Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Puhumalla paras – Puhvista käytännössä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Puhumalla paras – Puhvista käytännössä"— Esityksen transkriptio:

1 Puhumalla paras – Puhvista käytännössä
Ammatillinen äidinkieli Kehittämispäivä Tampere Petri Laaksonen ja Elise Tarkoma

2 Kokeen taustaa Kehitelty 1993 - 2000 OPH:n Puhvi-ryhmässä.
Käytössä valtakunnallisesti 11 kertaa. Keskeisin kehittelijä puheviestinnän professori Tarja Valkonen (JY). Syksyllä 2007 uusi kehittämistyöryhmä  koe koko toiseen asteen käyttöön

3 Kokeen tavoite Opiskelija osoittaa vuorovaikutustaitojensa hallintaa.
Kaksiosaisessa päättökokeessa arvioidaan opiskelijan puheviestintätaitoja sekä esiintymis- että ryhmäviestintätilanteessa. Koe kytkeytyy opetussuunnitelmien tavoitteisiin.

4 Kokeen tehtävät Esiintymistehtävä Ryhmäkoe
5 – 8 min puheenvuoro = oma perusteltu näkemys valitusta aiheesta tavoitteena puhua aiheesta sitä kommentoiden ja arvioiden edellyttää tiedon kokoamista tukena voi käyttää muistiinpanoja ja havaintovälineitä / esitysgrafiikkaa. Ryhmäkoe keskustelu, jossa 3 – 5 osallistujaa valisteluaikaa 15 min + keskusteluaikaa 15 min keskustelulle ei valita puheenjohtajaa tai sihteeriä ryhmä organisoituu haluamallaan tavalla tilanteessa ei ole yleisöä.

5 Usein kysyttyä Koe on vapaaehtoinen ja opiskelijalle ilmainen.
Koetta ei voi uusia. Suoritusajankohta kolmantena (tai opiskelijan viimeisenä) lukuvuonna joulu – tammikuussa, mutta voi suorittaa poikkeustapauksissa myöhemminkin. Arvioijat 2 arvioijaa, joista toisen olisi hyvä olla opiskelijalle vieras arviointikoulutuksen käynyt opettaja voi arvioida. Todistus Hyöty jatko-opintoihin pyrittäessä

6 Puhvi osana ammatillisia opintoja - Puheviestintätaidot ja äidinkieli
Opetussuunnitelman perusteissa mm.: osaa toimia erilaisissa oman alansa vuorovaikutustilanteissa hallitsee oman alansa erilaiset puheviestintätilanteet. Yksityiskohtaisemmin: koulukohtaisissa opetussuunnitelmissa tutkintokohtaistetuissa opetussuunnitelmissa.

7 Puheenvuoro tekstilajina
Vaihtelee tilanteen mukaan. Eri alojen konventiot ohjailevat variaatiota. Tekstilajista tekstikäytäntöön: puheenvuoro ei ole vain staattinen, tiettyjä piirteitä sisältävä. Kantaaottavia puheenvuoroja opinnoissa esimerkiksi: kokouspuheenvuoro puheenvuoro keskustelussa ja neuvottelussa opponentin puheenvuoro ONT-seminaarissa aineksia myös ohjaus-, opastus- yms. tilanteissa. Ammatillisissa opinnoissa Puhvi rikastuu.

8 Arvioinnin kohteet osana opetusta
Puheenvuorossa Kohdentaminen ja kontakti Puheenvuoron rakentaminen Puheenvuoron sisältö Ilmaisutapa. Keskustelussa Osallistumisen tavoitteellisuus Puheenvuorojen sisältö Kuunteleminen.

9 Puheenvuoron ja keskustelun paikat äidinkielen opinnoissa
Vaihtelua tutkintokohtaistetun opsin mukaan. Aineksia harjoitteluun kaikilla kursseilla em. arvioinnin kohteet tiedonkeruu ja muokkaaminen itsearviointitaidot. Kirjoitettu ja puhuttu kulkevat rinnan kantaaottavan kirjoitelman rakenne esseen rakenne.

10 Käytännön järjestelyt
Puhu Puhvista ajoissa. Motivoi ja innosta. Ota yhteyttä toiseen arvioijaan OPH:ssa lista. Ylitä rajoja, tee yhteistyötä lukion kanssa. Sovi ajankohta, varaa tila, suunnittele videointi. Sovi korvauksista. Ilmoita suorittajien määrät ja aiheet OPH:hon. Tiedota Puhvista kouluyhteisössä, luo perinnettä.

11 Puhumalla paras – Puhvista käytännössä
Ammatillinen äidinkieli Kehittämispäivä Tampere Petri Laaksonen ja Elise Tarkoma

12 Puhvi-koulutusta Äidinkielen opetuksen foorumissa 3.8.
Uudistunut Puhvi-koe - Kokemuksia, arviointiharjoituksia ja keskustelua. Arvioija-koulutus OPH:ssa syksyllä 2010 Ajankohta selviää myöhemmin.


Lataa ppt "Puhumalla paras – Puhvista käytännössä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google