Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen 20.9.2012.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen 20.9.2012."— Esityksen transkriptio:

1 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen 20.9.2012

2

3 Valintaperusteiden mallintamisen prosessi Valintaperusteiden laatimista koskevat yleisohjeet ja määräykset annetaan kirjallisesti Koulutusten (yleensä hakukohdekohtaiset) valintaperusteet laaditaan kirjallisessa muodossa Valintaperusteet informoidaan hakijalle sekä mallinnetaan palveluihimme Palvelut käyttävät mallinnettuja valintaperusteitaan palvelun tehtävän toteuttamiseksi Valintaperusteiden toteutumista arvioidaan tuloksen perusteella Valintaperusteiden perusteella mallinnetaan: -Tarjontatietoja -Hakulomaketta -Valinnan laskentaa ja sijoittelua -Yms. Ajallisesti prosessi vie yli vuoden, ja siinä toimijoina ovat valtakunnallinen taso (OKM+OPH) ja oppilaitokset – sekä välillisesti hakijat tiedon saajina Valintaperusteiden mallintamisella paperilla oleva hallinnollinen teksti muunnetaan säännöiksi ja kaavoiksi Valintaperusteet ovat valinnan toteuttamisen ”kartta” Raporttien ja tilastojen kautta saatava tieto toimii uusien valintaperusteiden laatimisen tärkeänä syötteenä

4 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kuka tekee mitä? Yleiset ohjeet tulevat OKM:ltä (laki ja asetukset sekä ohjeet), OPH:lta (aikataulut, toimintaohjeet) sekä mahdollisesti muilta laajemmilta toimielimiltä (esim. AMK:jen valintaperustesuositukset Arene:lta tai yliopiston yleiset valintaperusteet yliopiston johdolta). Yksityiskohtaiset valintaperusteet laatii koulutuksesta vastaava taho (oppilaitos, tiedekunta, jne). Kyseessä voi olla joko kokonaan uniikki asiakirja tai kannanotto yleisemmän asiakirjan soveltamiseen. Valintaperusteet mallinnetaan tarjontatiedoksi (hakijan informoiminen), hakulomakkeeksi (mitä tietoa hakijalta tarvitaan), valintalaskennaksi (miten hakeneista valitaan ehtojen mukainen määrä hyväksyttyjä), sijoitteluksi (miten haun ehdot vaikuttavat hakijan lopulliseen tulokseen) sekä paikan vastaanottamiseksi ja ilmoittautumiseksi (miten hyväksytystä tulee opiskeluoikeuden omaava uusi opiskelija). VALINTAPERUSTEIDEN MALLINTAMINEN EI SIIS OLE YKSISELITTEINEN ASIA! Yleensä siitä puhuttaessa tarkoitetaan valintalaskennan ja sijoittelun tarvitsemien parametrien mallintamista teknisesti toteutettavaan muotoon.

5 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kuka tekee mitä? Valintalaskennan mallintaa joko OPH:n tai oppilaitoksen virkailija. Pääsääntöisesti toisella asteella toimijana on OPH ja korkea-asteella korkeakoulu. > Koko hakua koskevan sijoittelun luo kuitenkin aina OPH > Toisella asteella oppilaitoksen virkailijalle tarjotaan hakukohteen muokkausnäyttö, jonka kautta virkailija voi annetuissa rajoissa vaikuttaa hakukohdekohtaisiin parametreihin > Mallintajat eivät ole pääsääntöisesti tietotekniikan ammattilaisia. Mallintamisen tulee siis perustua yksinkertaiseen ja graafiseen työvälineeseen, jonka käyttö ei vaadi laajaa ohjelmoinnin ymmärrystä. > Aika hyvä peruslähtökohta on, että mallinnus tulisi toteuttaa sillä tasolla, että kuka tahansa satunnaisesti valittu OPH:n ”opiskelijavalinnat” –ryhmän jäsen kykenisi mallintamaan järjestelmään yksinkertaiset valintaperusteet lyhyellä koulutuksella ja ohjeisiin tukeutuen.

6 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Siksi, koska valintaperusteiden mallintaminen on: Tarvittavien kaavojen ja sääntöjen mallintaminen valintalaskentaan ja Tarvittavien sääntöjen mallintaminen sijoittelulle Lisäksi välillisemmin tarvittavien sääntöjen mallintamista hakulomakkeelle, tarjontaan, hakujen hallintaan sekä opiskelupaikan vastaanottamiseen ja ilmoittautumiseen Ilman valintaperusteiden mallintamista ei voi olla valinta- tai sijoittelupalveluja. Tosin mallintaminenkin tarvitsee tuekseen ainakin organisaatiotietoja, koodistoja ja käyttäjähallinnan.

7 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä ne mallinnettavat valintaperusteet sitten oikeastaan on? Luodaan ja käsitellään: Valintaryhmiä, hakukohteita ja mallipohjia Hakijaryhmiä Valinnan vaiheita ja valintajonoja Laskentakaavaa ja sen sisällä erilaisia parametreja tarkenteineen sekä laskentaelementtejä Virkailijan muokkausnäytöllä tarjottavia vaihtoehtoja (toinen aste) Sijoittelun joukkoa

8 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Lopuksi vielä pari tärkeää huomiota Mallinnettavia valintaperusteita tulee olemaan kymmeniä erilaisia -> palvelun tulee siis mahdollistaa suuri geneerisyys ja olla silti helppokäyttöinen. Ylipäätään ei ole vain yhtä tapaa toimia, kun kaikki sektorit huomioidaan. Valintaperusteet ovat oppilaitosten strategisen mielenkiinnon kohteena. Niitä mallinnettaessa ei ole varaa virheisiin.


Lataa ppt "Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen 20.9.2012."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google