Lauri Rauhalan ihmiskäsitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Good Karma = Hyviä Seurauksia
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Preppaus ENA 4.
Kansainvälinen julkaiseminen. Konferenssijulkaisut Journaalit Antologiat Monografiat.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
USKONTO/aineenopettajat PORTFOLIOTYÖSKENTELY Ryhmäkokoontuminen 2 Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
NAISEN ITSETUNTO.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
UMF I Luento 2. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
UMF I Luento 1. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Runo tekstitaidon kokeessa
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Valmentajana kehittyminen
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Seminaarityön rakenteesta
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
Kuuntelemisen taitoja Kirjoita seuraavasta listasta itsellesi 10 erityisen vaativaa kuuntelemisen taitoa.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
3 Minuudessa on kaksi puolta
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Tervetuloa Suomi 4B –kurssille!
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Opettajankoulutus muutoksessa
Esityksen transkriptio:

Lauri Rauhalan ihmiskäsitys Mielenterveystyön opiskeluun kuuluva luento Doris O. Aghazarian

Lauri Rauhalan esittely Netistä löytyy tällä hetkellä (syksy 2007) Lauri Rauhalasta mm. seuraavat esittelyt / arvostelut: ”Mietiskelevä filosofi” otsikolla on kirjoittanut 2.5 liuskan verran Markku Siivola. Äänensävy on samalla arvosteleva ja arvostava. Kirjoitus käsittelee Rauhalan 1986 Otavalta ilmestynyttä kirjaa nimeltä ”Meditaatio”. Siitä saa hyvän kriittisen kuvan filosofista ja hänen elämäntyöstään siihen aikaan. (Kopioi ja palauta)

Lauri Rauhalan esittely (jatkuu) Saman verran on kirjoittanut Veli-Matti Värri lehteen nimeltä Filosofinen Aikakauslehti 2/99. Kirjoitus on otsikoitu ”Ihmisen arvokkuuden puolustus” ja käsittelee 1998 ilmestynyttä teosta nimeltä ”Ihmisen ainutlaatuisuus”. (Kopioi ja palauta)

Lauri Rauhalan esittely (jatkuu) Lauri Rauhala itse on kirjoittanut julkaisuun nimeltä Filosofinen Aikakauslehti (2/97) otsikolla ”Sairauden käsite ns. Mielenterveysongelmissa”. Hän kiteyttää siinä ajatuksiaan, joihin on hieman vaikea päästä käsiksi, ilman taustatietoja. (Kopioi ja lue artikkeli ja kerro parilla kappaleella, mitä ymmärsit siitä.)

Ihmiskäsitys Vastaa kysymyksiin: Onko meillä jokaisella ihmiskäsitys? Onko sellainen oltava jokaisella? Onko sinulla? Minkälaiseksi kuvailisit sitä? Miten se on syntynyt/muotoutunut? Mihin ihmiskäsitystä tarvitaan?

Mihin ihmiskäsitys vaikuttaa Se rajaa perusedellytykset, jota yksilöllä tai yhteisöllä on kohdata toista / toisia / asioita Se sanelee olettamukset, joiden pohjalta toimitaan Sen pohjalta valikoituvat käytettävät menetelmät kohtaamisissa, auttamisessa, tutkumuksessa ja kaikessa muussa inhimillisessä toiminnassa.

IHMISKÄSITYS Rauhalan mukaan Perusedellytykset ja olettamukset, jotka tutkijalla on tutkimuskohteestaan hypoteeseja asettaessaan ja menetelmiä valitessaan.

IHMISKÄSITYS Lindqvistin mukaan Pohjana ihmiskuva, mukana ideologiset ainekset. Tuo mukanaan tietyn arvostavan piirteen – sisältää ajatuksia ihmisen arvosta, päämäärästä ja merkityksestä.

IHMISKÄSITYS Hirsjärven mukaan Ihmistä koskevien uskomusten, tietojen ja arvostusten järjestelmä, joka sisältää eettisen näkökulman.

IHMISKUVA On tulos, jonka empiirinen ihmistiede tuottaa ihmisestä (Rauhala, L. 1989)

Lauri Rauhala Holistinen ihmiskäsitys Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 1988:25:190-201 Lue moniste (Rauhalan artikkeli: Holistinen ihmiskäsitys) ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on ihmisen kokonaisuuden ontologinen erittely? Millaisissa ulottuvuuksissa ihminen Rauhalan mukaan toteutuu?

Lauri Rauhala Holistinen ihmiskäsitys (Kysymykset jatkuu) Miksi tieteenfilosofista analyysia tarvitaan (s. 191) ? (Vihje: pohdi empiirisen tutkimuksen heikkoudet – Rauhalan mukaan ”kohtalokkaat aukot” - mitä tulee tutkittavan perusluonteen kattavaan huomioimiseen, silloin kun tutkimuskohteena on ihminen.) Mitä erilaisia ihmiskäsityksiä on olemassa (s. 193)? Selitä Rauhalan mukaan: -Tajunnallisuus - Situaatio / situaationalisuus - Kehon merkitys - Mihin ylläolevat sijoittuvat (ks. Kalvo)

Ihminen situationaalisena säätöpiirinä Lauri Rauhala tiivistää: ”Voidaan siis puhua vaikuttamisen kanavista ... Vaikuttamisen `perillemeno´ noudattaa aina jotakin näistä kanavista. Mistä kanavista hän puhuu (s. 199)?

Ihminen situationaalisena säätöpiirinä - kanavat - Tajunnan kanava Kehon kanava Situaation kanava Anna esimerkkejä niiden kautta toimimisesta. Pystytkö itse katsomaan ihmistä kokonaisuutena?

ITSEARVIOINTI Luitko luennolla tarjotun materiaalin? Oliko Lauri Rauhalan ihmiskäsityksen ymmärtämisessä vaikeuksia? Pystytkö hyödyntämään saamiasi tietoja? Miksi? Miksi et? Jos kyllä, niin miten. Jos et, niin mistä luulet sen johtuvan.