Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MAITOTUOTTEET!.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MAITOTUOTTEET!."— Esityksen transkriptio:

1 MAITOTUOTTEET!

2 -Maitotuotteilla tarkoitetaan maidosta valmistettuja tuotteita. Esim
-Maitotuotteilla tarkoitetaan maidosta valmistettuja tuotteita. Esim. Juustot, jäätelöt, viilit, jogurtit ja piimät. -Maitovalmisteita on tarjolla moniin tarkoituksiin ja saatavilla erikoikoisina pakkauksina. -Maitotuotteita on valittavissa rasvaisina, vähärasvaisina ja rasvattomina tuotteina. -Niitä varten, jotka eivät siedä maitosokeria siis laktoosia, on saatavilla vähälaktoosisia ja laktoosittomia maitotuotteita. -Maitovalmisteita voidaan käyttää joko sellaisenaan tai ruoanvalmistukseen ja leivonnan raaka-aineena. -Kuivaamalla maidosta saadaan maitojauhetta.

3 Maidon koostumus -Maito sisältää vettä 87% ja muita aineita 13%.
-Maidon sisältämä hiilihydraatti on maitosokeria eli laktoosia. Maidon sisältämät proteiinit ovat hyvälaatuisia: tärkein niistä on kaseiini, jota esiintyy runsaimmin. -Maidon rasva on muodostunut pääasiassa tyydyttyneistä ja yksinkertaisesti tyydyttymättömistä rasvahapoista. -Maito sisältää sekä rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja että vesiliukoisia B-vitamiineja. -Maidon kivennäisaineista tärkein on kalsium. -Rautaa maidossa on vähän.

4 Maidon käsittely meijerissä
-Maito jäähdytetään konelypsyn jälkeen 4-6 asteiseksi. -Lyhyt kylmäsäilytys ja kuljetus meijeriin ovat hyvänlaatuisen maidon edellytyksiä. -Maidosta valmistetaan meijerissä erilaisia maitolajeja ja maitovalmisteita. -Maidon käsittely alkaa laatu- ja koostumustutkimuksilla. -Maidon käsittelyvaiheet ovat separointi, vakiointi, homogenointi, pästörointi ja pakkaaminen -Maito voidaan myös iskukuumentaa.

5 Separointi, vakionti ja homogenointi
-Separoinnissa maidota erotetaan rasva, jolloin saadaan rasvatonta maitoa ja kermaa -Vakioitaessa maidon rasvapitoisuus säädetään halutulle tasolle maitolajin ja –valmisteen mukaan. Monet maitotuotteet onkin vakioitu vähärasvaisiksi ja rasvattomaksi. -Homogenointi eli tasa-aineistaminen tarkoittaa maidon rasvapallojen pilkkomista niin pieniksi että ne jakautuvat tasaisesti eivätkä nouse kermakerrokseksi maidon pintaan.

6 Pastöroiminen -Pastöroinnissa tuhotaan maidon mahdollisesti sisältämät tauteja aiheuttavat bakteerit ja parannetaan maidon säilyvyyttä. -Kaikki myytäväksi tarkoitettu maito on Suomessa pastöroitava. -Pastöroinnissa maitoa kuumennetaan 15 sekuntia vähintään 72 asteessa. Tätä korkeammassa lämpötilassa pastöroidaan joitakin kermalaatuja, joiden säilyvyysaika halutaan pidemmäksi.

7 Iskukuumennus ja D-vitamiinin lisäys
-Maito valmisteet voidaan myös iskukuumentaa. Tällöin maitotuotteet kuumennetaan kahdeksi sekunniksi 135 asteeseen, jolloin niistä tulee bakteerittomia, steriilejä tuotteita. Tästä kuumennustavasta käytetään nimitystä UHT-käsittely ( Ultra High Temperature). -Maitoon ei lisätä valmistus- tai lisäaineita, paitsi D- vitamiinia. -D-vitamiinia on lisätty vuoden 2003 alusta lähtien maitoon ja piimään, jotta varmistetaan vitamiinin riittävä saanti. -D-vitamiinia ihminen tarvitsee ennen kaikkea luukudoksen muodostumiseen.

8 Vähälaktoosiset ja laktoosittomat maitotuotteet
-Vähälaktoosiset maitotuotteet valmistetaan pilkkomalla maidon sokeri laktoosi laktaasientsyymin avulla. 80% laktoosista pilkkoutuu glukoosiksi ja galaktoosiksi. Nämä sokerit ovat makeampia kuin maitosokeri, joten vähälaktoosinen maito maistuu tavallista makeammalta. -Laktoosittomista maitovalmisteista laktoosi on poistettu kokonaan

9 Luomumaitotuotteet -Luomumaitotuotteet ovat nykyään tavallisia.
-Valmistetaan luonnonmukaisen tuotannon periaatteiden mukaisesti tuotetusta maidosta. - Ovat pastöroituja tuotteita, mutta niitä ei homogenoida, eikä niihin lisätä D-vitamiinia

10 Maitotuotteíden käyttö
-Maitoa käytetään eniten ruokajuomana, mutta se on myös kastikkeiden, puurojen, vellien, laatikkoruokien ja leivonnan raaka- aine -Maidon kuumentaminen vaatii erityistä huolellisuutta, sillä maito palaa helposti pohjaan ja kuohuu hyvin herkästi yli. -Kermaa käytetään monin eri tavoin leivonnassa ja ruoanlaitossa. -Piimä sopii ruokajuomaksi ja leivonnaisten sekä jälkiruokien valmistukseen. -Viili sopii aamu- sekä välipalaksi ja jälkiruoaksi. Sitä on saatavilla myös maustettuna ja vähälaktoosisina. -Jogurtti sopii myös monenlaisiin eri jälkiruokiin, esim. Bulgarian- jogurtti sopii erilaisten leivonnaisten täytteeksi ja keittoihin tai marinaadeihin. -Hapatetut kermavalmisteet (kermaviili, hapankerma, ranskankerma) sopivat mm. Leivontaa ja ruoanvalmistukseen.

11 Kermat -Kerma valmistetaan maidosta separoimalla, ja se käy meijerissä läpi samoja vaiheita kuin maito. Kaikki kermalajeja ei kuitenkaan homogenoida. -Kermalajit eroavat toisistaan rasvapitoisuuden, käyttötarkoituksen ja kuumennuskestävyyden mukaan -Kermalajeja on sekä vähälaktoosisia että laktoosittomia. -Erilaiset kermat: kahvikerma, UHT-kevytkerma, ruokakerma, kuohukerma, UHT-vispikerma ja vaahtoutuva kerma.

12 Hapatetut maitovalmisteet:
-Hapanmaitovalmisteita ovat piimät, viilit ja jogurtit. -Hapatetut maitovalmisteet tehdään pastöroidusta maidosta tai kermasta lisäämällä siihen kullekin tuotteelle tyypillistä hapatetta eli bakteerien puhdasviljelmää, jolloin bakteerit muuttavat maidon laktoosia maitohapoksi. -Maku ja aromi samoin kuin rakenne vaihtelevat sen mukaan, minkälaista hapatetta ja minkälaista lämpötilaa valmistuksessa on käytetty. -Jogurtti valmistetaan 45 asteen ja muut valmisteet 20 asteen lämmössä. Piimälaatujen rasvapitoisuus vaihtelee välillä 0-2,5%. Piimään lisätään D- vitamiinia Viilien valmistuksessa käytetään maitohometta sisältävää hapatetta, minkä takia viilin pinta on samettinen. Viilin valmistukseen käytettävää maitoa ei homogenoida, ja siksi rasva nousee pintaan. Viilit hapatetaan pakkauksissa. Jogurttivalikoimassa on tarjolla rasvattomia, vähärasvaisia, sokerittomia ja vähälaktoosisia tuotteita. Jogurtin nimestä voi ilmetä se valmistuksessa käytetty hapate.

13 -Hapatettuja kermavalmisteita ovat kermaviili, smetana ja ranskankerma.
-Hapatettujen kermavalmisteiden raaka-aineina ovat kerma ja rasvaton maito. Myös tässä valmisteryhmässä on saatavilla vähärasvaisia ja –laktoosisia tuotteita. Kermaviili on miedosti hapatettua. Se valmistetaan pastöroidusta ja homogenoidusta kermasta, jossa on rasvaa 12 %. Smetana eli vuolukerma eli hapankerma on perinteinen itä- eurooppalainen hapanmaitovalmiste. Se valmistetaan kermasta, jossa on 38-42% rasvaa. Crème fraiche eli ranskankerma valmistetaan rasvattomasta maidósta ja kuohukermasta. Rasvapitoisuus vaihtelee välillä %. Sen rakenne ei kestä kuumentamista.

14 Maitojuomat -Maitojuomat ovat juomia, joissa maidon alkuperäistä koostumusta on muutettu. -Tarkoitettu välipalaksi, niitä on maustettu esim. Marjoilla, hedelmillä tai kaakaolla. -Kevytmaitojuoma kuuluu myös tähän ryhmään, koska siitä on poistettu laktoosi kokonaan. -Maitojuomia ovat myös jotkut terveysvaikutteiset juomat

15 Terveysvaikutteiset maitovalmisteet
-Terveysvaikutteisia maitovalmisteita ovat esim. Gefilus- ja Rela-tuotteet, Evolus-maitojuoma sekä Benecol-piimä ja –jogurtit. -Näillä tuotteilla on tutkittuja terveysvaikutuksia ja niitä suositellaan käytettäväksi päivittäin.

16 Jäätelöt -Jäätelöllä tarkoitetaan elintarvike säädösten mukaan rasvasta ja proteiinista tehtyjä makeutettuja ja jäädytettyjä valmisteita. -Jäätelön valmistusaineina käytetään maitoa, kermaa, kasvirasvoja, voita ja kasviproteiinia. Valmistukseen käytetään myös kananmunaa, sokeria ja erilaisia esim. Marjoista tai hedelmistä peräisin olevia makua antavia aineita. -Jäätelöainekset sekoitetaan, jäähdytetään noin -4 asteen lämpötilaan, vatkataan kuohkeaksi seokseksi ja pakataan. -Lopuksi jäätelö karkaistaan laskemalla lämpötila -40 asteeseen nopeasti. -Jäätelövalikoimassa on keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja ja vähälaktoosisia tuotteita.

17 Maidon ja maitovalmisteiden säilytys
-Maito on koostumuksensa takia helposti pilaantuva ruoka- aine; mitä lämpimämpää maito on, sitä nopeammin se pilaantuu. Kuljetuksen aikana maidon lämpötila ei saa nousta yli 8 asteen. -Myynti- ja tarjoilutiloissa maitovalmisteet täytyy olla valolta suojattuna alle 8 asteen säilytyslämpötiloissa. -Parhaiten maito säilyy 4-6 asteisena. -Pitkän säilyvyysajan omaavat korkeapastöroidut kermat säilytetään alle 8 asteessa. -Hapatettujen maitotuotteiden säilyvyysaika vaihtelee muutamasta viikosta useisiin kuukausiin.

18 Maitovalmisteiden hinnat
-Maidon hinta vaihtelee tuottajan mukaan, mutta keskimäärin maito litra Suomessa maksaa noin 0,80-1,20 € Erikoismaidot ovat yleensä kalliimpia. -Kermojen hinnat vaihtelevat riippuen kerman valmistajasta ja käyttötarkoituksesta, 0,25l maksaa noin 0,80-2€ -Jogurtin hinta vaihtelee todella paljon riippuen valmistajasta ja jogurtin mausta. Keskimäärin jogurtti purkki maksaa 0,3-2€ -Muiden maitovalmisteiden hinnat vaihtelevat suuresti 0,5- 5€ välillä.


Lataa ppt "MAITOTUOTTEET!."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google