CEFLING Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen lingvistinen perusta: toisen kielen oppimisen ja kielitaidon arvioinnin yhdistäminen Suomen Akatemia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
KIELEN HALLINTA KIELENKÄYTÖN PALVELUKSESSA
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Atto ja avaintaidot työssä oppien? Sirkka Hulkkonen.
Mitä oppijankielen tutkimus voisi antaa kognitiiviselle kielentutkimukselle? - Aikuisen L2-oppijan kirjoitettujen tuotosten tarkastelua pragmaattisesta.
LÄHDEKIELEN VAIKUTUKSEN TUTKIMISEN YHTEINEN METODOLOGINEN VIITEKEHYS JA SEN SOVELTAMINEN OPPIJANKIELEN KORPUSANALYYSISSA IV korpuslingvistika sügisseminar.
S2-tiimin muistiinpanot
Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa
Tulevaisuuden Internet ja Taloustiede - FIEN
Selkokeskus 2014 Selkokielen strategia 2014–2018 Meneekö viestisi perille -seminaari Leealaura Leskelä Selkokeskus / Kehitysvammaliitto.
Valtakunnallinen kielikoe
ESIMIEHEN VALMENNUSPAKETTI Maahanmuuttajan kielitaito • Maahanmuuttajilla on usein monenlaisia todistuksia suomen kielen taidostaan. • Erilaiset kurssitodistukset.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Kielisalkku verkossa Tuija Dalmo, Eeva Regan Anne-Marie Grahn-Saarinen.
VIIKIN NORSSIN TIEDEPALKINTO ”SAMMON SIRU” Helsingin yliopiston rehtorin myöntämä tiedepalkinto Kaksi 500 euron stipendiä Hakuaika on huhtikuussa.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Marjo Vesalainen / AinO-keskus:
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Kokonaisnäkökulma oppimistuloksista Ari Huhta Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto
kielten keskus Säädösten ymmärtämistä selvittävä kysely- ja haastattelututkimus Vesa Heikkinen & Aino Piehl Säädöskielihankkeen.
Ammattiosaamisen toimielimen tehtävät ja Ammattiosaamisen toimikunnan toiminta Koulutuskeskus Salpauksessa Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
AMKKIA –hanke arvioinnin uudistajana kielten opetuksessa Tarmo Ahvenainen, kielten osasto Opetuksen teemapäivä W:\KIELET\kehitys\amkkiakyamk.ppt.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Sanna Ylä-Jussila Suomen ekumeeninen neuvosto Abrahamin lapset - kolmen uskonnon yhteiset juuret Dorothea ja Fanny Rosenblad (suom. Mirja Sevón)
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Seminaarityön rakenteesta
Aihekokonaisuudet lukiossa Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Kielivalinnat 2. luokalla
Viestinnällinen kieltenopetus (CLT)
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
CEFLING Helena Miettinen Jyväskylän yliopisto. Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen lingvistinen perusta Linguistic Basis of the Common European.
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
Soveltavan kielentutkimuksen keskus Kaksi asteikkoa – kaksi näkökulmaa osaamiseen? Eurooppalaisen viitekehyksen ja perusopetuksen opetussuunnitelman taitotasoasteikot.
Pasi Tuominen MARC21 -tietuejoukkojen deduplikointi.
TOIMIVA oppimisympäristö -hanke
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
TIEKARTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TraiNet, Postitalo KTT Lauri Tuomi
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Marja-Kristiina Lerkkanen
MIKSI LUKIOON???.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Oppiminen opetusharjoittelussa
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
PSYA11 Kandidaatintutkielma
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
OSAAMISKANSIO Nimi.
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

CEFLING Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen lingvistinen perusta: toisen kielen oppimisen ja kielitaidon arvioinnin yhdistäminen Suomen Akatemia 2007 – 2009

Mukana englanti ja suomi toisena kielenä, mutta muutkin mahdollisia. Kielten laitos Soveltavan kielen-tutkimuksen keskus Mukana englanti ja suomi toisena kielenä, mutta muutkin mahdollisia.

YHTEISTYÖ Eurooppalainen projekti, jossa yhdistetään kielitaidon arvioinnin ja toisen kielen oppimisen tutkimusta Koollekutsujat: J. Hulstijn, R. Schoonen, ym., Amsterdam, NL Charles Alderson, Florencia Franceschina, Jay Banerjee, Lancaster, UK

MUITA YHTEISTYÖKUMPPANEITA Daniel Véronique, Paris III, FR Gabriele Pallotti ja Camilla Bettoni, Sassari ja Verona, IT Kenneth Hyltenstam, Inge Bartning, Stockholm, SE Günther Nold, Dortmund, DE Rod Ellis, Auckland, New Zealand

TUTKIJARYHMÄ TUTKIJAT Riikka Alanen Hannele Dufva Ari Huhta Paula Kalaja Maisa Martin Katja Mäntylä Mirja Tarnanen JATKO-OPISKELIJAT Helena Miettinen Sanna Mustonen Nina Reiman OPISKELIJAT Taru Kynsijärvi Vilja Paavola

LÄHTÖKOHTIA Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteinen eurooppalainen viitekehys ja sen taitotasoasteikot → Yleiset kielitutkinnot → Opetussuunnitelmien perusteet (peruskoulu, lukio, aikuiset)

LÄHTÖKOHTIA Kielitaidon arvioinnin tutkimustraditio ja arviointijärjestelmät mitä kielitaito on, millaisista osista se koostuu kielitaidon arvioinnin teoreettiset lähtökohdat ja menetelmät arvioinnin luotettavuus arvioinnin vaikutus arviointijärjestelmien toimivuus

LÄHTÖKOHTIA Toisen kielen oppimisen tutkimus (SLA) mikä ohjaa kielenoppimista (kieli, kognitio, vuorovaikutus) millainen on kielenoppimisen kehityskulku (kaikilla samanlainen tai erilainen, ennustettavuus) mikä vaikuttaa kielenoppimiseen (lähtökohdat, kontekstit, oppijakohtaiset tekijät)

CEFLING: PÄÄKYSYMYS Miten toisen tai vieraan kielen taito kehittyy ja miten kehitys voidaan kuvata saavutettuina tasoina?

TUTKIMUSKYSYMYS 1 Mitkä kielellisten piirteiden kimput ovat tyypillisiä eri taitotasoilla? Yksittäisen piirteen esiintyminen muodostaa harvoin selvän jatkumon Merkittävää voi olla sekä piirteen esiintyminen että sen puuttuminen

TUTKIMUSKYSYMYS 2 Ovatko aikuisten ja lasten suoritusten kielelliset piirteet eri taitotasoilla samanlaisia, kun viestinnälliset kirjoitustehtävät ovat samanlaisia? Tämän tiedon pohjalta voidaan arvioida aikuisille suunnatun viitekehyksen ja lapsille ja nuorille suunnattujen opetussuunnitelman perusteiden taitotasojen yhteneväisyyttä.

TUTKIMUSKYSYMYS 3 Millaisia kirjoitustehtäviä on peruskoulun 3.– 9. luokan oppimateriaaleissa? Missä määrin nämä tehtävät ovat verrattavissa viitekehyksessä ja opetussuunnitelmien perusteissa määriteltyihin kirjoittamistehtäviin?

TUTKIMUSKYSYMYS 4a Mihin eritasoisten kirjoitussuoritusten kielellisiin ja kommunikatiivisiin piirteisiin opettajat kiinnittävät huomiota, kun he arvioivat niitä ops:n taitotasojen pohjalta? Miten nämä piirteet ovat yhteydessä samojen suoritusten lingvistiseen ja viestinnälliseen analyysiin?

TUTKIMUSKYSYMYS 4b Mihin eritasoisten kirjoitussuoritusten kielellisiin ja kommunikatiivisiin piirteisiin Yleisten kielitutkintojen koulutetut arvioijat kiinnittävät huomiota, kun he arvioivat niitä viitekehykseen perustuvien YKI-taitotasojen pohjalta? Miten nämä piirteet ovat yhteydessä samojen suoritusten lingvistiseen ja viestinnälliseen analyysiin?

AINEISTO Yleisten kielitutkintojen kirjoitussuorituksia eri tasoilta (aikuiset) Peruskoulun 7.–9. luokan kirjoitussuorituksia 3 erilaista kirjoitustehtävää/henkilö Englanti: L1 suomi Suomi toisena kielenä: L1 vaihtelee