Mitä on yhteiskuntavastuu?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kestävä kehitys rakennusalalla
Advertisements

1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Suomalaisen ruuan brändit ja laatutekijät
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
MUUTTUVA ASIAKAS Haasteena yritystoiminnalle
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
KESTÄVÄ KEHITYS/EKOTEHOKKUUS JA KYMENLAAKSON PK - YRITYKSET
Yhteiskuntavastuu - kestävää kehitystä organisaatiotasolla
ONKO ULKOISTAMINEN TURVALLISTA?
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Vastuullinen johtaminen - inhimillistä tuloksentekoa
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Miten regulaattori voi tukea alan kehitystä? Pääjohtaja Rauni Hagman Viestintävirasto FiCom-seminaari: ICT-alan tulevaisuuden haasteet,
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportointi Seminaarityön esittely Finska 1 Emilia Rosenberg.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Puutavaran laillisuus Kommentti asian monimutkaisuudesta M
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Kirkon ympäristödiplomi Hannu Jussi-Pekka, Ylivieskan seurakunta, ympäristövastaava.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Ympäristövastuu: Havainnointitehtävän ohjeistus
Liikuntapoliitiikan perusteet. Prosessi (mukana ohjausryhmä) ●Tarvekyselyt (kuntalaiset, järjestöt) ●Perustietojen kokoaminen (miten maassa menee, viralliset.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Kuntapäättäjien asenne vaikuttaa elinvoimaan Kunta elinvoiman vahvistajana -foorumi Jarkko Heinonen johtaja Turun kauppakamari.
JATKAJAKOULU Jatkajakoulun kehittäminen ja tuoteimagon ylläpito - Miten varmistetaan JTK-laatu? Simo Saurio Suomalaisten Jatkajakoulutoimijoiden 2. tapaaminen.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Filosofian Praktikum 2008 Moraali yritysmaailmassa Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kuudes praktikum Filosofian Praktikum 2008.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Raportointi Suomessa. GRI  Enemmistö vastuuraportoinnin julkaisevista yrityksistä raportoi GRI:n mukaisesti  Uusi 2006 julkaistu G3-versio painottaa.
Helli Kitinoja KOTIKANSAIN- VÄLISTYMISEEN LIITTYVIÄ EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turussa
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Hallituksen valiokunnat  OYL:ssa ei säännöksiä  Valmistelevat asioita hallituksen käsiteltäväksi  Hallitus valitsee valiokuntiin jäsenet keskuudestaan.
Auditointikoulutus ma Johdantoa aiheeseen -Yleistä yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta - Kokemuksia auditoinnista - Auditoinnin tavoitteet.
Tuonnin etiikka ja kilpailukyky Irina Haltsonen Kuvat: Yrjö Tuunanen.
© Novetos Teologinen tiedekunta, SOV450 Yrityksen ja johtamisen arvot ja etiikka II Tapio Aaltonen.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Yritysvastuu Aalto-yliopisto Kevät 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Kulttuurilautakunta /Tarja Saarelainen 1 Transmodernin julkisen hallinnon tilaaja - esimerkkinä kulttuurilautakunta Fokus tehokkuuden, tuottavuuden.
Yritysvastuu CR = Corporate responsibility Aalto-yliopisto Kesä 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Laaja-alainen osaaminen
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Perusopetuksen opettajien kokemuksia oppilashuoltotyöstä Lapissa
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Yritykset ja yhteiskunta
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
KANSALAISYHTEISKUNTA
Vastuullinen liiketoiminta Yritysvastuun käsitteet
Eettinen palvelu ja liiketoiminta
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Mitä on yhteiskuntavastuu? - on vapaaehtoista, vauhdittaa kilpailua - ylittää selkeästi lainsäädännön vaatimukset - perustuu yrityksen arvoihin Yhteiskuntavastuu ja eettinen liiketoiminta sekä raportointi Haaga-Helia AMK, Tuomo Mykkänen 11.11.2011 luento

Yhteiskuntavastuu - on osa yrityksen liiketoimintastrategiaa - on tulevaisuudessa ilmeinen kilpailutekijä - tähtää taloudellisen tuloksen varmistamiseen - nojaa faktoihin, joista raportoidaan

Etiikka yrityksessä Gro Harlem Brundland 1987: ”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.”

Moraali ja Etiikka moraali tarkoittaa näkemystä hyvästä ja pahasta moraali ohjaa ihmisen käyttäytymistä kysymys säännöistä, voi koskea kaikkia ihmisiä tai tiettyä ryhmää etiikka on moraalin filosofiaa, esitys millaista moraalin tulisi olla, oppi miten ihmisen tulisi käyttäytyä

Yrityksen yhteiskuntavastuu jakaantuu: taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen. taloudellinen = kannattavuus, kilpailukyky, tehokkuus, tuotto-odotukset, yhteiskunnan hyvinvoinnin tuottaminen, edellytykset sosiaaliselle ja ympäristövastuullisuudelle. sosiaalinen vastuu = henkilöstön hyvinvointi ja osaaminen, tuoteturvallisuus ja kuluttajansuoja.

Yrityksen yhteiskuntavastuu hyvät toimintatavat ja yhteistyö yritysverkostoissa, suhteet lähiyhteisöihin ja yleishyödyllisten toimintojen tukeminen, kulttuurien ymmärtäminen. ympäristövastuullisuus = vesien, ilman ja maaperän suojelu, ilmastonmuutoksen torjunta, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, tehokas ja säästävä luonnonvarojen käyttö.

Eettinen liiketoiminta Omistajalähtöinen näkemys: vapaaseen kilpailuun perustuva markkinatalousmalli, tuotannosta huolehtiminen ja voiton maksimointi osakkeenomistajille. Sidosryhmäkohtainen näkemys: yritys on aktiivinen toimija, toteuttaa yhteiskunnallista vastuuta, huomioi vaikutukset toimintaympäristöön, jatkuvuuden turvaaminen ja pohjoismainen näkemys.

Eettinen liiketoiminta Laajan sosiaalisen vastuun ideologia: yritys toimii vastuusuhteessa yhteiskunnalle elämänlaadun edistäminen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen yhteiskunnan vastuun hoitaminen on tärkein toimintastrategia, yrityksen tavoitteena on saada kuluttajat puolelleen ja hyväksymään toimintansa.

Eettisen laadun säätely Syntyy yrityksen omien vapaaehtoisten toimenpiteiden, kotimaisten ja kansainvälisten säädösten, määräyksien ja sopimuksien ja kuluttajakäyttäytymisen kautta. Valvontaa suorittavat - kuluttajat, kansalaisjärjestöt ja viranomaiset - yritykset itse valmistuksen ja maahantuonnin selvittämisen kautta, tuote- ja ympäristö- merkkien, kuluttajatutkimuksien ja palautteiden avulla

Yhteiskuntavastuun raportointi Yritykset ja yhteisöt raportoivat tuotteidensa ja palvelujensa vaikutuksista ympäristöön ja yhteiskuntaan; vertailua ja arviointia. Kootaan yhteen ympäristö, taloudelliset ja sosiaaliset asiat, yrityksen merkitys kasvaa sidosryhmille. GRI (Global Reporting Initiative) on vapaaehtoinen yhteiskuntavastuun raportointiohjeisto.

Yhteiskuntavastuun raportointi EMAS (the Eco-Management and Audit Scheme) on yksityisen sektorin ja julkishallinnon yrityksille ja organisaatioille tarkoitettu vapaaehtoinen ympäristöjärjestelmä. Muodostuu ISO 14001 -standardin mukaisesta järjestelmäosasta ja ympäristöosasta. BSCI (Business Social Compliance Initiative). Auditointijärjestelmä, sisältää työolot ja -ehdot.

Yhteiskuntavastuun raportointi SA8000 (Social Accountability), perustuu Kansainvälisen Työjärjestön (ILO) yleissopimukseen, ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen ja YK:n lasten oikeuksien julistukseen. sosiaalisesti hyväksyttäviä työtapoja edistävien, koko toimitusketjua hyödyttävien hallintajärjestelmien kehittäminen ja arviointi

Yhteiskuntavastuun raportointi suomalaisten yrityksien ja organisaatioiden ympäristöraportointia on arvioitu vuodesta 1996 vuonna 2001 arviointi laajeni yhteiskuntavastuun raportointiin yhteiskuntavastuuraportointi 2011-kilpailussa mukana 149 yritystä, lopullisessa arvioinnissa 11. raportti vertailee ja arvioi organisaation yhteiskunnallista toimintaa suhteessa lainsäädäntöön, normeihin ja standardeihin

Keskon yhteiskuntavastuun raportti Keskon yhteiskuntavastuun raportti 2010 on valittu Suomen parhaaksi vastuullisuus- raportiksi Vastuullisuusraportointi-kilpailussa. Keskon raportointi on kilpailutuomariston mukaan kattavaa, tasapuolista ja lukijaystävällistä. Myös opiskelijat valitsivat parhaaksi raportoijaksi Keskon.

Keskon vastuullisuus Keskossa ja K-ryhmässä arjen vastuullisuus kiteytyy seitsemään osa-alueeseen, joita ovat: lakien noudattaminen eturistiriitojen välttäminen lahjomattomuus hyvän työilmapiirin luominen turvallisuus asiakastietojen luottamuksellisuus avoin viestintä

Keskon vastuullisuus Taloudellinen vastuu luo perustan kaikelle yritystoiminnalle. Lähtökohta on, että liiketoiminta on kannattavaa ja vastuullista. Ympäristövastuu keskittyy tehostamaan ja vähentämään energiankulutusta, torjumaan ilmastonmuutosta ja lisäämään kierrätystä. Sosiaalinen vastuu on huolenpitoa henkilökunnasta sekä hankintaketjussa työskentelevien ihmisten hyvinvoinnista ja työoloista.

Yhteiskuntavastuun toteuttaminen ja valvonta (Kesko) Taloudellinen vastuu Ekologinen vastuu Sosiaalinen vastuu Yritys Hankintaketju Yritys Hankintaketju Luomu Reilun MERKIT Joutsen kaupan EU-kukka merkki Kirjanpitosäädökset SA 8000 STANDARDIT Pörssisäännöt ISO 14001 SQ Hallintoperiaatteet BSCI Global Report Iniative GRI RAPORTOINTI AA 1000 AS -standardin periaatteet VARMENNUS Kuva 5. Kesko Oyj:n yhteiskuntavastuun toteuttaminen ja valvonta (Piirretty Keskon yhteiskuntavastuun raportissa olevan kuvan mukaan; Kuisma & Rehell 2004, 2).

Eri yritystyyppien eettisen laadun valvontajärjestelmät Suuryritykset - auditointijärjestelmät / sertifikointi, esim. auditointilaitos hoitaa tavarantoimittajan sertifikointisopimuksen PK-yritykset - omaehtoinen eettisen laadun valvonta - audiointiverkosto (saman alan yritysten verkostoituminen auditoinnin järjestämiseksi) - itseaudiointi (internetistä ladattava ohjelma)

Yrityksen eettinen toimintaympäristö Esimerkkinnä Eettinen toimintaympäristö ostotoiminnassa: tuotteen arvoketju ja imago, eri sidosryhmät eli yritys, ostajat, tavarantoimittajat, tavaranvalmistajat, kuluttajat ja kansalaisjärjestöt, yrityksen ympäristötyöryhmä, viranomaiset. Yhteiskunnallis-valtiollinen taso: Kuluttajat poliittis-eettinen vastuu Kansalaisjärjestöt YRITYS lainsäädäntö, viranomaiset, ay- liike – päätös eettisistä periaatteista – ympäristönormisto Käyttöönotto ja suunnittelu Koordinointi Ostojohtaja Hankintaosasto: ostotoiminta, markkinointi Toimintaohjeisto: Ostajat Media Valvonta Tavarantoimittajat Tavaranvalmistajat

Yhteiskunnallinen yritys ja kuluttajan käyttäytyminen Eettistä laaKULUTTAJA TUOTE Kuluttajan PALAUTTEEN Yrityksen IMAGO eettisen eettistä laatua vaikutus yrityksen eettisiin yhteiskuntavastuun laadun korostava toimenpiteisiin: imagolle antama tuotteelle MARKKINOINTI - suora palaute lisäarvo lisäarvo - ostamattomuus Yhteiskuntavastuunsa Yrityksen toteuttava YRITYS eettiset toimenpiteet Yrityksen MUUT SIDOSRYHMÄT Yhteiskunnallinen yritys ja kuluttajan käyttäytyminen

Tehtävä – pohdi ryhmässä Kuinka vastuullinen käyttäytyminen ja kuluttaminen näkyy arjessasi? Vai näkyykö? Miksi toimit tietyllä tavalla? Mitä lisätietoa, informaatiota haluat ja kaipaat tuotteista ja palveluista asioidessasi palvelualan yrityksissä? Mitkä seikat helpottaisivat päätöksentekoasi? Miksi? Vaikuttaako yrityksen harjoittama yhteiskuntavastuullisuus päätöksissäsi? Miksi? Onko yrityksen yhteiskuntavastuu todellinen kilpailutekijä (nyt / tulevaisuudessa). Perustele