Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perheen tukeminen ennen sijoitusta, sijoituksen aikana ja sen jälkeen
Advertisements

Miten lapsen osallisuus toteutuu läheisneuvonpidossa? •Viranomaisten yhteenvedot: keskittyvätkö lapsen tilanteeseen, tulevatko niissä lapsen näkemykset,
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
Huolen herääminen ja yhteydenotto
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Lapset näkyviin – alkuarviointi ja lasten osallisuus lastensuojelussa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Lasten kilpailutoiminnan kehityshanke
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden nykytila
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
VUODEN PSYKOLOGI Sovittelu vaihtoehdoksi oikeudenkäynnille Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa.
YKSILÖ – JA PERHEKOHTAINEN LASTENSUOJELU
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
TYÖSOPIMUS.
Lastensuojelu nuoren tukena
MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ KANTA-HÄMEEN POLIISILAITOKSEN ALUEELLA
SSKKY laadunhallintajärjestelmän itsearviointi 2014 Elise Anttalainen-Kulmala Mikko Kaskari.
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Huolen puheeksiottaminen
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
LAPSI- JA PERHETYÖN LINJAUSTEN JALKAUTUMINEN RIKOSSEURAAMUSLAITOKSESSA
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
OULUN SEUDUN LASTENSUOJELUN KEHITTÄMISYKSIKKÖ
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
LEIJONA-KIEKKOKOULU. LEIJONA-KIEKKOKOULU – MISTÄ ON KYSE? Seuroille suunniteltu kiekko- ja luistelukoulun toteuttamismalli alle 8 -vuotiaille lapsille.
Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten Global Grant Scholarship- apuraha.
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio Sitoutuminen
Perhetyö Lammin vastaanottokeskuksessa
Työpaikkakouluttajan ABC
Aikuissosiaalityötä käytännössä Aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä ( alkaen) Hanna Tabell
Työpaikkakouluttajan ABC
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Tilastojulkistus: Lastensuojelun käsittelyajat 1.4.– Lastensuojelun käsittelyaikojen toteutumista koskeva seuranta kunnissa 1.4.–
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Kehityspoliklinikka/sosiaalityöntekijä Satu Seppelin-Kivelä.
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
LAPSIPERHEIDEN SOSIAALIPALVELUT PUNKALAITUMELLA
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
Suunnitelmia tulevasta:
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Poissaolojen seuranta / poissaoloihin puuttuminen
Esityksen transkriptio:

Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke 2007 – 2009 30.6.2009 Katri-Helena Santala ja Paula Uusi - Hakala

Lastensuojelutarpeen selvitys ja arviointi Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke järjesti koulutuksen lastensuojelutarpeen selvitykseen ja arviointiin hankekuntien työntekijöille 2008 – 2009. Koulutus kohdennettiin lastensuojelun sosiaalityöntekijöille ja perhetyöntekijöille, koska yhtenä kehittämisen kohteena hankkeessa olivat myös sosiaalityöntekijän ja perhetyöntekijän toimivat työkäytännöt. Koulutus perustui uuteen lastensuojelulakiin, joka tuli voimaan 1.1.2008. Lain mukaan sosiaalityöntekijän on arvioitava seitsemän arkipäivän kuluessa onko ryhdyttävä lastensuojelutarpeen selvitykseen vai ei. Selvityksen on valmistuttava kolmen kuukauden kuluessa vireille tulosta. Selvityksen tekemisestä vastaa ja sitä johtaa lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Selvityksen tekemisessä tulee olla mukana vähintään toinen lastensuojeluun perehtynyt työntekijä.

Lastensuojelun perhetyöntekijä ja sosiaalityöntekijä työparina Koulutuksen aikana on koottu yhteen koulutusryhmäläisten ajatuksia työparikäytännöistä lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa. Seuraavassa tarkastellaan perhetyöntekijän ja sosiaalityöntekijän tehtäviä selvitysprosessissa sekä työparikäytännön vahvuuksia ja haasteita.

Perhetyöntekijän ja sosiaalityöntekijän tehtävät selvitysprosessissa Lastensuojelutarpeen selvittämisestä kokonaisvastuu on sosiaalityöntekijällä. Sosiaalityöntekijä vastaa asiakasprosessin etenemisestä ja sen kuluessa tehtävistä päätöksistä. Sosiaalityöntekijä tekee päätöksen siitä, ketkä selvitykseen osallistuvat ja kuka tämä toinen lastensuojeluun perehtynyt henkilö voi olla. Perhetyöntekijä lastensuojeluun perehtyneenä henkilönä voi toimia toisena selvitystyöntekijänä sosiaalityöntekijän työparina.

Selvitys- ja arviointityöskentely Selvitystyöskentelyn alussa työntekijöiden on hyvä laatia yhdessä työskentelysuunnitelma, jossa työntekijät sopivat keskenään työnjaosta ja aikatauluista. Sopia tulee siitä tapaavatko työntekijät yhdessä vai erikseen lapsia ja vanhempia sekä dokumentoinnista. Lapsen tapaamisen yhteydessä on syytä muistaa, että lain mukaan lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä tapaa lasta myös henkilökohtaisesti, lasten kanssa työskentely ei voi olla vain perhetyöntekijän tehtävä selvitystyöskentelyssä. Sosiaalityöntekijä vastuuhenkilönä ottaa yhteyttä perheeseen lastensuojeluilmoituksen johdosta ja sopii aloitustapaamisen ajankohdan. Koko prosessi viedään yhdessä läpi ja lopuksi tehdään yhteinen arviointi. Kirjallisesta yhteenvedosta vastaa sosiaalityöntekijä. Työskentelyn tulee olla tasa-arvoista, läpinäkyvää ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa.

Vahvuudet Osaamisen monipuolisuus: molempien ammattiryhmien vahvat osaamisalueet käyttöön Yhteinen suunnittelu selkeyttää työntekijöiden roolit Joustava työnjako Työntekijän omat vahvuudet käyttöön Turvallista tehdä työtä yhdessä Mahdollisuus siirtyä suoraan perhetyön muutostyöskentelyyn

Haasteet • Perhetyöntekijän perustehtävästä irrottautuminen • Vaikeat lastensuojelun tilanteet: sosiaalityöntekijät työparina • Yhteisen ajan löytäminen selvitystyöskentelylle