Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eerik, Aku, Maiju ja Riina

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eerik, Aku, Maiju ja Riina"— Esityksen transkriptio:

1 Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Vitamiinit Eerik, Aku, Maiju ja Riina

2 Mitä ovat vitamiinit? Vitamiinit ovat kaikille elintärkeitä aineita. Ne ovat orgaanisia yhdisteitä, joita emme pysty itse tuottamaan lainkaan tai ainakaan riittävästi. Ne muun muassa auttavat immuunipuolustusta ja säätelevät aineenvaihdunnan monimutkaisia tapahtumia. Vitamiinien saanti pohjautuu ravintoon. Ihminen tarvitsee 13 eri vitamiinia Vitamiinit jaotellaan kahteen ryhmään: rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin.

3 A-vitamiini A-vitamiini eli retinoli on eräs rasvaliukoinen vitamiini. A-vitamiini on erityisen tärkeä ihmisen näkökyvylle hämärässä ja luuston kasvulle. Lisäksi se osallistuu solujen kasvuun ja erilaistumiseen. A-vitamiini on tärkeä myös lisäätymiskyvyn ja immunivasteen kehittymiselle. A-vitamiinin tavanomaisina lähteinä toimivat esimerkiksi erilaiset maitotuotteet, tummat hedelmät, lehtivihannekset ja maksa.

4 B-vitamiinit B-vitamiinit ovat kaikki vesiliukoisia ja niitä on 8 erilaista. B-vitamiini on usein jotain mikä on yhteydessä muun muassa ruuan sulatukseen ja erityisesti aineenvaihduntaan. B-vitamiini yhdistetäänkin tästä syystä ihon, kynsien ja hiusten terveyteen. Täysjyväleipä ja kuivahiiva sisältävät reilusti B-vitamiinia. Muita B- vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa ja luonnonriisi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisistä ruoka-aineista, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta.

5 C-vitamiini C-vitamiinin eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiinilla on elimistössämme useita eri tehtäviä. Se edistää esimerkiksi kalsiumin ja raudan imeytymistä maidosta ja kasviksista. Se toimii myös antioksidanttina. C-vitamiinia saa erityisesti esim. perunasta, iduista ja juureksista, sitrushedelmistä, tyrnimarjasta, kiivistä, paprikasta, persiljasta ja ruusunmarjasta.

6 D-vitamiini D-vitamiini eli kolekalsiferoli on rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä, se auttaa kalsiumia imeytymään. Tämä taas auttaa sen kiinnittymisessä luustoon. D-vitamiini vaikuttaa lapsilla kasvuun ja siksi sen riittävä saanti on turvattava ruokavaliossa. Kesällä iho valmistaa itse D-vitamiinia aurinkoa saataessa. Talven aikana taas D-vitamiinia saa pääasiassa ravinnosta. Normaalissa ravinnossa D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat kala ja sen öljy. Lisäksi D-vitamiini saa maitotuotteista, kananmunista ja sienistä.

7 E-vitamiini E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiini toimii esimerkiksi antioksidanttina. E-vitamiinin tyypillisiä lähteitä ovat muun muassa kylmäpuristetut rypsi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljyt. Lisäksi kasvismargariinit. E- vitamiinin lähteinä toimivat myös erilaiset kokojyvävalmisteet, munankeltuainen, kalan mäti, pähkinät.

8 K-vitamiini K-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen ja k-vitamiinia tarvitaan myös kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiinia saa muun muassa erilaisista lehtikasviksista, kuten lehtikaalista, parsakaalista ja pinaatista. Lisäksi perunasta, kananmunista ja kasviöljyistä.

9 lähteet Avainapteekit.fi Vitamiinit.org Vitaelab.fi


Lataa ppt "Eerik, Aku, Maiju ja Riina"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google