Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen"— Esityksen transkriptio:

1 8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
Ydinsisältö

2 Humanistisen suuntauksen taustaa
Humanistinen suuntaus syntyi 1950-luvulla tarjoamaan vastapainoa psykodynaamisen ihmiskuvan pessimistisyydelle ja passiivisuudelle sekä behaviorismin käsitykselle ihmisen ulkoa ohjautuvuudesta. Keskeisiä edustajia ovat esimerkiksi: Abraham Maslow (tarvehierarkia ja itsensä toteuttaminen) Mihály Csíkszentmihályi (flow-kokemukset) Carl Rogers (Minäkäsitys on ainoa persoonallisuuden rakenne. Minäkäsityksen ja ihanneminän välinen suhde)

3 Humanistisen suuntauksen käsitys persoonallisuudesta
Humanistisessa suuntauksessa korostetaan ihmisen vapaata tahtoa ja mahdollisuutta kehittää itseään perimänsä rajoissa. Yksilö on ainutlaatuinen ja aktiivinen. Minäkäsitys nähdään keskeisenä persoonallisuuden rakenteena. Tietoinen minäkäsitys on yksilön uskomus siitä, kuka hän on ja mihin hän pystyy.

4 Humanistisen psykologian merkitys
Humanistista psykologiaa on arvosteltu huonosta testattavuudesta: väitteitä on vaikea tutkia empiirisesti. Arvosteltu myös liiasta optimismista. Sopii hyvinvoivien ihmisen kuvaamiseen individualismia korostavassa kulttuurissa. Toisaalta suuntauksen myötä psykologiassa alettiin kiinnittää enemmän huomiota yksilön omiin uskomuksiin ja kokemuksiin sekä optimistisempaan näkökulmaan. Humanistisen psykologian lähelle on syntynyt positiivinen psykologia, jossa korostetaan esimerkiksi onnellisuuden tutkimusta.


Lataa ppt "8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google