VANHUUSOIKEUDEN KURSSI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Paranoidiselle vanhukselle edunvalvoja – koska ja miksi
Advertisements

Edunvalvontavaltuutus – turvaa asioidesi hoito luotettavissa käsissä
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
EDUNVALVONTA Lasse Fager, OTK Johtava yleinen edunvalvoja
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Yhdistyslaki – Järjestökoulutus
Itsemääräämisoikeus ja Edunvalvontavaltuutus
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
johtava yleinen edunvalvoja
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Salassapito – Mitä saan kertoa kenelle ja miksi
Yhteiskunnan tietohuoltopalvelut
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
LAPSEN OSALLISUUS Tuula Kivistö-Pyhtilä
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Työrauha ja haastavat tilanteet
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
- Hakemukset hallinto-oikeudelle
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Edunvalvontavaltuutus
— Hyvän asumisen puolesta — OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Yhtiökokouskurssi Kirkkotorin koulutuskeskus, Oulu Luentomateriaali löytyy yhdistyksen.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietoturvallisuus osa 6
Ohjeistus työntekijätiedoista
Edunvalvontavaltuutus
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Itsemääräämisoikeuslaki
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Talvirenkaiden kunnon kehittyminen
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen arviointi (23
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen lääketieteellinen arviointi Oikeudellinen toimintakyky ja vajaakykyisen aikuisen oikeusturvaa.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Avioliitto-oikeus  Puolisoiden omaisuuden erillisyys  Nimiperiaate  Yhteisomistusolettama  Velkojien suoja  Omaisuuden erillisvallinnan periaate 
Arvojulistus Julkisen elämän normeja. 1. Epäitsekkyys Viranomaisten tulee tehdä ratkaisunsa pelkästään yleistä etua tavoitellen. Viranomaisen ei tule.
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
EDUNVALVONTA Lasse Fager, OTK Johtava yleinen edunvalvoja
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Muistisairaan edunvalvonta
Asiakkaan oikeudet ja hoitoon pääsy
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
EDUNVALVONTAVALTUUTUS
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
PERUSKÄSITTEITÄ.
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

VANHUUSOIKEUDEN KURSSI 7.-11.4.2014 Perhe- ja jäämistöoikeuden valinnaiset opinnot Anna Mäki-Petäjä-Leinonen Perheoikeuden dosentti

Edunvalvonta

Edunvalvojan määräämisen edellytykset –milloin tarpeen? Edunvalvojamääräys ilman toimintakelpoisuuden rajoitusta (HolTL 8 §): Yleinen tai määrätty oikeustoimi, asia tai omaisuus Päämiehen oikeustoimikelpoisuus säilyy Itsemääräämisoikeuden korostuminen Perusteet määräämiselle Päämies on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule hoidetuksi muulla tavoin. Kykenemättömyys johtuu päämiehen sairaudesta, henkisen toiminnan häiriintymisestä, heikentyneestä terveydentilasta tai muusta samanlaisesta syystä--esim. dementia

Toimintakelpoisuuden rajoitus (18 §) Keinovalikko Tietty omaisuus tai oikeustoimet saa määrätä yhdessä edunvalvojan kanssa edunvalvoja saa määrätä yksin Vajaavaltaiseksi julistaminen Perusteet toimintakelpoisuuden rajoittamiselle Päämies on kykenemätön huolehtimaan taloudellisista asioistaan ja päämiehen varallisuusasema, toimeentulo ja muut tärkeät edut ovat vaarassa, eikä edunvalvojan määrääminen yksin riitä turvaamaan hänen etujaan.

Päämiehen itsemääräämisoikeus holhoustoimilaissa Lain kantavana periaatteena suojaaminen Muutoin edunvalvonnalle ei tarvetta. Itsemääräämisen kunnioittaminen Edunvalvonnan peruslähtökohta ja päämiehen perusoikeus. Konkretisoituu edunvalvojaa määrättäessä ja edunvalvonnan aikana.

Itsemääräämisoikeus edunvalvojaa määrättäessä Omaehtoinen hakeminen maistraatista (HolTL 12 §): päämies hakee itse edunvalvojan määräämistä, pyytää, että tietty henkilö määrätään hänen edunvalvojakseen, ja päämies kykenee ymmärtämään asian merkityksen. Edunvalvontaan esitetyn kuuleminen Tavoitteena kuulla edunvalvontaan esitetyn mielipide asiassa. (HolTL 73.2 ja 73.5 §) Ks. Kuuliala 2011: Edunvalvontaan esitetyn kuuleminen alioikeudessa. Lievin mahdollinen keino HolTL 8 §:n muutos 2009: ”..eivätkä asiat tule hoidetuksi muulla tavoin.” KKO 2009:7: Kysymys edunvalvojamääräyksen tarpeellisuudesta tilanteessa, jossa X oli järjestänyt asioidensa hoidon muulla tavoin.

Päämiehen itsemääräämisoikeus holhoustoimilaissa Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen edunvalvonnan aikana: Pelkkä edunvalvojamääräys ei rajoita päämiehen kompetenssia de jure. HolTL 14 § Rajoittaa päämiehen immuniteettia. Edunvalvojan oikeus tehdä päämiestä sitovin vaikutuksin oikeustoimia. Edunvalvojan velvollisuuksia: Päämiehen kuuleminen (HolTL 42§, 43§ ja 34.2§) Päämiehen ennakkoon ilmaiseman tahdon noudattaminen. Edunvalvontavaltuutuksen määräykset: Mikä merkitys valtakirjamääräyksillä on, jos valtuuttajalle myöhemmin edunvalvoja?

Päämiehen omaisuuden hoitaminen Omaisuutta on käytettävä päämiehen hyväksi ja tyydyttämään hänen henkilökohtaisia tarpeitaan. Päämiestä on kuultava ennen päätöksen tekemistä jos: Asia on päämiehen kannalta tärkeä kuuleminen voi tapahtua ilman huomattavaa hankaluutta päämies kykenee ymmärtämään asian merkityksen.

Henkilöä koskevista asioista päättäminen Edunvalvojan on huolehdittava siitä, että päämiehelle järjestetään asianmukainen hoito, huolenpito ja kuntoutus. (HolTL 42 §) Tässä huomioitava päämiehen mielipide. Jos tuomioistuin on niin määrännyt, edunvalvojalla oikeus edustaa päämiestään myös sellaisessa tämän henkilöä koskevassa asiassa, jonka merkitystä päämies ei kykene ymmärtämään (HolTL 29.1 §)

OM: Yleisen edunvalvonnan hyvät menettelytavat (14.4.2011) Yleistä: Päämiehen toimintakelpoisuutta ei saa rajoittaa käytännön toimenpiteillä ilman oikeuden päätöstä. Päämiehen tosiasiallinen mahdollisuus osallistua päätöksentekoon omissa asioissaan. Hyvät menettelytavat yleisessä edunvalvonnassa: Päämiesten tapaaminen edunvalvojan aloitteesta. Edunvalvojan tapaaminen päämiehen aloitteesta. Palveluiden ja henkilökunnan saavutettavuus oikeusaputoimistoissa. Päämiehen tiedonsaantioikeus omissa asioissaan. Yhteydenpito päämiehen omaisiin ja läheisiin.