötila Happi läsnä tai ei Happamuus Miten mikrobien lisääntymiseen vaikutetaan keittiössä?
7
Vesi Välttämätöntä Aktiivinen vesi? Tehtävät s. 17 Kosteus
8
Lämpötila Termofiilit Mesofiilit Psykrofiilit Lämpömittari
Varottava lämpötila astetta Kuumuus tuhoaa (yli +75 astetta) Kylmyys hidastaa lisääntymistä Mikrobien lämpötila
9
Happamuus Mitataan pH –asteikolla Yli 7 = emäksinen 7 = neutraali
Alle 7 = hapan Käytetään hyödyksi esim. säilönnässä mikrobien happamuus
10
Happi Happea käyttävien mikrobien lisääntyminen hidastuu kun ilma poistetaan tai korvataan suojakaasulla, esim. vakuumipakkauset Hapettomassa tilassa lisääntyviin mikrobeihin ilman postaminen ei vaikuta Tehtävät s. 20 Happi
11
Bakteerien lisääntymisnopeus
Olosuhteen vaikuttavat paljon Lisääntyminen on eksponentiaalista eli kertautuvaa Vihko s. 21
12
Mikrobien kasvun hallinta
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.