Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vastuullinen liiketoiminta Yritysvastuun käsitteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vastuullinen liiketoiminta Yritysvastuun käsitteet"— Esityksen transkriptio:

1 Vastuullinen liiketoiminta Yritysvastuun käsitteet
Niina Jallinoja & Tarja Jokinen

2 Sisältö kestävä kehitys ja yrityksen yhteiskuntavastuu
yritysvastuu ja sen elementit yritysvastuun kehittyminen teollistumisesta globalisaatioon

3 Kestävä kehitys (sustainable development)
Vuonna 1987 Brundtlandin komitea määritteli näin: kestävässä kehityksessä ihmiskunnan kehityksen tulee vastata nykyisten sukupolvien tarpeisiin vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta omien tarpeidensa tyydyttämiseen. ympäristö sosiaalinen toiminta taloudellinen toiminta

4 Yhteiskuntavastuu 1/2 (corporate social responsiblity, CSR)
Kysymys on yrityksen ja julkisen vallan välisestä suhteesta, toisin sanoen siitä, millainen on yritysten ja yhteiskunnan välinen työnjako kansalaisten ja ympäristön hyvinvoinnin rakentamisessa. Yhteiskuntavastuun taustalla on ajatus, että yrityksillä on taloudellisen vastuun lisäksi vastuu vaikutuspiirissään olevien ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista.

5 Yhteiskuntavastuu 2/2 Voidaan tarkastella useilla eri tasoilla
globaalisti, alueellisesti ja jopa paikkakunnittain. Siihen vaikuttavat myös historialliset, kulttuuriset, sosioekonomiset ja lainsäädännölliset olot.

6 Yritysvastuu (corporate responsibility)
Tarkoittaa useimmiten erilaisia vapaaehtoisia toimia, joilla yritys toteuttaa yhteiskuntavastuutaan sidosryhmiensä odotusten perusteella. Synonyymeinä käytetään aika yleisesti esimerkiksi termejä vastuullinen yritystoiminta tai vastuullinen liiketoiminta.

7 Yritysvastuun kolmijako

8 Taloudellinen vastuu Taustalla aina menestyvä yritystoiminta
Yritysvastuun edellytykset perustuvat yrityksen kilpailukykyyn ja taloudelliseen suorituskykyyn. Yritysvastuu sisältää ajatuksen, että yrityksen tulee olla toimintakykyinen erityisesti pitkällä aikavälillä. Taloudellinen vastuu on tapa, jolla yritys luo taloudellista hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan välittömät vaikutukset: palkat, sivukulut, osingot, investoinnit, verojen maksu välilliset vaikutukset: yrityksen yhteiskunnalliset vaikutukset työllisyyteen ja taloudelliseen toimeliaisuuteen Yritys voi esimerkiksi ostojen, investointien ja erilaisten yhteishankkeiden, kuten koulujen tai satamien rakentamisen, avulla vaikuttaa merkittävästi paikallisten alueiden taloudellisiin edellytyksiin ja kilpailukykyyn. Taloudellinen vastuu pohjautuu pitkälti lainsäädäntöön, joka vaihtelee maittain.

9 Sosiaalinen vastuu 1/2 Kohdistuu yrityksen toimien vaikutuksen kohteena oleviin ihmisiin, ensisijaisesti henkilöstöön henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen, työturvallisuuden parantaminen ja osaamisen kehittämisen yli lainsäädännön sekä työehtosopimusten velvoitteiden noudattaminen tarkasti työllistämisen edistäminen (syrjäytyneet, maahanmuuttajat) työpaikkojen vähentämisen vaikutusten minimointi (yt-prosessien johtaminen, ulkoistaminen). Välillisesti yrityksen toiminta vaikuttaa myös esimerkiksi kumppaneiden ja alihankkijoiden henkilöstöön ja raaka-aineiden tuottajiin. Vaikutusta tulee tarkastella koko arvoketjussa!

10 Sosiaalinen vastuu 2/2 Asiakkaiden näkökulmasta yrityksellä on suuri vastuu tuoteturvallisuuden varmistamisessa ja kuluttajansuojan kehittämisessä. Myös jokaisen toimintapaikkakunnan asukkaat esimerkiksi ympäristövaikutusten kautta (melu, liikenne, päästöt ym).

11 Ympäristövastuu Yrityksen pyrkimys toimia ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Välitön vastuu sen itsensä aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Muun muassa vesien, ilman ja maaperän suojelu, kasvihuonepäästöjen vähentäminen, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, tehokas ja säästävä luonnonvarojen käyttö, jätteiden määrän vähentäminen sekä kemikaalien terveys- ja ympäristöriskien hallinta.

12 Muita aiheeseen liittyviä käsitteitä
Moraali: peruskäsitys oikeasta ja väärästä. Ihmiset tunnistavat, hyväksyvät ja soveltavat omaan käyttäytymiseensä eri tavalla moraalikoodistoa, normeja ja arvoja. Etiikka on tutkimusala, jossa tarkastellaan muun muassa oikeaa ja väärää ja arvojen ja eettisten periaatteiden suhdetta. Yrityskansalaisuus (corporate citizenship) Yritystä pidetään yhteiskunnan jäsenenä ja sillä katsotaan olevan vastuita ja velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan aivan kuin yksittäisellä kansalaisellakin. Filantropia (philantrophy). Yritys toteuttaa yritysvastuutaan erityisesti hyväntekeväisyyden.

13 Pohdi parisi kanssa, miten seuraavat asiat/paikat liittyvät vastuulliseen liiketoimintaan:
Kiina-ilmiö Voikkaan & Summan tehtaat Oulun toimipiste ja Salon tehtaat Talvivaaran kaivos

14 Oliko helppoa vai hankalaa?

15 Oliko helppoa vai hankalaa?
Ratkaisuksi mediaseurantatehtävä. Toimeksianto tulee Moodleen viim. huomenna pe 30.3. Työn alle mitä pikimmin. Käsittely to 12.4.

16 Yritysvastuu ei ole uusi asia

17 Sosiaalista vastuuta teollistumisen aikaan
1800-luvulla tehdastyö, tiivis asuminen ja puutteelliset olot loivat sosiaalisia ongelmia. Teollisuudenharjoittajat vastasivat vapaaehtoisella hyväntekeväisyydellä. Lähialueiden saastuminen alkoi, mutta teollistumisen hyödyt nähtiin suurempina kuin haitat, eikä ongelmien syys-seuraussuhteita tunnettu.

18 Valtion roolin kasvu hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa
1948 YK:ssa ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (Universal Declaration of Human Rights),  hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen muun muassa Pohjoismaissa ammattiyhdistysliike vahvistui sosiaalilainsäädäntö kehittyi työajat ja -olot kehittyivät asteittain sekä yksityisellä että julkisella sektorilla (työehtosopimukset) Julkinen sektori kehittyi ja kasvoi ja otti hoitaakseen aiemmin tehdaspatruunoiden tarjoamia palveluja.

19 Ympäristöliikkeen alku
Teollistumisen kiihtyminen ja kulutuksen lisääntyminen länsimaissa alkoivat näkyä lähiympäristössä, esimerkiksi kivihiilen polttamisesta aiheutuneet happosateet DDT:n siirtyminen ravintoketjussa v 1962 Rachel Carsonin teos Äänetön kevät (Silent Spring) Eri maihin syntyi ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöjä Greenpeace, Amnesty International ja WWF. Ympäristönormit tiukentuivat ja yritykset joutuivat investoimaan päästöjä puhdistavaan tekniikkaan.

20 Globalisaation vaikutukset lisäsivät ympäristötietoisuutta
Globalisaatio toi merkittäviä mahdollisuuksia yrityksille, mutta kehitystä on kritisoitu muun muassa sen kyvyttömyydestä huomioida riittävästi muutosten sosiaalisia, kulttuurisia ja ympäristövaikutuksia. 1980–luvulla suuria ympäristöonnettomuuksia. Ympäristötietoisuuden toinen aalto näkyi mm kansainvälisen yhteistyön aktivoitumisena. YK:n suurten ympäristö- ja kehityskokousten eli Rio de Janeiron vuoden 1992 ja Johannesburgin vuoden 2002 kokousten myötä.

21 Globalisaation vaikutukset taloudellis-sosiaalisen vastuullisuuden nousuun
Taloudellisen ja sosiaalisen vastuullisuuden uusi nousu 2000-luvulla liittyy globalisaatioon, hyvinvointivaltion tietynasteiseen kriisiytymiseen ja yritysten erilaisiin normirikkomuksiin.

22 Tämän kokonaisuuden keskeiset viestit
Globaalissa maailmantaloudessa yrityksillä on hyvinvoinnin tuottamisessa yhteiskunnallinen roolinsa, joka vaihtelee yrityksen toimialan ja toimintaympäristön mukaan. Yritysvastuun keskeisinä elementteinä ovat taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus. Yritysvastuulla on pitkät perinteet, mutta odotukset vastuullista liiketoimintaa kohtaan ovat kasvamassa 2010-luvulla kaikkialla maailmassa.


Lataa ppt "Vastuullinen liiketoiminta Yritysvastuun käsitteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google