Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Laki ja lain perustelut Näinkö lakia luetaan?
Advertisements

ENERGIATODISTUS 2013 Mikä muuttuu, mitä todistus kertoo?
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
”Määrittää ihmisen yksilönä”
ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI UUDISTUU
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Katsaus menneeseen ja kurkistus tulevaan
Asuintalovaraus ja rahastointimenettely
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
Asunnon vuokraaminen:
Pertti Koskinen Talotekniikan opettaja Ammattiopisto
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Sisäilmayhdistys ry Korjausvastuut1 TAUSTA  vastuut lainsäädännössä  AOYL  AHVL, LHVL  ongelman syy vaikuttaa vastuuseen  rakenteellinen vika  huono.
LAINSÄÄDÄNTÖ JA SANASTO - vertailua Viron ja Suomen välillä
Taloyhtiön kuntotodistus
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
KIINTEISTÖN HOITAJA TERO AIRAMO S12vkh3.
Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Tutkimuksen taustaa •Isännöintialan valtakunnallinen.
Anne Viita 1 Omakustannusperiaate vuokrataloissa Rantasipi Eden Nokia.
Yliopistojen välinen yhteistyö kiinteistöyhtiömaailmassa Oulu ANNA-MAIJA LUKKARI.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
— Hyvän asumisen puolesta — OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Yhtiökokouskurssi Kirkkotorin koulutuskeskus, Oulu Luentomateriaali löytyy yhdistyksen.
Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuosi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
YSE 1998 TALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
NYKYHINTA Nykyhintaprosentin kehitys ilman investointeja Korjausvastuun hallinta Nykyhintojen ohjaus -menetelmällä Markku Koskinen.
Tiivistetekniikka Oy Tiivisteratkaisut prosessiteollisuudelle Liukurengastiivisteiden kunnostus- ja huoltotoiminta (Huoltomyynti : Tomi Sillanpää)
Miten turvata infraosaaminen 2020 Turku
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - lainsäädäntövertailun johtopäätökset ja suositukset VT Sirkka Terho.
Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry
Hallituksen ja isännöitsijän tehtävät ja vastuut
Siviilipalvelusvelvollisen kurinpito ja siviilipalvelusvelvollisuuden rikkominen Mikke(Kuolema), Pekka, Aleksi, Sakari.
Rasitteet Aune Rummukainen Kevät Rasite Voidaan perustaa kiinteistön hyväksi joitakin rasitetyyppejä voidaan perustaa myös kunnan hyväksi = Oikeus.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Kirjanpitolain muutokset GLÖGITILAISUUS Eduskunnan sivut Atsoftin sivut Asteri kirjanpito.
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
TAHE keskitetty toimintamalli
SISÄINEN Hanke- optimointi
Sinulle – veroilmoitus verkossa
Ilmastoinfo Liikku- minen Kulutta-minen Energia Ruoka
VUOKRASOPIMUKSET.
Kustannusten kohdentaminen kirjanpidossa tilivuonna 2016
Siun soten päihdeohjelma
Esityksen transkriptio:

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 16. 12 Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 16.12. 2010 Pekka Luoto

Uusi asunto-osakeyhtiölaki ”yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin sekä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdat.”

Tavoitteet Parempi huolenpito yhdestä Suomen huomattavimmasta omaisuusmassasta Johdon ja osakkeenomistajien huomio pitkäjänteiseen kiinteistön kunnossapitoon ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen Korostetaan kiinteistön kunnon seurannan sekä ylläpidon suunnitelmallisuutta. Huomiota asunto-osakeyhtiöiden arvon säilymiseen

Mitä kunnossapidolla tarkoitetaan? Kunnossapitoa on: Kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta Sisältää paitsi juoksevat pienet korjaukset ja vuosikorjaukset, myös suuremmat korjaushankkeet Kiinteistön laatutasoa ei kuitenkaan olennaisesti muuteta Kunnossapitoa ei ole esimerkiksi: Esimerkiksi hissinjälkiasennus Laajakaistayhteydet Perusparannukset

Mitkä kunnossapitotyöt on ilmoitettava? Edellytykset: Olennainen vaikutus osakehuoneiston käyttämiseen yhtiövastikkeeseen

Olennainen vaikutus osakehuoneiston käyttämiseen Laissa tai sen esitöissä ei ole asiaa avattu Ainakin seuraavat remontit vaikuttavat olennaisesti huoneiston käyttämiseen: käyttövesi-, viemäri-, lämmitysputkistojen sekä ilmanvaihto-, sähkö- ja tietojärjestelmien peruskorjaukset ja uusinnat ikkunoiden sekä parvekeovien peruskorjaukset ja uusinnat useimmat julkisivu- ja parvekekorjaukset huoneistojen märkätilojen vedeneristyskorjaukset

Olennainen vaikutus yhtiövastikkeeseen Ei ole kerrottu laissa eikä sen esitöissä Yleensä olennaisena vaikutuksena voidaan pitää 20-30 %:n vaikutusta yhtiövastikkeeseen 20 % 30 % Vastike 2,60 0,52 0,78 15 huoneistoa 6000 e 9000 e 30 huoneistoa 12 000 e 18 000e 55 huoneistoa 22 000 e 33 000 e

Selvitys annettava kirjallisesti Lähetetään yhtiökokousmateriaalin mukana osakkaille Selvitys ( esim. isännöitsijä tai puheenjohtaja) esitetään yhtiökokoukselle Pöytäkirjaan kirjataan esimerkiksi ”Isännöitsijä esitteli viiden vuoden kunnossapitotarveselvityksen osakkaille” Vaikka laki ei määrä selvitystä liitettäväksi pöytäkirjaan, kannattaa se tehdä Laki ei edellytä kustannusten ilmoittamista, mutta suuruusluokka kannattanee ilmoittaa

Selvitys jo tehdyistä kunnossapitotöistä huomattavat kunnossapito- ja muutostyöt ja niiden tekoajankohdat Käytännössä vastaava kuin mitä isännöitsijäntodistuksessa annetaan

Tarvitaanko asiantuntijaa?

Mitä lain esityöt kertovat? Kunnossapitotarvetta on selvitettävä hyvän kiinteistönhoitotavan mukaisesti tarvittaessa selvitykseen liittyen voidaan hankkia asiantuntijalausunto tai tehdä kuntotarkastus ”Vanhassa yhtiössä voi olla tarkoituksenmukaista, että kiinteistönhoidon suunnitelmallisuuden kehittämiseen liittyen aluksi tehdään perusselvityksiä, joita ylläpidetään jatkossa suunnitelmallisesti. ”Uudisrakennuksen osalta on yleensä riittävää, että kunnossapito on huoltokirjan mukaista tai muuten suunnitelmallista ja että rakennuksen osien teknistä käyttöikää on huomattavasti jäljellä.”

Hallituksen ja isännöitsijän vastuu Lain esityöt: Vaikka yhtiössä ilmenisi pian yhtiökokouksen jälkeen uusi merkittävä korjaustarve, hallituksen ja isännöitsijän ei voida katsoa rikkoneen selvityksen antamista koskevaa säännöstä, jos selvitys on laadittu ja sen perusteena mahdollisesti olevat ulkopuoliset arviot on hankittu tuolloin noudatetun hyvän tavan mukaisesti.

Johdon tehtävä as. oy-laki 1 luku 11 § 1 mom. Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua = Jos hallituksessa ei ole tarvittavaa asiantuntemusta, on sen huolellisuusvelvoitteensa perusteella turvauduttava ulkopuolisen asiantuntijan apuun selvityksen tekemisessä

Milloin kuntoarvio on tarpeen? Lain esityöt tarvittaessa selvitykseen liittyen voidaan hankkia asiantuntijalausunto tai tehdä kuntotarkastus KiinteistöRYL 2009 (Hyvän kiinteistönpitotavan perusteos) ”Kiinteistöstä on tehty kiinteistöstrategian tai kiinteistönhoitosuunnitelman mukainen kuntoarvio, jossa esitetään rakennusosien ja järjestelmien tekninen kunto ja korjaustarpeet” RIL 252-1-2009 ”Suositeltavaa on, että kuntoarvio teetetään, kun kiinteistön ikä on noin 10-15 vuotta

Laissa ei määrämuotoa Laissa ei määräyksiä millainen kunnossapitotarveselvitys on kirjalliselta asultaan Tärkeämpää on, että sen tekemistä varten hallituksella on ollut käytettävissään riittävä tieto kiinteistön kunnosta Huom. Kysymys ei ole korjausohjelmasta!

Malleja löytyy kiinteistöliiton ja yhdistyksen kotisivuilta

Kiitos