Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä"— Esityksen transkriptio:

0 Lasten turvallisuutta lisäävät toimintatavat vapaaehtoistyössä
HUOM - JUHLAVUODEN KANSI ! Logo korvataan vuoden 2016 jälkeen normaaliversiolla. Lasten turvallisuutta lisäävät toimintatavat vapaaehtoistyössä Toimintaohje Ilves ry, Tampere

1 Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Vuonna 2003 voimaan tullut laki velvoittaa työnantajan tarkistamaan työntekijän rikostaustan lasten parissa tehtävässä työ- ja virkasuhteisessa työssä. Vuonna 2014 voimaan tullut laki antaa toiminnan järjestäjälle mahdollisuuden selvittää myös vapaaehtoisen toimijan rikostausta. Ilves ry:n käytäntö Ilves ry:n kanssa palkkasuhteessa olevat työntekijät esittävät rikosrekisteriotteensa työsuhteen alkaessa. Vapaaehtoisten toimijoiden on pyydettäessä annettava suostumuksensa rikostaustansa selvittämiseksi. Jaostojen nimeämät vastuuhenkilöt selvittävät vuosittain satunnaisotannalla (arpomalla) erikseen sovitun määrän vapaaehtoistyöntekijöiden rikostaustoja. Seuraa koskee ehdoton vaitiolovelvollisuus rikostaustaotteiden sisältöihin ja henkilötietoihin liittyen. Mikäli rikosrekisteriotteessa näkyy rikostuomio, päätöksen henkilön toimimisesta seurassa tekee johtajisto.

2 Lasten turvallisuutta lisäävät toimintatavat vapaaehtoistyössä
Ilves ry:n johtokunta on hyväksynyt nuoriso-, liikunta- ja sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöjen laatiman ohjeistuksen lasten turvallisuutta lisääviksi toimintatavoiksi vapaaehtoistyössä sekä siihen lisätyt seuran omat tarkennukset. Jaostot voivat tehdä ohjeistukseen omia tarkennuksiaan ja vastaavat siitä, että joukkueiden toimihenkilöt, lasten vanhemmat ja lapset ovat tietoisia tästä ohjeistuksesta. Jaostojen tekemät lisäykset hyväksytetään johtokunnalla ja ne lisätään liitteinä Ilves ry:n varsinaiseen ohjeistukseen. Jaostot nimeävät henkilön, joka on vastuussa lasten turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Ohjeistuksella on tarkoitus turvata lapsen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä suojella lasta häirinnältä, seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja riistolta kuten myös muulta vakavalta väkivaltarikollisuudelta.

3 Turvallisuutta edistäviä toimintatapoja
Ilves ry:n kaikessa toiminnassa on pyrittävä luomaan aito luottamus lasten, vanhempien ja toimihenkilöiden kesken. Joukkueiden toimihenkilöt ja vanhemmat toimivat esimerkkeinä lapsille ja antavat aikuisen mallillaan luotettavan kuvan koko Ilves ry:n toiminnasta. Lasten tulee tietää, kenen puoleen he voivat kääntyä, jos heidän henkilökohtaista koskemattomuutta on loukattu tai heidän mieltään askarruttavat omaan turvallisuuteen ja koskemattomuuteen liittyvät asiat. Aikuisen kasvatustehtävään kuuluu puuttua loukkaavaan käytökseen välittömästi. Jos lapsi kokee tulleensa häirityksi esim. joukkuetoverinsa tai valmentajansa toimesta, asia tulee ottaa vakavasti. Kaikenlaiseen syrjimiseen, kiusaamiseen, nimittelyyn tai uhkaavaan käyttäytymiseen puututaan. Joukkueissa on luotava omia käytänteitä, miten lapset ja vanhemmat voivat osallistua toiminnan suunnitteluun ja yhteisten sääntöjen laatimiseen.

4 Turvallisuutta edistäviä toimintatapoja
Joukkueissa tulee pyrkiä siihen, että lasten kanssa toimii aina vähintään kaksi aikuista kerralla. Turnausmatkoilla, leireillä jne. yöpymisjärjestelyt toteutetaan niin, että lasten kanssa samassa tilassa mahdollisesti yöpyviä aikuisia on useampi kuin yksi. Tästä poikkeavat järjestelyt tulee sopia vanhempien kanssa erikseen. Lapsilta ja vanhemmilta kerätään säännöllistä palautetta joukkueiden toiminnasta. Jaostot keräävät palautetta joukkueiltaan ja kehittävät toimintaansa sen mukaan. Joukkueiden toiminnan on oltava aina lasten ja nuorten edun mukaista. Tapahtumista ja toiminnasta tiedottamisen on oltava selkeää, riittävän nopeaa ja totuudenmukaista. Myönteisen ja lapsia kannustavan ilmapiirin luominen on oltava kaikkien toimihenkilöiden, vanhempien ja lasten yhteinen tavoite.


Lataa ppt "Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google