Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Canikur® tabletit ja rakeet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Canikur® tabletit ja rakeet"— Esityksen transkriptio:

1 Canikur® tabletit ja rakeet
Apua ripuliin Canikur® tabletit ja rakeet

2 Koiran ja kissan ruuansulatus
Osat: Suu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli, paksusuoli. Mahasuolikanavan toiminnan tarkoituksena on ruuansulatus ja aineenvaihdunnalle tarpeellisten ravintoaineiden imeytyminen.

3 Mahalaukku Mahalaukun seinämä
muodostuu limakalvosta, jonka tehtävänä on suojata mahalaukkua mahahapon ja ruuansulatusentsyymien vaikutukselta sisältää myös soluja, jotka erittävät mahahappoa ja ruuansulatusentsyymeitä Mahalaukun seinämän solujen uusiutuminen on nopeaa ja tapahtuu noin 3-4 päivän syklissä.

4 Suolisto Suolten sisäpintaa peittää limakalvo, joka muodostuu suolinukaksi kutsutuista rakenteista esim. virukset vaurioittavat suolinukkaa, jolloin nesteen ja elektrolyyttien normaali imeytyminen häiriintyy

5 Suolisto Ohutsuolen tehtävänä on huolehtia rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien imeytymisestä. Paksussa suolessa otetaan takaisin nestettä. normaali uloste sisältää 75 % vettä ja 25 % kiinteää materiaalia Ravinnossa olevista rasvoista imeytyy jopa 95 %. Riippumatta ruuan sisältämän rasvan määrästä ulosteessa olevan rasvan määrä on jokseenkin vakio eikä ole peräisin ruuasta vaan paksusuolen alueen toiminnasta.

6 Ripuli Ripuli on ulostetta, jonka nestepitoisuus on normaalia suurempi
suoliston kyky säädellä nesteen ja kiinteän aineen pitoisuutta ulosteessa on häiriintynyt Ripuli voi syntyä eri mekanismeilla. Kun ripuli muuttuu tummaksi, on joukossa ruuansulatuskanavan alkupäästä vuotavaa verta – punainen veri tulee loppupäästä jos eläimellä on runsaasti verta ulosteessa tai uloste on tummaa > eläinlääkäriin! Ripulin syntymekanismit ovat a) vähentynyt takaisinotto (osmoottinen ripuli) b) ionien liiallinen eritys (hypersekretorinen ripuli) c) kohonnut läpäisevyys (sekretorinen ripuli) d) epänormaali motiliteetti Osmoottinen ripuli: suolessa on ainesosia, tavallisimmin imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka muuttuvat paksusuolessa orgaanisiksi hapoiksi, jotka pidättävät nestettä. Sekretorinen ripuli: Nestettä ja elektrolyyttejä virtaa suolen lumeniin. Syinä mm. epänormaalisti toimiva kuljetus. Eksudatiivinen ripuli: Limakalvovaurio johtaa limakalvon läpäisevyyden kasvuun. Motilitettin häriöt: Harvoin primaari syy, vaan ripuli johtuu yleensä häiriintyneestä nesteen ja ionien kuljetuksesta suolen limakalvolla ja motiliteetin häiriöt ovat sekundaarinen tapahtuma, kun suolen sisällön määrä ja nestepitoisuus nousee.

7 Tavallisimmat akuutin ripulin syyt
Ylensyönti ja hotkiminen Infektiot – virukset ja bakteerit Loiset - alkueläimet ja pyörömadot Huonolaatuinen, pilaantunut ruoka tai juoma Ruoka-aineyliherkkyys Stressi Ripuli on oire jostakin perussairaudesta

8 Infektiot Virukset Bakteerit parvovirus coronavirus rotavirus
Salmonella spp. Clostridium perfringens E. coli Campylobacter jejuni Yersinia enterocolitica Parvovirus vaurioittaa suolinukkaa kaikkein syvimmältä, jolloin koko suoliston limakalvo vaurioituu.

9 Loiset Pyörömadot Alkueläimet hakamato, piiskamato ja suolinkainen
Giardia Trichomonas Kokkidit Loiset voidaan tutkia ulostenäytteestä. Giardian varmistamiseksi ulostenäyte on tutkittava 10 min kuluessa sen ottamisesta.

10 Stressi Akuutin stressin tiedetään vaikuttavan mahasuolikanavan toimintaan mahalaukussa limakalvovauriot > mahahaava lisääntynyt veden ja elektrolyyttien eritys suolen alueella > ripuli vaikutus välittynee stressihormonien kautta (ACTH, kortisoli, serotoniini) Tiedetään, että stressi vaikuttaa mahasuolikanavaan ja sen toimintaan hermoston ja sisäerityksen kautta. Stressi aiheuttaa sympaattisen hermoston aktivaation, joka johtaa muutoksiin paikallisessa verenkierrossa (suonien supistuminen ja staasi). Mahalaukussa tapahtuu stressin vaikutuksesta haavautumista, jota voi esiintyä myös ohutsuolen alkupäässä. Stressihormoni kortisolin oletetaan olevan haavautumien synnyn taustalla sillä glukokortikoidien on todettu heikentävän mahasuolikanavan limakalvoa. Haavaumat ovat yleensä limakalvon pinnalla tai ulottuvat mahalaukun lihaskerrokseen saakka. Pahimmillaan haavauma voi olla koko mahalaukun seinämän läpäisevä (perforaatio). Koiralla stressin aiheuttama ulseraatio lienee aika tavallinen, mutta harvoin raportoitu löydös. Jopa 48,5 %:lla pitkänmatkan (1100 mailia) kisaan osallistuneista koirista oli ulseraatio erään tutkimuksen mukaan, jonka esiintymistä saatiin vähennettyä H2-salpaajalla, jolla esiintymistä saatiin selvästi vähenemään, mutta sivuvaikutuksena ripulien määrä nousi. Lieneekö taustalla mahahapon vähentyneestä tuotannosta aiheutuva bakteerien kulkeutuminen suoleen tai ruokamassan sulamattomuus happovaikutuksen puuttuessa. Mahalaukun hidastunutta tyhjenemistä rasituksen seurauksena on todettu niin ihmisillä kuin koirillakin. Sama vaikutus on myös runsasrasvaisen ruuan nauttimisella. Kun ruokamassa pysyy pitkään mahalaukussa, erittää mahalaukku aina enemmän happoa, joten mahtaako useat rasvaiset annokset olla oikea tapa hoitaa asia?

11 Stressi Stressori voi olla Stressi altistaa sairauksille
mikä tahansa muutos koiran olosuhteissa tai ympäristössä esim. kuljetus kuinka hyvin koirat on totutettu muutoksiin? Stressi altistaa sairauksille heikentää vastustuskykyä mm. lymfosyyttien toiminnan heikkenemisen kautta piilevät infektiot pääsevät aiheuttamaan kliinisen sairauden Mm. porsaiden vieroitusripulia tutkittaessa on todettu, että stressi vaikuttaa porsaiden kykyyn vastustaa patogeenien bakteerien ja virusten vaikutusta. Vieroitusripulin taustalla on E.colin tms. suolistopatogeenin aiheuttama kolonisaatio porsaiden suoleen. E.colia on suolessa normaalistikin, mutta stressin aiheuttama vastustuskyvyn lasku aiheuttaa vaan kielen keikahtamisen sairauden puolelle. Samantyyppinen vaikutus on todettu olevan myös kuljetuksen aiheuttamalla stressillä esim. välitysvasikoiden hengitystietulehdukset ja ripuli puhkeavat yleensä pian kuljetuksen jälkeen.

12 Ruokinnan vaikutus? Koira ei siedä nopeasti tapahtuvia ruokinnan muutoksia Ruuan frukto-oligosakkaridit sulavia kuituja, joilla on merkitystä paksusuolen ”hyvien” mikrobien hyvinvoinnille Probiootit suolen oikeaa mikrobitasapainoa tukevia mikrobeja - ihmisillä mm. Gefilus-tuotteet ongelmana saatavuus – koiran omista normaaliflooran mikrobeista tehtyä valmistetta ei ole olemassa Ruoka-aineallergiat tavallisia aiheuttaa ripulioireita eliminaatiodieetti

13 Ripuli hoito Oireenmukainen hoito Ripulin aiheuttajan hoito nesteytys
elektrolyyttitasapainon korjaus paasto ja sitä seuraava kevyt ruokinta ravintolisien käyttö suolen motiliteettiin vaikuttavat lääkkeet antikolinergit, spasmolyytit ja analgeetit Ripulin aiheuttajan hoito loishäätö, antibiootti, alkueläimiin tehoavat lääkkeet, erityisruokavalio tai muun primaarin sairauden hoito Tulehduskipulääke ei ole paras mahdollinen hoito ripuliin tai oksenteluun (lisää verenvuototaipumusta ja estää myös hyvän prostaglandiinin synteesiä). Nesteytys elektrolyyttejä sisältävillä valmisteilla. Paasto-ohjeet. Motiliteetiin vaikuttavat lääkkeet: lopermidi ja vismuttisubsalisylaatti. Antikolinergit, spasmolyytit: Buscopan comp vet koiralle 1-2,5 ml. Spasmolyytti + analgeetti: Litalgin

14 Stressiripulin esiintyminen
370 tervettä koiraa tarkkailtiin kolmen kisan aikana (Allgäu). Koirista kerättiin ennakkoon seuraavat tiedot ruokinta (kuivamuona, kuivamuona veden tai lihan joukossa) juominen ennen kisaa (n. 30 min ennen kisaa > enemmän ripulia) treenaus ulostenäytteistä tutkittiin loiset Ripulin esiintyminen kokeen aikana oli 18,1%. Grandjean D., Recueil de Médecine Véterinaire, 1992;168;5;

15 Jatkotutkimus Kaikki ne tiimit, joiden koirilla oli esiintynyt stressiripulia ensimmäisessä tutkimuksessa otettiin jatkotutkimukseen – yhteensä 224 koiraa. Näistä puolet (112 koiraa) sai Canikur® tabletteja ennen kuljetusta sekä kahtena päivänä ennen kisaa annoksella 1 tabletti/10 kg.

16 Tulokset

17 Canikur® sisältää Elektrolyytit ja glukoosi korjaa elektrolyyttivajetta Lesitiinillä päällystetty sitoo ripulia ylläpitäviä sitruspektiini bakteereita Sepioliitti ja kaoliini suojaa suolta ja absorboi toksiineja Riisitärkkelys ravintolisä

18 Canikur®


Lataa ppt "Canikur® tabletit ja rakeet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google