Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents"— Esityksen transkriptio:

1 Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents

2 Määritelmiä Steriili: eläviä soluja ei ole läsnä
Desinfiointi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (tavarat) Sanitaatio: mikrobien vähentäminen terveyden kannalta turvalliselle tasolle Antisepsi: mikrobien tappaminen kemiallisesti (iho) Bakteeri-, fungi-, algi-, virisidi: tappaa erilaiset mikrobiset ryhmät Bakteeri-, fungistati: estää bakteeri/home kasvun

3 Miten bakteerit kuolevat, D-arvo
Log10 elävien solujen lukumäärä Altistusaika (min)

4 Miten bakteerit kuolevat

5 Miten bakteerit kuolevat
Log10 elävien solujen lukumäärä 1Log10 121°C 100°C 140°C D-arvo 140 °C D-arvo 100 °C D-arvo 121 °C Attistusaika (min)

6 Miten bakteerit kuolevat, Z-arvo
Z = 15°C

7 Ympäristön vaikutus antimikrobisen aineen aktiivisuuteen
Bakteeriryhmän koko Bakteeriryhmän koostumus Aineen konsentraatio Altistusaika Lämpötila, pH, etc ’Lika’

8 Lämpötila ’kostea’ lämpö ’kuiva’ lämpö

9 Mikrobien tuhoaminen ’kostea lämpö’

10 ’Kuiva’ lämpö 160-170°C, 2-3 t Clostridium botulinum itiöt:
’kostea’ lämpö: 5 min, 121°C ’kuiva’ lämpö: 2 t, 160°C

11 Sterilisaatio autoklavointi
Painekeitin

12 Sterilisaatio: autoklaavi

13 Pastörointi 30 min, 63°C 15 s, 72°C Epästeriili (patogeenit kuolevat)
Maito ulos Maito sisään vesi sisään vesi ulos

14 UHT 1-3 s, °C Steriili

15 Tyndallisointi 100°C 37°C 100°C 37°C 100°C solut kuolevat itiöt
kasvavat solut kuolevat solut kuolevat itiöt kasvavat Steriili

16 Matalat lämpötilat Hidastaa bakteerien kasvu (+4°C)
Loppettaa bakteerien kasvu (<-20°C) pieni osa bakteereja kuolee jääkristallista

17 Säteilysterilisaatio
UV-säteily pinnat Gamma-säteily läpäisee esineet esim. steriilit kertakäyttö tavarat laboratoriossa mausteet (vain valmistusaineet)

18 Gamma-säteily

19 Suodatus Hiekkasudatin nesteet Bakteerit hiekka

20 Suodatus Membraani filtteri nesteet kaasut

21 Suodatus; laminaarikaappi

22 Antimikrobiset aineet; fenolit
(Joseph Lister, 1867) denaturoi proteiinit rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys Voimakas haju Neurotoksiini

23 Antimikrobiset aineet; alkoholit
70-80% denaturoi proteiinit mahdollisesti rikkoo membraaneja Ihon ärtyneisyys

24 Halogeenit Jodi Kloori Ihon ärtyneisyys
I2 + KI + alkoholi/vettä Kloori Cl2, NaClO, Ca(ClO)2HClOHCl+O oxidatio membranit, proteiinit, DNA:t, jne. Ihon ärtyneisyys Syöpää aiheuttava triklorometaani Cl2

25 Raskasmetallit Ag+ Cu2+ Myrkyllisiä
vauvan silmät, ophthalmiine gonorrhea Kiinnittyy proteiinin -SH ryhmiin, ja inaktivoi proteiinin Cu2+ myrkkymaali laivat Myrkyllisiä

26 Anioniset detergentit
Saippuat: vähän antimikrobinen rikkoo membraaneja denaturoi proteiineja

27 Kationiset detergentit
Kvartenääriset ammoniumyhdisteet rikovat membraaneja denaturoi proteiineja Ihon ärtyneisyys (astianpesuaineet)

28 Aldehydit Formaldehydi, glutaraldehydi Ihon ärtyneisyys
ristisilloittaa/alkyloi proteiinit ja DNA Ihon ärtyneisyys Epäillään syöpää aiheuttavaksi

29 Kaasut Otsoni (O3) Etyleenioksidi Räjähtävä Myrkkyllinen
Toimii hitaasti (4-8 t) b-propiolaktoni Epäillään syöpää aiheuttavaksi oxidatio proteiinit, membraanit, jne.

30 Yhdistelmät Lämpötila Puhdistus Antimikrobiset aineet
Esim. astianpesu: Kuuma vettä Saippua Kationinen detergentti

31 AVAINSANAT Suodatus, hiekkasudatin, membraani filtteri
Fenolit, alkoholit, halogenit, raskasmetallit, aldehydit, kaasut, Kvartenääriset ammoniumyhdisteet Steriili, desinfiointi, sanitaatio, antisepsi bakteerisidi, -staatio D-, Z-arvo Kostea, kuiva lämpö Autoklaavi Pastörointi, UHT Tyndallisointi Pakastaminen Säteilysterilisatio


Lataa ppt "Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google