Mediateoria osana modernia sosiologiaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Nykytaide -Mitä se on?.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Ympäristön vaikutus persoonallisuuteen
Kansalaisjärjestöjen nykytila-analyysi 2011 Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry.
Kulttuuria massoille.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Eeva-Leena Aittoniemi
Kahdet markkinat.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
1. Olio-ohjelmointi.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
IX Miltä maa näytti? Matkakirjoista yleensä Miksi Yhdysvaltoja tai Pohjois-Amerikkaa koskevia matkakirjoja? - kiinnostus luontoon - ”resursseihin - ”väestöön,
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Sosiologian johdantokurssi kevät 2007 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen - pe Porthania II, ei luentoa ke Unioninkatu 40.
Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1.
Juba, - Miten määrittelet sanan yhteiskunta? - Mistä tietoa yhteiskunnasta? > Media > Viranomaisten, järjestöjen, yritysten oma tiedotus.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Vihreitä viestejä Vihreä liitto rp Elokuu 2006 Taina Marjanen, Mainostoimisto Toukokuu.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Saksalainen sanomalehtitiede Zeitungswissenschaft, Publizistikwissenschaft.
Sosiaaliset mediat Verkkovälitteinen asiakastyö.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
MITÄ VIESTINTÄ ON? Vuorovaikutusta eli yhteyttä toisiin ihmisiin ja ympäristöön Sosiaalista vaihtoa, jossa osapuolet vaihtavat keskenään mielipiteitä,
Demokratia.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Viestintä ja tiedottaminen Kuinka viestinnästä saadaan vaikuttavaa? Kuinka muut nuoret tavoitetaan tehokkaasti? Miten tiedotteemme lyö läpi mediassa?
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Julkinen sosiologia Juha Suoranta
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Sosiologian johdantokurssi sylsy 2006 HY Sosiologian laitos prof
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
Uskontojen tieteellinen tutkimus
3 Minuudessa on kaksi puolta
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Postilakiehdotus ja lehtijakelu
Brändi sosiaalityössä
Mikko Lahtinen Tunne itsesi
Esityksen transkriptio:

Mediateoria osana modernia sosiologiaa Massayhteiskunta Mediateoria osana modernia sosiologiaa

Klassinen sosiologia ja massayhteiskuntateoriat median merkitys askarrutti 1800-luvun lopun yhteiskuntatieteilijöitä taustalla modernin yhteiskunnan problematiikka, jota klassinen sosiologia jäsensi hahmottelemalla teorioita kahdesta toisilleen vastakkaisesta yhteiskuntamallista jotkut oppihistoriat ovat esittäneet massayhteiskuntateorian ja ns. kuularuiskumallin leimaavan koko varhaista mediaa käsittelevää tutkimusta (tämän väitteen kritiikistä ks. Pietilä 1997, 42-49)

Ferdinand Tönnies (1887) Gemeinschaft und Gesellschaft Gemeinschaft yhdessäolo-organisaatio: kollektiivinen identiteetti, verisukulaisuus, yhteinen kieli ja perinne, yhteenkuuluvuuden tunne Gesellschaft sopimusyhteiskunta, asiaorganisaatio: itsenäiset ja toisista erilliset yksilöt, markkinat ja vaihto, rationaalisuus ja persoonattomuus Tönniesillä myös kirja yleisestä mielipiteestä: (1922) Kritik der Öffentlichen Meinung: yleinen mielipide on kollektiivisen tahdon muoto, joka voi olla enemmän tai vähemmän pysyvä (kiinteä, nestemäinen ja kaasumainen)

Lehdistö modernin yhteiskunnan teorioissa (Pietilä 1997) Sosiologinen näkökulma Valtio-opillinen näkökulma Lehdistötaloudellinen näkökulma Joukkopsykologinen näkökulma Massakulttuurikriittinen näkökulma

1. Sosiologinen näkökulma laajan, työnjaollisesti eriytyneen ja väestöllisesti kirjavan yhteiskunnan koossapysyminen saksalaisen lehdistöteorian edelläkävijät (Karl Knies, Albert Schäffle, Karl Bücher) Albert Schäffle (1875-1879) Bau und Leben des socialen Körpers viestintäjärjestelmät (lennätin, posti, sanomalehdet, puhelin jne.) yhteiskunnan eri osia yhdistävä ’hermoverkko’ (vrt. Flichy!) mediat helpottavat tilan ja ajan erottamien kanssakäymistä

2. Valtio-opillinen näkökulma erotetaan JULKINEN ja YLEINEN mielipide lehdistön vapautuessa ja myöhemmin kaupallistuessa alkoi keskustelu tämän vapauden kääntöpuolista (Habermasin rekonstruoimassa) klassisessa porvarillisessa julkisuudessa JULKINEN MIELIPIDE: ”syntyy keskustellen järkeään käyttävän julkisyhteisön piirissä ja kohdistuu kriittisesti vallitseviin julkisiin asiantiloihin” (Pietilä 1997, 73) YLEINEN MIELIPIDE = enemmistön diktatuuri?

Enemmistön diktatuuri? ”Jos koko ihmiskunta, yhtä ainoaa ihmistä lukuun ottamatta, olisi samaa mieltä ja tuo yksi ainoa olisi eri mieltä, ihmiskunta ei olisi sen paremmin oikeutettu vaientamaan tätä yhtä henkilöä kuin tämä olisi oikeutettu vaientamaan koko ihmiskuntaa, jos hänellä olisi siihen valta.” (John Stuart Mill 1859, On Liberty)

3. Lehdistötaloudellinen näkökulma1 a) demokratia, julkisuus ja markkinat: kuuluuko lehdistössä ’kansan ääni’ vai lehtien toimittajien ääni ja/tai kustantajien rahanhimo? esim. Saksan painovapauskeskustelu 1800-luvun alkupuolella Karl Bücher (1922) Zur Frage der Pressereform: sanomalehden kaksinaisluonne yrityksenä, ”joka tuottaa ilmoitustilaa tavarana myydäkseen sen sitten toimituksellisen osan avulla”

Lehdistötaloudellinen näkökulma2 b) lehdistön taloudelliset toimintaehdot: J.H. Wehlen (1878) Die Zeitung lehden painoksen kasvaessa kiinteät kustannukset painettua kappaletta kohden laskevat → lehden kannattaa yleensä kasvattaa tilaajamäärää, erityisesti koska laaja levikki tuo lisää mainoksia ilmoitustulot ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin tilaustulot, joten tilauksia voi periaatteessa olla jopa liikaa (tuotantokustannukset/lehti kasvavat)

4. Joukkopsykologinen näkökulma Gustave Le Bon (1895) Joukkosielu (suom. 1912) on alkamassa joukkojen aikakausi perinteisistä yhteyksistään irrotetut, atomisoituneet yksilöt muodostavat laumoja joukoilla on yksilöiden psykologiasta poikkeava psykologia: järjen sijaan hallitsevat tiedostamattomat tunteet → joukot ovat suggeroitavissa lehdistö ei kuitenkaan vaikuta massoihin, sillä se ei luo vaan heijastelee yleistä mielipidettä lehdistö vaikuttaa poliitikkoihin, jotka pelkäävät yleistä mielipidettä → poliitikkojen toiminnasta katoaa johdonmukaisuus

5. Massakulttuurikriittinen näkökulma1 kritiikki ei kohdistunut nimenomaan lehdistöön vaan yleisemmin massakulttuuriin ja erityisesti sen ja perinteisen korkeakulttuurin suhteeseen a) välitön kaupallisen massakulttuurin kritiikki: Alexis de Toqueville (1835, 1840) De la démocratie en Amérique I-II kannattaa demokratiaa, mutta katsoo demokratioiden tuottavan enemmän määrää kuin laatua vrt. Frankfurtin koulukunnan massakulttuurikritiikki

Massakulttuurikriittinen näkökulma2 b) välillinen kritiikki, perinteisen kulttuurin merkitys Matthew Arnold (1869) Culture and Anarchy teollistumiseen liittyvä mekanistisuus ja perinteisten normien rapautuminen antavat tilaa omien mielihalujen seuraamiseen sivistys ajattelemattoman toiminnan vastakohta; ’kohottava’ kasvatus tärkeää periaate: kaikille (luokille) parasta (korkea)kulttuuria vrt. BBC:n legendaarinen ensimmäinen pääjohtaja John Reith