Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Allergiat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Allergiat."— Esityksen transkriptio:

1 Allergiat

2 Allergia Puolustusjärjestelmän liian tehokas toiminta
Allergeenille herkistyminen Allergeeni on allergisen reaktion aiheuttaja Ne pääsevät kehoon limakalvojen, suun tai suoliston kautta Allergian syynä pidetään perimää, mutta nykyään se mielletään myös elintasosairaudeksi.

3 Allerginen reaktio Keho alkaa muodostaa valkosoluja eli eosinofiilejä ja immunoglobuliini E (IgE) vasta-aineita. Kehon kannalta epätarkoituksenmukainen. Oireet tulevat välittömästi tai viiveellä. Välittömässä allergiassa oireet tulevat muutaman minuutin sisällä. Vasta-aineet tunnistavat allergeenit ja tällöin elimistö vapauttaa kehoon tulehduksia aiheuttavia aineita, esim. histamiinia.

4 Oireet Ihon punoitus, turvotus, kutina, päänsärkyä, aivastelua, nuhaa, silmien punoitusta ja ärtymystä ja hengitysteiden turpoamista. Anafylaktinen sokki on äkillinen voimakas allerginen reaktio. Aiheuttajat voivat olla esim. ampiaisen myrkky ja jotkin ruoka-aineet, jotka aktivoivat suuren määrän syöttösoluja. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii äkillistä hoitoa.

5 Allergisen reaktion aiheuttajat
Kasvien siitepölyt Lemmikkieläinten hilse Huonepöly Ruoka-aineet Jotkin lääkkeet, kuten penisilliini sekä kuume- ja kipulääkkeenä käytetty asetyylisalisyylihappo.

6 Allergian toteaminen Samankaltaisia oireita saattaa liittyä muuhunkin kuin allergioihin, esimerkiksi laktoosi-intoleranssiin ja homeelle altistumiseen. Allergian voi todeta verikokeella ja ihopistokokeella. Ihopistokokeessa iholle tiputetaan tippa allergeeniliuosta, jonka jälkeen ihoon tehdään reikä ja odotetaan miten iho reagoi. Positiivinen tulos ei aina tarkoita, että henkilö reagoi aineeseen, mutta se viestii allergiasta.

7 Allergian hoitomuodot
Allergiaa itseään ei tarvitse hoitaa vaan sen oireita lievennetään. Nykyään suositellaan vastustuskyvyn eli toleranssin vahvistamista, jolloin oireet voivat helpottaa, kun allergeenille altistuu tarpeeksi. Pahoissa allergiatapauksissa täytyy kuitenkin välttää altistumista allergeenille ja vastustuskyvyn kasvattaminen saattaa olla jopa vaarallista. Lääkkeillä (jotka sisältävät antihistamiinia) voidaan lieventää allergiaoireita, mutta ne eivät poista allergiaa. Joihinkin allergioihin voidaan antaa siedätyshoitoa, jolloin ihmistä altistetaan pienille määrille allergeeniä, jolloin voidaan päästä tulokseen missä allergia lievittyy ja oireet ovat siedettäviä. Paras keino allergiaoireiden ehkäisyyn on välttää allergeenia, jos se on mahdollista, mutta usein se on todella vaikeaa tai mahdotonta.


Lataa ppt "Allergiat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google