O PINNOLLISTAMINEN JA KOKEMUKSIA Työpajatoiminnan opinnollistaminen siten, että työntekijä tekee yhdessä pätevien ohjaajien ja oppilaitoksen kanssa HOPS:n,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
YLIOPISTOJEN AASIA-VERKOSTO
Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Toimintaohjeita kesää varten Lue huolella! Jälkiohjauksesta vastaavat: • 9A, 9D, 9E, 9F : Opo Elina Nissinen, p • 9B, 9C, 9G: Opo Satu Hietala,
- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
ABIEN OPOILU What to do next?. Opinto-ohjauksen kurssit • OPA1 = PAKOLLINEN KURSSI, josta • 1. vuonna suoritettu1/3 kurssia, 2. vuonna 1/3.
Koulukuraattorien perehdytysohjelma Helsingissä
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
FC WILD Tyytyväisyyskysely Yleistä/taustaa • Tyytyväisyyskysely järjestettiin toista kertaa tavoitteena saada kuuluviin kentän ääni,
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Työllisyyshankkeiden- ja kokeilujen haasteista ja innovatiivisuudesta
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Eeva-Leena Aittoniemi
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Mohammed Kertoo itsestään:
Puhumalla paras – Puhvista käytännössä
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Oulun aikuislukio 2014.
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
Työrauha ja haastavat tilanteet
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Turvallisuustutkinnot
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
W5W ja opintojen uusi mitoitus Tanja Lapinlampi W5W-suunnittelija.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Työkykyjohtaminen Serviisissä
HUIPPU – NUORTEN TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVIEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN LEVITTÄMINEN Kv-tapaamisen tulokset Groningen, Hollanti 11. –
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Työpaikat kuntoon - pilotti Luottamusmieskonferenssi Aki Rouhiainen
Työterveyshuollosta apua jaksamiseen Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2013.
HOPS-projekti Koulutusteknologian perusopinnot Henna Mikkola Merja-Maaria Oinas Tiina Torvinen.
Suomen koulutusjärjestelmä
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Joustavuutta oppimiseen Tavoitteet: -verkoston yhteiset tavoitteet joustavat opintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -AmisURA-hankkeen.
Työssäkäyvien graduseminaari Valmiiksi työn ohessa - hankkeessa Työelämää ja opintoja –iltapäivä Sanna Talja, prof. mvs. Informaatiotutkimuksen.
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Opintokaaren ammatillinen juonne kasvatustieteiden koulutuksessa TIINA KEMPPAINEN OULUN YLIOPISTO
OHJAAJAN KOKEMUKSIA SÄHKÖISEN HOPS-TYÖKALUN KÄYTÖSTÄ espanjalainen filologia Elina Liikanen Romaanisten kielten laitos Oodi-päivät ?
Kuikka-projekti Loppuesittely Projektiorganisaatio Projektiryhmä –Salla Kalermo –Sami Kosonen –Lauri Pohjola –Antti Tourunen Ohjaajat –Jukka-Pekka.
Opinnäytetyön eteneminen ”Karjavaunu vai karuselli?” Case - Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Hypa-seminaari
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Työelämälähtöisyys Valmassa
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
TOIKE-hankkeen toimintamalli ja nykytila Polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeilujen OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Kärkihanke: osatyökykyisille.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Koulu palveluna –kokeilu Aalto-yliopiston kampuksella
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
Esityksen transkriptio:

O PINNOLLISTAMINEN JA KOKEMUKSIA Työpajatoiminnan opinnollistaminen siten, että työntekijä tekee yhdessä pätevien ohjaajien ja oppilaitoksen kanssa HOPS:n, jonka osana voi olla näyttötutkintoja, etäopintoja, kontaktiopintoja ja työharjoitteluja sekä pajassa että muualla Sopii hyvin niille, joilla on jo työkokemusta Sai vauhtia Työvoimatalolla, kun dokumentoija-kehittäjä Heikki Rantala työskenteli Paltamossa v syksyn Ehdittiin toteuttaa yksi, jossa opinnot vielä jatkuvat (merkonomi) Tarvetta esim. ammatinvaihtoon oli monella ja Työvoimatalolla olisi pystynyt suorittamaan osan työharjoitteluista Edellyttää työpajaohjaajien kouluttamista ja innostusta Kokeilussa oli halukkuutta kokeilla myös uudenlaista oppisopimusmallia, sillä työnantajat eivät lama-aikana voi useinkaan sitoutua 3 v. oppisopimukseen. Opetushallitus ei hyväksynyt esitystä.

K UNTOUTUS JA KOKEMUKSET Kuntoutuksen tarvetta oli paljon, mutta intoa sinne lähtemiseen vähän -> olisi tarvittu enemmän kannustusta ja esimerkkejä Kuntoutuksen kenttä on pirstaleinen ja vaikeasti hallittava -> tarvittaisiin parempaa palveluohjausta Kuntoutukseen hakeutuminen edellyttää lääkärin lausuntoa, mutta miten työtön tai työllistetty pääsee sellaiseen lääkäriin, joka tuntee kuntoutusjärjestelmän, varsinkin, jos ei osaa itse ehdottaa sitä lääkärille (normaalisti työterveyslääkärit ohjaavat kuntoutukseen, kuten Paltamon mallissa Työllistetyille sopivia ammatillisen kuntoutuksen kursseja vähän tarjolla esim. Kelalla Kuntoutustutkimuksia tulisi tehdä enemmän Paltamon hankkeessa hakeuduttiin vasta viimeisenä vuonna enemmän kuntoutustutkimuksiin ja ammatillisen kuntoutuksen kursseille Kuntoutukseen käytetään Suomessa paljon rahaa, mutta se kohdentuu pääosin työssä olevien kohtuullisen hyvätuloisten kuntoutukseen.

O SALLISUUDEN VAHVISTAMISEN KOKEMUKSIA Luottamus yhteiskuntaan työttömillä vähäisempää kuin työllisillä (Paltamon työttömät n. 50 % lähtötutkimuksessa) Tarvitaan osallistamista, ihmisten kuuntelemista, mielekästä tekemistä ja osallistavaa johtamista, että luottamus vahvistuisi Paltamon mallissa otettiin käyttöön v alkaen 1. kehittäjäryhmä työntekijöiden ideoiden jalostamiseen ja toteutukseen (erilaisia tapahtumia, tuoteideioita, jne) 2. ns. oksennusryhmät ongelmakohtien esille tuomiseen, ongelmien arviointiin, miten niihin voidaan puuttua, vaihtoehtojen esittämiseen ja perustelemiseen ja vaikuttamiseen asian muuttamiseksi 3. filosofin keskustelut (HR:n idea) Oulun yliopistosta kävi 2 filosofian opiskelijaa pitämässä yhteensä 6 kertaa keskustelutuokioita, joiden aiheina oli mm. työn ja vapaa-ajan merkitys, mikä tekee onnelliseksi, erilaisuus ja sen ymmärtäminen, historian vaikutus tähän päivään jne. 4. kerhot, esim. karaokekerho (terveysvaikutuksia oli havaittavissa), ja koiraryhmä

O SUUSKUNNAN PERUSTAMINEN Oli suunniteltu, mutta toteutui vasta 4/2013, olisi pitänyt olla jo alusta lähtien kokeilun rinnalla Lähti etenemään, kun Intotalon järjestämälle yrittäjyyskurssille lähti 11/2012 kymmenkunta työntekijää, toinen yrittäjyyskurssi järjestettiin 8/ eri alojen työntekijää liittyi Paltamon Tervasilta osuuskuntaan, osa on nyt jo vaihtunut Alkupääomaa, suunnitteluapua ja henkistä tukea tarvittaisiin enemmän perustamisvaiheessa Synnytti Paltamoon toimintoja, joita täältä puuttui Kynnys lähteä osuuskuntayrittäjäksi edelleen korkea