Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuPäivi Hänninen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
2
Määritelmiä Steriili: eläviä soluja ei ole läsnä
Desinfiointi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (tavarat) Sanitaatio: mikrobien vähentäminen terveyden kannalta turvalliselle tasolle Antisepsi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (iho) Bakteeri-, fungi-, algi-, virisidi: tappaa erilaiset mikrobiset ryhmät Bakteeri-, fungistati: estää bakteeri/home kasvun
3
Miten bakteerit kuolevat, D-arvo
Log10 elävien solujen lukumäärä Altistusaika (min)
4
Miten bakteerit kuolevat
5
Miten bakteerit kuolevat
Log10 elävien solujen lukumäärä 1Log10 121°C 100°C 140°C D-arvo 140 °C D-arvo 100 °C D-arvo 121 °C Attistusaika (min)
6
Miten bakteerit kuolevat, Z-arvo
Z = 15°C
7
Ympäristön vaikutus antimikrobisen aineen aktiivisuuteen
Bakteeriryhmän koko Bakteeriryhmän koostumus Aineen konsentraatio Altistusaika Lämpötila, pH, etc ’Lika’
8
Lämpötila ’kostea’ lämpö ’kuiva’ lämpö
9
Mikrobien tuhoaminen ’kostea lämpö’
10
’Kuiva’ lämpö 160-170°C, 2-3 t Clostridium botulinum itiöt:
’kostea’ lämpö: 5 min, 121°C ’kuiva’ lämpö: 2 t, 160°C
11
Sterilisaatio autoklavointi
Painekeitin
12
Sterilisaatio: autoklaavi
13
Pastörointi 30 min, 63°C 15 s, 72°C Epästeriili (patogeenit kuolevat)
Maito ulos Maito sisään vesi sisään vesi ulos
14
UHT 1-3 s, °C Steriili
15
Tyndallisointi 100°C 37°C 100°C 37°C 100°C solut kuolevat itiöt
kasvavat solut kuolevat solut kuolevat itiöt kasvavat Steriili
16
Matalat lämpötilat Hidastaa bakteerien kasvu (+4°C)
Loppettaa bakteerien kasvu (<-20°C) pieni osa bakteereja kuolee jääkristallista
17
Säteilysterilisaatio
UV-säteily pinnat Gamma-säteily läpäisee esineet esim. steriilit kertakäyttö tavarat laboratoriossa mausteet (vain valmistusaineet)
18
Gamma-säteily
19
Suodatus Hiekkasudatin nesteet Bakteerit hiekka
20
Suodatus Membraani filtteri nesteet kaasut
21
Suodatus; laminaarikaappi
22
Antimikrobiset aineet; fenolit
(Joseph Lister, 1867) denaturoi proteiinit rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys Voimakas haju Neurotoksiini
23
Antimikrobiset aineet; alkoholit
70-80% denaturoi proteiinit mahdollisesti rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys
24
Halogeenit Jodi Kloori Ihon ärtyneisyys
I2 + KI + alkoholi/vettä Kloori Cl2, NaClO, Ca(ClO)2HClOHCl+O oxidatio membranit, proteiinit, DNA:t, jne. Ihon ärtyneisyys Syöpää aiheuttava triklorometaani Cl2
25
Raskasmetallit Ag+ Cu2+ Myrkyllisiä
vauvan silmät, ophthalmiine gonorrhea Kiinnittyy proteiinin -SH ryhmiin, ja inaktivoi proteiinin Cu2+ myrkkymaali laivat Myrkyllisiä
26
Anioniset detergentit
Saippuat: vähän antimikrobinen rikkoo membraaneja denaturoi proteiineja
27
Kationiset detergentit
Kvartenääriset ammoniumyhdisteet rikovat membraaneja denaturoi proteiineja Ihon ärtyneisyys (astianpesuaineet)
28
Aldehydit Formaldehydi, glutaraldehydi Ihon ärtyneisyys
ristisilloittaa/alkyloi proteiinit ja DNA Ihon ärtyneisyys Epäillään syöpää aiheuttavaksi
29
Kaasut Otsoni (O3) Etyleenioksidi Räjähtävä Myrkkyllinen
Toimii hitaasti (4-8 t) b-propiolaktoni Epäillään syöpää aiheuttavaksi oxidatio proteiinit, membraanit, jne.
30
Yhdistelmät Lämpötila Puhdistus Antimikrobiset aineet
Esim. astianpesu: Kuuma vettä Saippua Kationinen detergentti
31
AVAINSANAT Suodatus, hiekkasudatin, membraani filtteri
Fenolit, alkoholit, halogenit, raskasmetallit, aldehydit, kaasut, Kvartenääriset ammoniumyhdisteet Steriili, desinfiointi, sanitaatio, antisepsi bakteerisidi, -staatio D-, Z-arvo Kostea, kuiva lämpö Autoklaavi Pastörointi, UHT Tyndallisointi Pakastaminen Säteilysterilisatio
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.