Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asunnon vuokraaminen:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asunnon vuokraaminen:"— Esityksen transkriptio:

1 Asunnon vuokraaminen:
* Osapuolina vuokralainen ja vuokranantaja Määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva Määräaikaisen vuokrasopimuksen on aina oltava kirjallisessa muodossa, toistaiseksi voimassa oleva voi olla suullisestikin tehty. Kannattaa kuitenkin aina tehdä paperit! Valmiita kaavakkeita saa esim. posteista. Vakuudeksi enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Mikäli vuokranmaksu myöhemmin häiriintyy, voi vuokranantaja käyttää vakuutta vuokrasumman perimiseen. Jos asunto vahingoittuu asukkaan takia, voi vakuuden menetys myös olla mahdollinen Vuokra-asunnon välittäjä saa periä ”kohtuullisen palkkion”, mutta se pitäisi periä vuokranantajalta, ei vuokralaiselta!!! Kohtuulliseksi on katsottu esim. yleisesti käytössä oleva 1,22 x kk-vuokra.

2 Mitä sopimuksen pitäisi sisältää?
Vuokranantaja ja vuokralainen (nimet, sossarit, yhteystiedot) Kohde: Osoite, pinta-ala Vuokrasumma (myös per neliömetri) Vuokrankorotus Vakuussumma Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? Muut tilat (varasto?) Muut velvoitteet (esim. yhtiössä osallistuttava yhteisiin töihin yms.) Aika, paikka, päiväys, allekirjoitukset nimenselvennyksineen ÄLÄ tee pimeää vuokrasuhdetta!!!

3 Vuokranantajan velvollisuudet vuokralaista kohtaan:
Luovutettava huoneisto sovittuna aikana ja kohtuullisessa kunnossa Huoneiston kunnossapitovelvollisuus (koskee myös huoneistossa kiinteästi olevia sähkölaitteita, kylpyhuonekalusteita yms.)

4 Vuokralaisen velvollisuudet:
Vuokranmaksu ajallaan Huoneiston kunnossapitovelvoite (ei saa kulua enempää kuin on normaalissa asumisessa tavanomaista) Järjestyssääntöjen noudattaminen Ilmoitusvelvollisuus asunnon vahingoittumisesta tai huoneiston käyttämättä jättämisestä Huoneistoa käytettävä sovittuun tarkoitukseen!

5 Sopimuksen voimassaolo:
Määräaikainen vuokrasopimus loppuu mainitun määräajan jälkeen. Sitä ei voi lopettaa aiemmin ilman toisen osapuolen suostumusta Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa tietyin ehdoin periaatteessa milloin tahansa Määräaikainen vuokrasuhde muuttuu toistaiseksi voimassaolevaksi, kun on tehty vähintään 3 vähintään 3kk pitkää määräaikaista sopimusta saman vuokralaisen kanssa

6 Toistaiseksi voimassa…
Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen. Irtisanomisaika 3 kk alle vuoden suhteessa ja 6 kk vuotta pidemmissä suhteissa Vuokralainen voi irtisanoa 1 kk. irtisanomisajalla. HUOM! Lasketaan irtisanomiskuun viimeisestä päivästä eteenpäin 1 kk!!! Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti! Mainittava suhteen päättymisajankohta ja peruste Sopimus, jossa irtisanomisaikoja muutetaan tästä poikkeavaksi, on MITÄTÖN

7 Milloin vuokranantaja saa irtisanoa?
Vuokralainen ei maksa vuokraa Vuokralainen käyttää asuntoa muuhun kuin sovittuun tarkoitukseen Vuokranantajalle ei ole annettu pääsyä huoneistoon (tarkoituksena kunnossapidon tarkistus, uudelleenmyynti/vuokraus tai korjaus) Vuokralainen rikkoo yhtiön järjestyssääntöjä tai aiheuttaa asunnolle vaurioita (ensin annettava kirjallinen varoitus) Käytännössä tulkinta: ”Huoneisto kuluu enemmän kuin on normaalissa asumisessa tavanomaista” Tuomioistuimessa voidaan julistaa irtisanominen tehottomaksi, jos: Vuokranantaja on irtisanonut vuokrasuhteen vuokran korottamiseksi Irtisanomista on muuten pidettävä kohtuuttomana tai siihen ei ole hyväksyttävää syytä * Perusteettomasta irtisanomisesta voi saada korvauksia!

8 Milloin asukas voi irtisanoa sopimuksen?
Muuttaessaan toiseen asuntoon Ellei vuokranantaja luovuta asuntoa vuokralaisen käyttöön sovittuna aikana tai kohtuullisessa kunnossa Tällöin ei irtisanomisaikaa Lisäksi, mikäli vuokranantaja ei huolehdi asunnon kunnosta asukkaiden huomautuksista huolimatta, asukas voi purkaa sopimuksen TAI korjauttaa huoneiston vuokranantajan laskuun ja vaatia vahingonkorvausta. (tämä ei tietenkään koske vikoja, jotka asukas on omalla toiminnallaan aiheuttanut)

9 Hyvä tietää… Vuokran korottaminen mahdollista, mikäli siitä on sovittu sopimuksessa (usein ns. indeksiehto) Mikäli huoneistoa korjataan niin, että asumisen taso olennaisesti laskee remontin aikana, voi vuokralainen vaatia vuokranalennusta Valtioneuvosto suosittaa: Vuokranantaja ei voi irtisanoa sopimusta solmiakseen uuden sopimuksen korkeammalla vuokralla – ellei vuokralainen siihen suostu Vuokran korottamisesta on aina sovittava vuokralaisen kanssa. Korotuksesta on sitten ilmoitettava kirjallisesti hyvissä ajoin etukäteen Vuokraa ei voi korottaa kohtuuttomasti korkeammalle kuin mitä yleinen taso alueella/huoneiston koko ja laatu huomioon ottaen on.


Lataa ppt "Asunnon vuokraaminen:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google