Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c
2
Kolesteroli Tarkoittaa veressä olevaa veteen liukenematonta rasvaa, joka on välttämätöntä kaikille kudoksille, kuten munuaisille, maksalle ja hermoille. Kolesterolia saadaan kudoksien tuottamana sekä ravinnosta. Kahta eri tyyppiä LDL -kolesteroli, joka on haitaksi elimistölle HDL -kolesterolia, joka on hyödyllistä elimistölle Liiallinen kolesteroli aiheuttaa esimerkiksi sepelvaltimotautia sekä sydän- ja verisuonitauteja
3
Lukuja Suomalaisten kokonaiskolesterolin määrä on keskiarvoisesti noin millimoolia litrassa Veren kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle 5 millimoolia litrassa (diabeetikoilla tavoitearvo on pienempi, koska heillä on noin 2-4 kertainen todennäköisyys sairastua sepelvaltimotauteihin) Viitearvot aikuisilla NORIP-tutkimuksen mukaan v mmol/l v mmol/l +50 v mmol/l
6
Veren kolesterolin määrään vaikuttavia tekijöitä
Ruokavalio (varsinkin ruoan rasvaisuus ja rasvan laatu vaikuttaa) Epäterveellinen ruokavalio lisää kolesterolin määrää ja terveellinen vähentää Ravinnon vaikutus kolesterolin määrän vaihtelee paljonkin perimästä riippuen Kuitupitoinen ja vähärasvainen ruoka vähentää kolesterolipitoisuutta Tupakan ja alkoholin käyttö lisäävät kolesterolin määrää Liikunta vaikuttaa kolesterolin määrään positiivisesti Tarvittaessa kolesterolin määrää voi laskea myös siihen tarkoitetuilla lääkkeillä
7
Lähteet Huslab.net Terveyskirjasto.fi Diabetes.fi Hyvaterveys.fi
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.