Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen 26.9.2006 Eurooppa-tutkimuksen verkosto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen 26.9.2006 Eurooppa-tutkimuksen verkosto."— Esityksen transkriptio:

1 LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen 26.9.2006 Eurooppa-tutkimuksen verkosto

2 MIKÄ EU ON ? mikä EU on ja mikä on minun suhteeni siihen ? EU:n kummallinen luonne liittovaltion ja kansainvälisen järjestön välimuotona EU:n kieli kertoo sen omintakeisuudesta: miksei laki vaan direktiivi? miksei hallitus vaan komissio? miksei politiikka vaan ulottuvuus?

3 VOIDAANKO EU:N KANSALAISUUS LUODA ? eurooppalainen integraatio alkoi talouselämän piiristä 1980-luvulta keskustelu ”kulttuurisesta ulottuvuudesta” yritykset eurooppalaisuuden vahvistamiseksi pitkälti kansallisvaltioille tyypillisellä tavalla komitean esitys: ajokortti, passi, rekisterilaatat, tiedeakatemia, nuoriso-orkesteri, eurolotto, Eurooppa- opetuksen tukeminen kouluissa jne

4 EUROOPPALAINEN IDENTITEETTI: HISTORIAA VAI DEMOKRATIAA ? yhteinen historia ja kulttuuri vai poliittinen kansalaisuus (Habermas) ? Habermasin ajatus yhteisestä poliittisesta kulttuurista, kansalaisyhteiskunnasta ja julkisesta tilasta eurooppalaisuuden perustana haaste demokraattiselle järjestelmälle, medialle ja koululaitoksille

5 EU EI VOI LÖYTÄÄ KANSALAISTA VAAN KANSALAISEN TULEE LÖYTÄÄ EU - Miten kansalaisille voidaan luoda aidot osallistumismahdollisuudet EU-järjestelmässä ? - kahden tason edustuksellinen demokratia, eurooppalainen kansalaisyhteiskunta ja julkinen tila - Voiko EU-kansalainen löytää oman roolinsa: voiko EU- kansalaisuuteen kasvattaa ?

6


Lataa ppt "LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen 26.9.2006 Eurooppa-tutkimuksen verkosto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google