TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Golfliiton Liittokokouspäivät, Vaasa Jari Parkkari Hyvinvointi, Terveys ja Golf Jari Parkkari, kansanterveystieteen dosentti, ylilääkäri Tampereen.
Advertisements

Terveystieto Alkoholi Terveystieto
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Diabetes s. 65 –
S Ruoka ja terveys s
Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt Päivittäisten liikkumistarpeiden, kuten työmatkojen, suorittaminen pyörällä tai kävellen tuottavat huomattavia etuja.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Hyvinvointi, Terveys ja Golf
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
DIABETES.
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
SYÖPÄ.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Hyvinvoinnin ja terveydentila -mittaristosta
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Kohonnut verenpaine.
Nuoren urheilijan ravitsemus
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Syöpä.
PERUSLIIKUNTA.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Lihavuus laskuun –ohjelma indikaattoreiden valossa eri alueilla
Päihteet & työterveys (TTT 10/2004)
Esityksen transkriptio:

TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA Kirsi Kivelä sairaanhoitaja Oulun kaupunki 5.11.2010

HOIDON TAVOITTEET Tavoitteet asetetaan yksilöllisesti diabeetikon tarpeista lähtien Hyvä elämänlaatu Verensokerin normalisoituminen Ennaltaehkäistä diabeteksen lisäsairauksien syntymistä Keinoja: Painonhallinta Terveelliset ruokatottumukset Liikunta Lääkitys => Hyvä hoitotasapaino

PAINONHALLINTA Ylipaino lisää aineenvaihdunnan häiriöitä Jo 5 – 10 %:n pysyvä painonpudotus laskee verensokeria ja verenpainetta Ruokavaliosta tunnistetaan pahimmat heikkoudet ja pyritään syömään säännöllisesti, mutta hallitusti Liikunta kuluttaa energiaa, kohottaa kuntoa ja tuottaa mielihyvää Pienillä muutoksilla näkyviä tuloksia Liikunta Ruokavalio

RUOKAVALIO Säännöllinen ateriarytmi (n. 4 tunnin välein) => veren sokeripitoisuus pysyy tasaisempana Monipuolinen ruokavalio lautasmallin mukaan kuitupitoinen ruoka kasviksia, marjoja ja hedelmiä ½ kiloa päivässä vähärasvaiset tuotteet varo piilorasvaa vähän suolaa kalaa 2 – 3 kertaa viikossa maitotuotteita 3 lasia / pv ja 2 siivua juustoa herkkupäivä ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2006

LIIKUNTA Liikunta auttaa diabeteksen hoidossa: Kuluttaa energiaa => edistää laihtumista ja painonhallintaa Parantaa kudosten kykyä käyttää sokeria => sokeriaineenvaihdunnan paraneminen Lisää solujen insuliiniherkkyyttä => verensokerin aleneminen Parantaa kuntoa ja lisää mielihyvää Diabeetikolle suositus on sama kuin muullekin väestölle Vähintään 30 minuuttia liikuntaa 5 päivänä viikossa.

TUPAKKA JA ALKOHOLI Tupakoinnilla on pieniä verisuonia supistava vaikutus edistää diabetekseen liittyviä verisuonivaurioita munuaisissa, silmänpohjissa ja hermoissa Suositus: tupakoinnin lopettaminen Alkoholi estää sokerin uudistusmuodostusta maksassa => alhaisen verensokerin vaara Suositukset: Alkoholin kohtuullinen käyttö naiset: korkeintaan 1 annos/pv, mutta ei päivittäin. miehet: korkeintaan 2 annosta/pv, mutta ei päivittäin. 1 annos= 1 plo keskiolutta tai 12 cl mietoa viiniä tai 8 cl väkevää viiniä tai 4 cl 40 % viinaa