Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Probioottit.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Probioottit."— Esityksen transkriptio:

1 Probioottit

2 Historia Fermentoidut maito- ja vihannestuoteet ovat olleet käytössä tuhansia vuosia Ranskalainen kuningas François I oli parantunut ripulista fermentoidun vuohenmaidon nautimisen jälkeen Eli Metchnikoff liitti Bulgarialaisten talonpoikien pitkäikäisyyden heidän hapanmaitotuotteiden käyttöön (1907) Hän sanoi jogurtin syöminen vähentää mädättäjäbakteereja paksusuolessa.

3 Eli Metchnikoff

4 Mitä probiootit ovat? Antibioottisen vastakohta (Vergin 1954)
Yhden mikro-organismin tuottamia aineita, jotka stimuloivat toisten mikro-organismien kasvua (Lilly and Stillwell 1965) Antibioottisen vastakohta (70-luvun alku) Terveydelle hyödyllisiä mikro-organismeja tai mikro-organismien tuotteita (Parker 1976) Eläviä mikroobisia rehun ravintolisiä, jotka vaikuttavat suotuisasti lisäämällä käyttäjän suoliston mikrobiston tasapainoa (Fuller 1989)

5 Probioottit ovat: Elävää mikrobivalmistetta, joka riittävässä määrin annosteltuna edistää ihmisen tai eläimen terveyttä. (Guarner & Schaafsma 1998) Lactobacillus sp. Bifidobacterium sp. Enterococcus sp., E. coli, hiivat, Bacillus sp. jne.

6 Lactobasillit

7 Bifidobakteerit

8 Enterokokit

9 Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja

10

11 Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta  maksan aineenvaihdunta

12

13 Suoliston mikrobisto Ihmisessä on: 1014 bakteeria ja 1013 ihmissolua
Paksusuoli sisältää noin 1-1½ kg bakteereja Mikrobiston aineenvaihdunta  maksan aineenvaihdunta Paksusuolessa on yli 400 bakteerilajia Noin 10 yleisintä bakteerisukua kattaa lukumääräisesti 95-99% koko mikrobistosta Osa on hyödyllisiä, toiset ovat vahingollisia ja niillä voi olla tehtävä, jota ei tunneta.

14 Probioottien ominaisuudet
Kestävät matalaa pH:ta (mahalaukussa, tuotteessa) Kestävät sappea (ohutsuolessa) Kiinnityvät suolistolimakalvolle (ohutsuolessa) Ihmisperäinen (?) Turvallinen Tehokas Tekniset ominaisuudet Määrä? Nyrkkisääntö on 109/annos

15 Lyhytaikainen kolonisaatio
Probioottien syöminen biopsies

16 Probiootteja Laktoosi-intoleranssi (ei probiootteja vaan jogurtti)
Rotavirus ripuli (-1 päivä) Antibioottiripuli, vähentää riskiä, hoito Allergia, vähentää riskiä, hoito Säätelevät immuunivastetta  ? Muuttavat bakteerien entsyymiaktivisuutta  ? L. rhamnosus GG L. reuteri B. lactis Bb12 ? + ? + ?

17 Teknologia, jogurtin valmistus
Maitojauhe Maito pastörisaatio Hapate L. delbrueckii ssp. bulgaricus S. thermophilus jäähdytys 45°C inkuboi 2½-3t ~1% sekoittettu valmiste ”Bulgaria”-tyyppinen valmiste viileä pakkaus

18 Teknologia Hapate probiootti

19 Teknologia Hapate probiootti

20 Yakult Kopiot? Valio Nestlé Danone Proviva Malaysian Dairies

21 Yakultin probiootti Lactobacillus casei Shirota

22 Yakult Sokeri maitojauhe vesi glukoosi sekoitus
Lactobacillus casei Shirota sterilisointi (UHT) fermentaatio 6-9 päivät maku (vanilja) viileä pakkaus

23 Gefilus

24 Gefiluksen probiootti
Lactobacillus rhamnosus GG

25 Hapate Lactobacillus GG piimä viili jogurtti juusto

26 Probioottisen juuston valmistus
Pastöroitu maito juoksete hapate + Lactobacillus GG rahka suola hera puristus hera kypsytys rahka rahka laktokokit

27 Probioottinen maito Miksi ei muutu piimäksi/jogurtiksi? Säilytys 4-8°C
Monet probioottit (esim. Lactobacillus GG) kasvavat huonosti maidossa “laktoosi intolerantti” Voi kasvaa maidossa, jos toinen hapate on mukana (hapate pilkkoo laktoosia)

28 Herajuoma, mehu ja kapselit
+?? b-galaktosidaasi (laktaasi) hera Lactobacillus GG fermentaatio bakteerien erotus ja puhdistus + mehu pakastekuivaus + mehu herajuoma kapselit mehu

29 Rela

30 Relan probiootti Lactobacillus reuteri

31 L. reuteri pilissä

32 Reuterin Homofermentaatio 1 Hexose + 2ADP + 2Pi  2 Lactate + 2 ATP Heterofermentaatio 1 Hexose + 1 ADP + Pi  Lactate + Ethanol + CO2 + 1 ATP or (if external e- acceptor) 1 Hexose + 2 ADP + Pi  Lactate + Acetate + CO2 + 2 ATP

33 Reuterin

34 AB(C)-tuoteet Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium
Lactobacillus casei

35 Probioottit äidinmaidonvastikessa
Lactobacillus reuteri Bifidobacterium lactis Bb-12

36 probioottinen lastenruoka

37 Fermentoidut kauratuotteet
Kaurajauho amylaasit vesi ’kauramaito’ keitä viileä bakteerit inkuboi 37°C viileä pakkaus B. lactis Bb-12 + L. acidophilus La-5 L. plantarum 299v

38 Probiootinen jäätelö Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi
Kypsennys Probioottisen jogurtti lisäys Jogurttijäätelö Pakastus Pakkaus Jäätelö sekoitus Pastörointi Homogenisointi Kypsennys Probiootin lisäys Pakastus Pakkaus

39 Probioottinen salami Hapate (probiootti) Suola Mausteet Liha Kypsennys
Kuivaus

40 Probiootinen leipä

41 Probioottinen mysli Schneekopfe, Saksa

42 Synbioottinen keksi Celigüeta, Espanja Inuliini 1,8 g
Bifidobakteerit 107

43 Probioottisten tuoteiden laatu (1)
International Dairy Federation: >106/g tuote

44 Probioottisten tuoteiden laatu (2)

45 Avainsanat Probiootti Suoliston mikrobisto Kolonisaatio Tuoteet
Tekniikka Laatu


Lataa ppt "Probioottit."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google