Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot Alkoholi Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot Alkoholi Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot."— Esityksen transkriptio:

1 Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot
Alkoholi Terveystieto 2011

2 Mikä saa käyttämään alkoholia?
Miksi ja missä tilanteissa alkoholia yleensä käytetään? Monelle alkoholi on keino päästä pois arjen vaatimuksista. Sosiaaliset tilanteet: alkoholi saa aikaan onnellisuuden ja iloisuuden tunnetta sekä lievittää ahdistusta ja jännitystä. Seksuaaliset tilanteet: alkoholi vähentää estoja ja voimistaa seksuaalisia haluja. Arjessa jaksaminen: alkoholi lisää yleistä aktiivisuutta. …Muista kuitenkin, että humalatilassa fyysinen suorituskyky heikkenee (mm. seksuaalinen suorituskyky), liikkeiden hienosäätö ja tasapaino vaikeutuu. Jos juominen jatkuu, vaarana on, että alkoholin etanoli lamauttaa hengitystä ja verenpainetta säätelevät keskukset (sammuminen/kuolema).

3 Alkoholiannos Mikä on alkoholiannos? Yksi annos
Pullo keskiolutta tai siideriä (33cl) Lasillinen viiniä (12cl) Viskipaukku Useampia annoksia 2 annosta: 1 IV-tuoppi 6 annosta: pullo mietoa viiniä 13 annosta: pullo viinaa

4 Alkoholin vaikutus kehoon
Miten eri määrät alkoholia vaikuttaa kehossa? 1,5 alkoholiannosta (0,25 promillea) Kasvot punertuvat, keho rentoutuu, puheliaisuus, impulsiivisuus, virhesuoritukset lisääntyvät 2-3 alkoholiannosta (0,5 promillea) Hyväntuulisuus lisääntyy, arvostelu-, toiminta- ja päätöksentekokyky laskee, itsehillintä ja reaktionopeus hidastuu. 4-5 alkoholiannosta (1,0 promillea) Innostuneisuutta ja tunteellisuutta, kömpelyyttä, estottomuutta, puhe alkaa sammaltaa. 6-7 alkoholiannosta (1,5 promillea) Lisääntyvää sekavuutta ja uneliaisuutta, hoipertelua, vihanpurkauksia. 8-9 alkoholiannosta (2,0 promillea) Kova humala, puhekyvyttömyyttä. 12-14 alkoholiannosta (3,0 promillea) Sammuminen, tajuttomuus.

5 Alkoholin vaikutus kehoon
Miten eri määrät alkoholia vaikuttaa kehossa? Tarkemman veren alkoholipitoisuuden (promilleissa) voi laskea seuraavalla kaavalla: ______Nautittu alkoholimäärä (g)____ Nestetilavuuskerroin x paino (kg) Tiedoksi: Naisen nestetilavuuskerroin on 0,66 ja miehellä 0,75. Yksi annos alkoholia sisältää noin 12g alkoholia.

6 Alkoholin vaikutus kehoon
Miten eri määrät alkoholia vaikuttaa kehossa? Alkoholin imeytymisnopeuteen (ja siten vaikutukseen kehossa) vaikuttavat seuraavat tekijät: Sukupuoli – alkoholi imeytyy naisen elimistöön nopeammin kuin miehen, sillä naisen elimistö polttaa alkoholia hitaammin. Juomiseen käytetty aika ja juodun juoman alkoholipitoisuus. Kehon koko – pienikokoinen humaltuu nopeammin kuin isokokoinen henkilö.

7 Alkoholin poistuminen elimistöstä
Kuinka alkoholi palaa elimistöstä? Maksa polttaa alkoholia elimistöstä yksilöllisellä nopeudella, keskimäärin 0,1g / painokilo / tunti. Esim. 70kg painavalta henkilöltä yhden alkoholiannoksen palaminen kestää noin 2 tuntia. Noin 90-98% alkoholia palaa maksassa, loppu palaa muissa elimissä mm. vatsalaukussa. Poppakonstit (saunominen, hikoilu, kahvi, ..) eivät auta alkoholin palamiseen.

8 Alkoholin poistuminen elimistöstä
Kuinka alkoholi palaa elimistöstä? Kun alkoholin määrä veressä laskee, syntyy krapula. Pahimmillaan krapula on silloin, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä. Krapulassa verensokeri on alhainen, pulssi tihentynyt, verenpaine ja sydämen leposyke ovat kohonneet. Raskaita fyysisiä ponnistuksia on hyvä välttää, mutta raikas ilma ja lepo saattavat helpottaa oloa. Suurkuluttajalle voi syntyä alkoholin käytön lopettamisen jälkeen krapulaa vielä pahempia vieroitusoireita. Tajunta katkeilee, lihaksissa on kouristuksia, harha-aistimuksia, vainoharhaista käytöstä.

9 Alkoholin haittavaikutuksia
Mitä haittavaikutuksia alkoholilla on? Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa mielen järkkymistä. Alkoholin mielihyvää tuottava vaikutus häviää – tilalle tulee ahdistus ja masennus. Persoonallisuus saattaa muuttua ja itsetunto heikentyä. Itsetuhoinen käytös lisääntyy ja itsemurhariski kasvaa. Humalahakuinen juominen aiheuttaa monia sosiaalisia haittoja työssä, perheessä ja ystävien kesken. Alkoholi lisää väkivaltaisuutta muuttamalla ihmistä impulsiivisemmäksi ja vihamielisemmäksi. Reaktionopeus huononee ja riskit mm. liikenteessä pahenee. Runsas alkoholin käyttö lyhentää elinikää.

10 Alkoholin haittavaikutuksia
Mitä haittavaikutuksia alkoholilla on erityisesti..? Nuorelle Nuoren kokemattomuus alkoholista aiheuttaa yllätyksiä. Alkoholi aiheuttaa nopeammin humalatilan, koska veren alkoholipitoisuus nousee aikuista nopeammin. Nuoren suurkulutus häiritsee keskeisiä aivotoimintoja. Haitallisinta on usein tapahtuva humalahakuinen juominen ja sen jälkeinen krapula / vieroitusoireet. Huonompi suorituskyky tiedollista toimintaa vaativissa tehtävissä. Heikentää oppimiskykyä ja muistia. Nuoruuden alkoholinkäyttö ennustaa alkoholiriippuvuutta. Varhainen alkoholinkäytön aloittaminen on suurimpia riskitekijöitä tulevaisuuden alkoholiongelman kehittymiseen.

11 Pohdittavaa. Pohtikaa pareittain tai pienryhmissä vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Minkä ikäisenä nuori on valmis kokeilemaan alkoholia? Mistä nuoret saavat alkoholia? Mikä saa nuoret kokeilemaan alkoholia? Mitä mieltä olet siitä, että jotkut vanhemmista antavat alaikäisille lapsilleen alkoholia? Millaisista asioista unelmoit elämässäsi? Voiko kaikkia näitä toteuttaa ilman alkoholia?

12 Tehtävä. Tee testi omasta alkoholinkäytöstäsi.
Mitä tulos kertoo sinulle? Pitäisikö alkoholinkäyttösi herättää sinut ajattelemaan?


Lataa ppt "Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot Alkoholi Terveystieto 2011 http://www.paihdelinkki.fi/animaatiot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google