Ammatillisen koulutuksen kielikoe

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet 2010
Raahen Ammattiopisto Ammattistartti
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Silta -hanke Maahanmuuttajanuoren tukeminen ja ohjaaminen Vantaa Silta-ryhmä Vantaan aikuisopisto Espoo Omnia Aikuisopisto.
Onnistunut polku kotoutumiseen
S2-tiimin muistiinpanot
Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa
Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus
Valtakunnallinen kielikoe
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Mohammed Kertoo itsestään:
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Eurooppalainen kielisalkku ammattikorkeakoulussa
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Tervetuloa 9.Lk jatkokoulutusvanhempainiltaan. Aikataulu 2009 Elokuu –Ohjauskeskustelut alkavat Syyskuu –Työpaikan hankkiminen ja valmistautuminen työelämään.
Oulun aikuislukio 2014.
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Liisa Kosonen Kehittämisyksikkö / Sosiaali- ja terveystoimen esikunta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Yhteishaku 2014.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Kamut-projektin päättöseminaari Marja Sierilä
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄTYÖSTÄ
HOK työryhmä Ammattitaidon hankkimista täydentävien opintojen suorittaminen PIRKOn sisällä  VAKIO-CASE - joustavat opintopolut ammattitaidon.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Laatuseminaari Laadulla tulosta Case – opiskelijapalautteen kerääminen ja käsittely.
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Kevään yhteishaku ja aikataulut vuonna 2011 Kevään yhteishaku Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet: Jos hakutoiveissa.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
 Yhteishaun aikataulu, käytännöt ja opiskelijavalinta – Jokirannan koulun opot  Toisen asteen oppilaitokset esittäytyvät  Kiimingin lukio  Oulun seudun.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA (60 osaamispistettä) Antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Yhteishaku. Mihin haen? Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Nuorisokoulutus.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Vanhempainillan ohjelma
Tampereen seudun ammattiopisto Lentokoneasennuksen perustutkinto, avioniikka-asentaja MYÖNNETTY KOULUTUSLUPA PART FI
VALMA-koulutus Edupolissa
Yhteishaku 2017.
Jatkuva haku Keudaan Jatkuvassa haussa voi hakea kuka vain. Voit hakea sekä ilman pohjakoulutusta että esimerkiksi seuraavalla koulutustaustalla: ammatillinen.
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Yhteishaku 2019 OSAOssa Raija Lehtonen.
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen kielikoe Kamut-päättöseminaari 26.5.2011 Tuuli Hulmi-Lassila

Kielikokeen kehittäminen Projektiin liittyvä verkostoyhteistyö alkoi keväällä 2009 ja loppuu keväällä 2011. Hesote, Helpa, Heltech, Varia, Omnia, Turun ammatti-instituutti ja Salon seudun ammattiopisto Lisäksi muutamat amm. oppilaitokset pilotoivat kevään 2011 koetta. Mukana s2-opettajia ja opoja Yhteiset kielikokeet toteutettiin 2010 ja 2011 yhteishauissa.

Hankkeen taustaa Oph: Koulutuksen järjestäjä voi halutessaan testata hakijoiden kielitaitoa. Kielitestauksen käytännöt ovat olleet kirjavia. Opiskelija saattoi joutua useampaan kielikokeeseen. Tavoitteena oli yhtenäistää ja järkiperäistää kirjavaa kielikoekäytäntöä ja muodostaa yhteinen käsitys riittävästä kielitaidosta.

Miksi kielikoe? Kielitestaus on sekä opiskelijan että oppilaitoksen etu. Puutteellinen kielitaito hidastaa opintoja, heikentää motivaatiota ja opiskelija turhautuu. → Opintojen keskeyttämisen riski kasvaa. Opintonsa keskeyttänyt nuori syrjäytymisuhan alla. Ammatillisessa koulutuksessa liian heikko kielitaito voi olla turvallisuusriski. Nuoren etujen mukaista on ohjata hänet sopiviin opintoihin. Esim. mava-koulutus, jos kielitaito ei riitä.

Oph:n maahanmuuttajien ammatillisen peruskoulutuksen keskeyttämisselvitys (2009): Yleisin keskeyttämisen syy on opetuskielen ja alan ammattikielen ymmärtämisen ja tuottamisen vaikeudet. Kysely kahden pääkaupunkiseudun ammatillisen oppilaitoksen opettajille opiskelijoiden suomen kielen taidon puutteista ja niiden ilmenemisestä (2010).

Ammattiopettajien näkemykset vahvistavat käsitystä, että liian heikolla kielitaidolla koulutukseen valittu on vaarassa syrjäytyä opinnoista. → Ei ole syytä pitää kielitestausta epätasa-arvoisena kohteluna, jonka tarkoituksena olisi estää jatko-opintoihin siirtyminen.

Mitä kielikokeella mitataan? Suomen kielen taitoa yleiseurooppalaisen viitekehyksen mukaisin kriteerein Yleiskielitaitoa, ei ammattialakohtaista Kielitaito tasolla B1.2 (sujuva peruskielitaito)

Kielikokeen rakenne Kirjallinen koe Haastattelu Luetun ymmärtäminen (teksti + 2 tehtävää) Kirjoittaminen (2 tehtävää) Rakennetehtävä (monivalinta) KIELIKOE_2011_valmis.doc Haastattelu Kysymysten ymmärtäminen Puheen tuottaminen

Voiko riittävän kielitaidon osoittaa muuten? Päällekkäisten testausten vähentäminen Mitä peruskoulun s2- tai suomi äidinkielenä -arvosana kertoo hakijan kielitaidosta? Kielikoeverkosto sopi yhteisistä korvaavuuksista. Kielikokeen korvaavuudet 2011.doc

Riittääkö kielitaito ammatillisessa koulutuksessa? Kielikokeessa mitattiin yleiskielitaitoa. B1.2 tasolla opiskelija tarvitsee runsaasti lisätukea. Haasteena ammattikielen oppiminen On tärkeää lisätä ja kehittää s2-opetusta ja tukitoimia. Kielitaidon puutteet korostuvat teoriaopetuksessa ja kirjallisissa tehtävissä. Tavoite: Maahanmuuttaja täysivaltaisena ammattilaisena