Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010. Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010. Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin."— Esityksen transkriptio:

1 Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010

2 Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin sielukäsitys – järjen tulee ohjata tunteita ja mielihaluja – tahto seuraa järkeä, mikäli tunteet ja mielihalut eivät tahtoa vie mukanaan Tieto vapauttaa – vrt. Sokrates hyve on tietoa (tieto hyvästä)

3 Rationalismin metafyysinen ydin Vapaus on mahdollinen, joss suunnittelen elämäni tahtoni mukaan On asetettava itselle tietoisesti sääntöjä, joita on noudatettava Pyrkimys vapauteen vaatii, että tahto noudattaa järjenmukaisia välttämättömiä sääntöjä. Sääntöjen muodostamisessa tarvitaan tietoa.

4 Tieto vapauttaa Tieto mahdollistaa valitsemisen Tieto osoittaa, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta Tieto antaa valtaa vaikuttaa, manipuloida, itseä sekä ympäristöä (tekninen intressi) Sapere aude – uskalla tietää – Valistuksen projekti

5 Rationalistisen vapauden estäjät Psyykkiset tekijät: kasvatus, psyyken tiedostamaton toiminta, ennakkoluulot Sosiaalispoliittiset tekijät: instituutioiden vääristynyt toiminta, rationaalisen toiminnan estävät normit ja perinteet

6 Rationaalinen valtio Lait, jotka jokainen rationaalinen toimija hyväksyy – lait, jotka jokainen rationaalinen toimija, säätäisi Oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät rationaalisten toimijoiden hyväksyttävyyden perusteella Riisto on seurausta irrationaalisista haluista ja pyrkimyksistä Valtion tulee kasvattaa rationaalisia toimijoita – oppivelvollisuuden perustelu ”pakottaminen on hyväksyttävää, mikäli se merkitsee kasvattamista tulevaan ymmärrykseen” (Fichte)

7 Rationaalinen valtio Valtion tavoitteena on taata rationaalisen toimijan vapaus – pyrkiä raivaamaan esteet rationaalisen elämänsuunnitelman toteuttamisen edeltä Rationaaliset lait vapauttavat (esim. Locke, Kant - moraalilaki) Vääristyneen tietoisuuden oikaiseminen: ”Kenelläkään ei ole oikeutta vastustaa järkeä.” (Fichte) Ideaalivaltiossa lait käyvät tarpeettomiksi – Platonin valtio

8 Rationalismi – diktatuurin oikeutus? Kaikilla ihmisillä on vain yksi ainoa päämäärä: rationaalinen elämä Jokaisen rationaalinen elämä sopii täydelliseen, harmoniseen malliin (valtio) Huonot asiat johtuvat irrationaalisuudesta ja sen törmäämisestä rationaaliseen suunnitelmaan Ihmiset noudattavat rationaalisiksi kasvettuaan, rationaalisia lakeja ja ovat siten vapaita


Lataa ppt "Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010. Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google