Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Muistisairaan edunvalvonta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Muistisairaan edunvalvonta"— Esityksen transkriptio:

1 Muistisairaan edunvalvonta
Muistihoitajakoulutus 2013 Niina Närhi

2 Etenevää muistisairautta sairastavan henkilön kyky päätöksentekoon ja rationaaliseen ajatteluun heikkenee vähitellen. Näiden kykyjen heiketessä vähitellen pyrkii yhteiskunta suojelemaan muistisairasta henkilöä etujensa vastaiselta toiminnalta esimerkiksi määräämällä hänelle edunvalvojan. Muistisairaus etenee vaiheittain, eikä muistisairas menetä kaikkia oikeudellisia kelpoisuuksiaan samalla kertaa. Muistisairaan henkilön kyky monimutkaisiin sopimusoikeudellisiin oikeustoimiin voi olla heikentynyt jo muistisairauden alkuvaiheessa. Tämän kaltaisia toimia voivat olla monimutkaiset liiketoimet, testamentin laadinta ja muut elämäntilanteeseen laajasti vaikuttavat järjestelyt.

3 Nyky- yhteiskunnassa korostetaan muistisairaan henkilön itsemääräämisoikeutta sekä autonomiaa, joita tulisi kunnioittaa niin pitkään kuin on mahdollista. Toimintakykyä pyritään rajoittamaan vain niin vähän kun on tarpeen muistisairaan välttämättömien etujen turvaamiseksi. Muistisairaan henkilön oikeudellisen toimintakyvyn arviointitarpeen tunnistavat usein muistisairaan omaiset, läheiset ja ystävät. Oikeudellisen toimintakyvyn arviointia tarvitaan usein edunvalvonnan järjestämiseksi.

4 Edunvalvojan tarpeellisuus
Muistisairas henkilö voi tarvita edunvalvojaa: taloudellisten asioiden hoitamiseen henkilökohtaisista asioista päättämiseen puhevallan käyttämiseen tuomioistuimessa ja viranomaisasioissa Edunvalvojan määrääminen voi olla tarpeellista seuraavissa tilanteissa: kyseessä yksin asuva muistisairas, jolla ei ole ketään läheistä huolehtimassa asioistaan tilanteissa joissa pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevalle yksinäiselle muistisairaalle henkilölle kertyy tuloista säästöjä tai hän saa varallisuutta

5 Edunvalvojan määrääminen
Mikäli muistisairaan henkilön etuja ei saada turvattua yhteisin pankkitilein, valtakirjalla tai edunvalvontavaltuutuksella, voidaan muistisairaalle henkilölle määrätä edunvalvoja. Edunvalvojan määräämisestä säädetään holhoustoimilaissa. Lain mukaan täysi-ikäiselle voidaan määrätä edunvalvoja, jos henkilö on sairauden tai henkisen toiminnan häiriintymisen vuoksi kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin. Yleensä edunvalvoja määrätään huolehtimaan päämiehensä kaikista taloudellisia asioita. On olemassa myös tapauksia, joissa edunvalvojan tehtävä rajoitetaan koskemaan jotakin tiettyä oikeustoimea, asiaa tai omaisuutta.

6 Jatkuu Edunvalvoja huolehtii päämiehensä taloudellisista asioista sekä huolehtii päämiehensä hoidon järjestämisestä, huolenpidosta ja kuntoutuksesta. Edunvalvonta ei automaattisesti rajoita edunvalvonnassa olevan henkilön kelpoisuutta päättää itseään koskevista asioista, henkilö voi esimerkiksi tehdä hoitoaan koskevia päätöksiä itsenäisesti. Tuomioistuin voi kuitenkin määrätä, että edunvalvoja voi tehdä päätöksiä henkilöä koskevista asioista, joiden merkitystä edunvalvonnassa oleva ei kykene ymmärtämään. Näitä asioita ovat esimerkiksi edunvalvonnassa olevan siirtäminen palveluasuntoon tai hänen hoitoaan koskevan suostumuksen antaminen.

7 Toimikelpoisuuden rajoittaminen
Tilanteissa joissa pelkkä edunvalvojan määrääminen ei turvaa riittävästi muistisairaan henkilön etuja, voidaan hänen toimikelpoisuuttaan rajoittaa. Toimikelpoisuuden rajoittaminen voi kohdistua muistisairaan kelpoisuuteen tehdä päätöksiä tietystä omaisuudesta tai hänen oikeustoimikelpoisuuttaan voidaan rajoittaa kaikissa toimissa, jolloin hänet julistetaan vajaavaltaiseksi.

8 Edunvalvojan hakeminen
Edunvalvojan hakeminen laitetaan hakemuksella vireille tuomioistuimessa. Edunvalvojan hakemista koskevan hakemuksen voivat tehdä käräjäoikeuteen päämiehen lisäksi: maistraatti, päämiehen edunvalvoja tai päämiehen vanhempi, aviopuoliso tai lapsi. Kuka tahansa henkilö esimerkiksi omainen tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö voi tehdä ilmoituksen edunvalvonnan tarpeessa olevasta ihmisestä maistraattiin. Ilmoituksen jälkeen maistraatti on velvollinen tutkimaan asian ja tarvittaessa hakemaan edunvalvojamääräystä tuomioistuimelta. Maistraatti voi määrätä edunvalvojan tilanteissa joissa, päämies itse hakee edunvalvojan määräämistä ja pyytää, että tietty henkilö määrätään hänen edunvalvojakseen. Lisäksi edellytetään, että esimerkiksi muistisairas henkilö kykenee ymmärtämään asian merkityksen. Edunvalvontahakemuksen liitteeksi tulee pyytää lääkärinlausunto, josta tulee käydä ilmi edunvalvonnan tarve sekä henkilön kyky ymmärtää asian merkitys

9 Kuka voidaan määrätä edunvalvojaksi
Edunvalvojaksi voidaan määrätä muistisairaan läheinen tai yleinen edunvalvoja, joka virkansa puolesta hoitaa edunvalvojan tehtäviä. Mikäli muistisairaan henkilön omainen harkitsee edunvalvojaksi ryhtymistä, tulee hänen tietää, että edunvalvojana toimiminen tuo aina velvollisuuksia tullessaan.  Edunvalvojan on pidettävä päämiehensä tuloista ja menoista kirjaa sekä tehtävä vuosittain tili maistraatille.

10 Edunvalvonnan kesto Kun edunvalvoja on määrätty, selvittää maistraatti joka neljäs vuosi onko edunvalvontaa vielä tarpeen jatkaa. Selvitys tehdään yhteistyössä edunvalvojan ja päämiehen kanssa. Näin varmistetaan, ettei kukaan ole tarpeettomasti edunvalvonnassa. Mikäli edunvalvonta ei ole tarpeellinen voi käräjäoikeus maistraatin hakemuksesta lakkauttaa edunvalvojan tehtävän. Edunvalvojan tehtävä päättyy kun hänen valvomansa päämies kuolee. Käräjäoikeus voi myös vapauttaa edunvalvojan tehtävästään, mikäli hän sitä itse pyytää tai päämies ei enää ole edunvalvonnan tarpeessa.

11 Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutus on tullut mahdolliseksi vuonna 2007. Edunvalvontavaltuutuksella tarkoitetaan sitä, että edunvalvontavaltuutuksella henkilö valtuuttaa valitsemansa henkilön huolehtimaan asioistaan myöhemmin, mikäli tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen tai muun syyn vuoksi kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan itse. Valtuutusta koskevassa asiakirjassa valtuuttaja määrää ne asiat, jotka valtuutus kattaa: taloudellisten asioiden hoito, itseään koskevien asioiden hoito esim. terveydenhoito tai molemmat.

12 Miten edunvalvontavaltuutus tehdään
Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. Edunvalvontavaltuutus valtakirjassa valtuuttaja nimeää henkilön, joka on suostunut tehtävään sekä määrittelee asiat, jotka valtuutus kattaa. Allekirjoituksen jälkeen valtakirja luovutetaan valtuutetun haltuun tai siitä ilmoitetaan muutoin valtuutetulle. Mikäli ajan kuluessa käy ilmi, että valtuutuksen antanut henkilö ei enää kykene hoitamaan omia asioitaan esimerkiksi muistisairauden vuoksi, voi valtuutettu pyytää maistraattia vahvistamaan valtuutuksen. Tässä tilanteessa tulee valtuutetun esittää maistraatille alkuperäinen valtakirja sekä lääkärinlausunto tai vastaava asiakirja, jossa käy ilmi, että valtuutuksen antanut henkilö on tullut kyvyttömäksi hoitamaan niitä asioita, joita valtuutus koskee.

13 Jatkuu Valtuutus astuu voimaan kun maistraatti on sen vahvistanut.
Valtuutetun aloitettua tehtävänsä tulee hänen antaa maistraatille luettelo niistä päämiehen varoista ja veloista, joita valtuutus oikeuttaa hänet hoitamaan. Maistraatti voi pyytää myöhemmin valtuutetulta selvitystä talouteen liittyvien asioiden hoidosta. Valtuutuksen antanut henkilö voi itse vaikuttaa valvonnan laajuuteen. Hän voi esimerkiksi määrätä valtuutetun antamaan maistraatille määräajoin selvityksen talouteen liittyvistä asioista.

14 Hyviä lähteitä aiheesta
holhoustoimi Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas

15 Lähteet Erkinjuntti Timo (toim.), Alhainen Kari (toim.), Rinne Juha (toim.) ja Soininen Hilkka (toim.). Muistihäiriöt ja dementia Duodecim: Helsinki. Muistiliitto ry. Edunvalvonta. www-dokumentti: _ja_muistisairaudet/palvelut_etuudet_ja_oikeudet/edunvalvonta/. Luettu Anna Mäki-Petäjä-Leinonen ja Henna Nikumaa (toim.). Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas. www-dokumentti: materiaalit/Muistiliiton%20Oikeusopas.pdf. Luettu Edunvalvontavaltuutus. www-dokumentti: holhoustoimi/Edunvalvontavaltuutus/. Luettu: Edunvalvonnan tarve ja sen järjestäminen. www-dokumentti: /fi/Palvelut/holhoustoimi/Edunvalvonnan-tarve-ja-sen-jarjestaminen/. Luettu Muistipotilaan hoitoketju. Jaana Suhonen, Terhi Rahkonen, Kati Juva, Kaisu Pitkälä, Päivi Voutilainen ja Timo Erkinjuntti www-dokumentti: /web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_ p_state=maximized&p_p_mode=view&. Luettu

16 Kiitos


Lataa ppt "Muistisairaan edunvalvonta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google