Hankintalaki - haaste maankäytöstä sopimiselle Tutkija Esa Hakkola, Helsingin yliopisto POWER 07 Oikeustieteellinen tiedekunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
UUDISTETTU MAKSUVIIVÄSTYSDIREKTIIVI JA SEN VAIKUTUKSET SUOMESSA
Advertisements

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
HE Hankintalaiksi ja erityisalojen hankintalaiksi
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Talousjohtaja Henri Partanen
Terveydenhuollon esimiesten koulutuspäivät
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
EU ja sähköiset hankinnat Saila Eskola KTM.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Arvonlisävero budjetoinnissa
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
Tietohallinnon sopimusjuridiikkaa eräitä näkökohtia
Palautteen olemuksesta
Tutkimusosasto Vanhempainvapaiden kustannusten kohdentumisesta työnantajille Sosiaaliturvan kuumat perunat Kela Anita Haataja, Tutkimusosasto.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Esa Hakkola Tutkija, Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta SCOPE2005 – KAUPUNKIKEHITYKSEN UUDET TUULET
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Harjoitustehtävä P, jolla puoliso L ja kolme perillistä (A, B ja C) on määrännyt testamentissaan seuraavasti: ”Puolisoni L saakoon yksin omistuksiinsa.
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄTYÖSTÄ
SOSTEn hallitusohjelmatavoitteet: hankintalaki Tammikuu
SOPIMUSSHOPPAILU LUOTTAMUSMIESKONFERENSSI KATARINA MURTO VASTAAVA TYÖEHTOASIANTUNTIJA KM1.
Viestintäsuunnitelma
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
CSC:n ja korkeakoulukentän yhteistyön kehittäminen Keskusteludokumentti Pekka Kähkipuro.
FinELib-aineistojen kilpailuttaminen Osa FinELibin aineistoista (vuosittain n aineistoa) kilpailutetaan hankintalain mukaisilla menettelyillä Aineisto.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Tukipalvelut 2009 Asta Tolonen talousjohtaja LIITE 4.
HANKINTAILTA YRITTÄJILLE
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Yksityistieprojektin kilpailuttaminen LÄHTÖKOHTA: Tienpidon hankinnat on syytä kilpailuttaa aina. Yksityistien perusparantamiset, kunnossapidon, materiaalihankinnat.
Opetusteknologioista Mikko Myllymäki. Tekniikkalähtöisyys vs. tarvelähtöisyys TeknologiaOpetus Miten voitaisiin käyttää.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
Henkilökierto valtionhallinnossa
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta Helena Majamäki
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Hankinnoilla työllistämisen malli
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Hyvät hankintamenettelyt –kehityshanke
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Julkisten hankintojen yhdistyksen seminaari
Sisältö Miksi hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
<Hankkeen nimi>
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
SOPIMUSEHDOT.
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Hankintalaki - haaste maankäytöstä sopimiselle Tutkija Esa Hakkola, Helsingin yliopisto POWER 07 Oikeustieteellinen tiedekunta

Lähtökohtia Helsingin oikeustieteellisen tiedekunnan osuus käsitteli maankäyttösopimusta oikeudellisena instrumenttina osana hankkeen toteuttamista ja suunnittelua Teemoja: Kaavasta sopiminen Mistä asioista voidaan sopia ja mistä ei? Hankintalainsäädännön suhde hankkeesta sopimiseen Tulosten julkistaminen: artikkeleita sekä osuudet yhteisjulkaisussa Esityksessä tarkastellaan hankintalainsäädännön suhdetta maankäyttösopimuksiin ja sen herättämiä laajempia kysymyksiä

Hankintalainsäädäntöön liittyvä problematiikka pähkinänkuoressa Ongelmana maanomistajan tekemät luontaissuoritukset, joista sovitaan maankäyttösopimuksella Maanomistaja esim. sitoutuu rakentamaan päiväkodin tai kevyen liikenteen väylän omalla kustannuksellaan ja luovuttamaan sen kunnan omistukseen Onko kyseessä sellainen kunnan hankintayksikkönä tekemä hankinta, joka tulisi kilpailuttaa?

Hankintalaki rakennusurakoissa Uusi hankintalaki tuli voimaan Kynnysarvot rakennusurakoissa Kansallinen kynnysarvo euroa EU-kynnysarvo Soveltamisalat: Urakan arvo alle : hankintalaki ei sovellu lainkaan Urakan arvo yli , mutta alle : hankintalain III-osan kansalliset säännökset soveltuvat, ei kuitenkaan hankintadirektiivit Urakan arvo yli : hankintalain II-osa ja hankintadirektiivit soveltuvat

Hankintalain soveltumisen seuraukset Jos järjestely katsotaan hankinnaksi, tulee se kilpailuttaa Kilpailuttamismenettelyjä tilanteesta riippuen erilaisia Esim. avoin menettely, rajoitettu menettely, neuvottelumenettely, kilpailullinen neuvottelumenettely, suunnittelukilpailu Jos kilpailuttamisvelvollisuus on käsillä, tulee ratkaista sovellettava kilpailuttamismenettely Kilpailuttamisen seurauksia ei käsitellä tässä esityksessä

Oikeuskäytäntöä: La Scala –tapaus Italiasta Ratkaisu C-399/98, annettu Italian kaavoituslainsäädännön mukaan maanomistajalla oli velvollisuus suorittaa yhdyskuntateknistä maksua rakennusluvan edellytyksenä Maksu määräytyi yhdyskuntarakentamisen kustannusten mukaisesti Maksun vaihtoehtona oli, että maanomistaja itse suoritti osan töistä Töiden suorittaminen vähensi suoraan maanomistajan maksuvelvollisuutta

La Scala -tapauksen tosiseikat (jatkuu) Tapauksessa oli kysymys La Scala -teatterin alueen laajasta kehittämisprojektista Rakennuttaja sitoutui yhdyskuntateknisenä maksun korvauksena rakentamaan alueelle teatterin ja pysäköintialueen Rakennusurakka vähensi suoraan rakennuttajan maksettavaksi tullutta yhdyskuntamaksua Urakan arvo ylitti EU-kynnysarvon  kuului hankintadirektiivin soveltamisalaan

La Scala -tapauksen tosiseikat (jatkuu) Kiistatonta oli, että menettely oli kaikin puolin Italian yhdyskuntasuunnittelua ja kaavoitusta koskevan lainsäädännön mukainen Yhteisöjen tuomioistuimen tarkasteltavaksi tuli ennakkoratkaisupyynnön perusteella kysymys siitä, oliko menettely hankintadirektiivin mukainen Valittajana joukko arkkitehtejä sekä arkkitehtejä edustanut liitto

Tuomioistuimen ratkaisu Merkityksetöntä oli, että Italian lainsäädännön mukaan julkisella taholla ei ollut mahdollisuutta valita sopimuskumppaniaan Järjestely täytti kokonaisuutena arvioiden hankintadirektiivin sopimusedellytyksen Hankintalainsäädännön soveltamisen edellytyksenä järjestelyn luonne hankintasopimuksena Järjestely katsottiin tavallaan kuittaukseksi Suorittamalla yhdyskuntatöitä maanomistaja vähensi suoraan maksuvelvollisuuttaan Täytti näin vastikkeellisuusedellytyksen  vain vastikkeellinen järjestely voi olla julkinen hankinta

Ratkaisun arviointia Ratkaisu vie hyvin pitkälle hankintadirektiivin tavoitteellisen tulkinnan Oikeuskirjallisuudessa ratkaisua kritisoitu Onko tavoitteellinen tulkinta viety liiankin pitkälle? Ratkaisun osoittama oikeussääntö kuitenkin kiistaton Hankintadirektiivi voi tulla sovellettavaksi maanomistajan ja kunnan välisiin sopimusjärjestelyihin riippumatta kansallisesta kaavoituslainsäädännöstä Jatkossa myös pätemättömyysseuraus Uusi EU-direktiivi hyväksytty Entistä vakavampi uhka hankkeille?

Arvio La Scala -ratkaisun merkityksestä Suomen MRL:n näkökulmasta Italian ja Suomen järjestelmät varsin samankaltaiset Keskeisenä erona maankäytön korvausjärjestelmien sääntelyn tarkkuus Italiassa korvauksen määrä johdettavissa selkeämmin suoraan laista Italiassa nimenomaisesti säädetty mahdollisuudesta vähentää korvausta rakentamisella Suomessa sopimusjärjestelyt perustuvat enemmän osapuolten välisiin muotoutuneisiin käytäntöihin kuin tarkkoihin normeihin Kehittämiskorvausjärjestelmällä vain vähäinen käytännön merkitys Lopputulos: La Scala -ratkaisun mukainen oikeusohje soveltuu myös Suomeen

Kaavasta sopiminen ja EU-sääntelyn tuomat velvoitteet Hankintoja koskevat normit saattavat yllättävällä tavalla tuoda velvollisuuksia toimijoille Kaavoitus on nimenomaisesti EU-sääntelyn ulkopuolella Kuitenkin merkittäviä välillisiä seurauksia  hankintalainsäädäntö ”Vieteriukkoteoria” EU-oikeudesta: Sääntely voi ulottua yllättäviin asiakokonaisuuksiin ilman, että tätä on nimenomaisesti etukäteen ajateltu Kirjallisuudessa keskusteltu myös hankintasääntelyn epäsuorasta kaavoitusta selkeyttävästä vaikutuksesta Vähentää epämääräisiä sopimuksia maanomistajan ja julkisen välillä

Yhteenveto La Scala -tapaus merkittävä Suomen näkökulmasta Kilpailuttaminen voi johtaa epätarkoituksenmukaisiin tilanteisiin, tavoitteellinen tulkinta viety hyvin pitkälle Voi johtaa yllättäviin tilanteisiin hankkeiden Muutoksenhakua koskevat rajoitukset huomioitava kuitenkin  tulossa kahden vuoden sisällä merkittäviä uudistuksia Ei käsitelty elinkaarihankkeita Näiden problematiikka poikkeaa perustilanteesta