Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Vitamiinit ja kivennäisaineet
tarvitaan vain pieniä määriä. jokaisella on oma tärkeä tehtävä elimistössä. jaetaan rasva- (A-, D-, E- ja K -vitamiinit) ja vesiliukoisiin (C- ja B-ryhmän vitamiinit) Kivennäisaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita. saadaan sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista ja vedestä tarvitaan vain pieniä määriä jokaisella kivennäisaineella on oma tärkeä tehtävä elimistössä kivennäisaineita, joita tarvitaan vain vähän, kutsutaan hivenaineiksi
3
D-vitamiini Suomalaisten D-vitaviinin saanti ei vastaa ravitsemussuosituksia. D-vitamiinia tarvitaan luuston kasvuun ja uusiutumiseen sekä hampaiden terveyteen. D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä ja siirtymistä luiden rakennusaineiksi. Paljon D-vitamiinia sisältäviä tuotteita: – Kalat (kuha, siika, silakka, lohi) – Sienet (kantarelli) – Kananmuna – Maitotuotteet (lisättyä D-vitamiinia)
4
D-vitamiinin puute aiheuttaa:
D-vitamiinia syntyy myös auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta iholla. Huom! Suomen talvi. Kesällä päivä- annoksen saamiseen riittää 15 minuuttia auringossa. Suomessa pieten lasten (ja vanhusten) D-vitamiinin tarve ei tyydyty ilman vitamiinilisää. D-vitamiinin puute aiheuttaa: Aikuisilla osteomalasiaa eli luuston pehmenemistä. – Lapsilla luusto jää pehmeäksi ja vaarana riisitauti.
5
Kivennäisaineiden tehtävät
Sinkki → aineenvaihdunta Magnesium → aineenvaihdunnan säätely Seleeni → solukalvot Rauta → hapen kuljetus Jodi → kilpirauhasen toiminta Kalsium → luiden ja hampaiden kovettaja Natrium → nestetasapainon säätely Kromi → tehtävä tuntematon Fluori → karieksen hekäisy 10. Kalium → nestetasapaino, lihasten ja hermoston toiminta Fosfori → luukudoksen ainesosa, energia-aineenvaihdunta Kupari → raudan aineenvaihdunta, keskushermoston toiminta
6
Kalsiumin tarve Kalsiumin tarve vaihtelee iän mukaan.
Nuorella vuorokautinen tarve on 900 mg. Tarve täyttyy noin neljästä annoksesta, kun yksi annos on 1 lasi (2 dl) maitoa tai piimää 1 pikari (200 g) jogurttia 2 dl viiliä 2–3 viipaletta (30 g) juustoa
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.