Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Suomalainen koulu ulkomailla syntyneen opettajan silmin
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Yhtälön ratkaiseminen
 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
. Rauman freinetkoulu.
Toimintaohjeet opelle
Perusharjoittelu 2011 Matematiikka pääaineena –teemaseminaari 14.9.
Kielitivoliristeily Iloa ja hyötyä verkosta Katrina Vartiainen.
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Analyyttinen geometria MA 04
Miten tukea maahanmuuttajan oppimista reaaliaineen tunneilla?
MonikultTuurisuus suomalaisessa koulussa opettajan kokemana
S2-tiimin muistiinpanot
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Tietokanta.
Samran Khezri Turun yliopisto Kasvatustieteen aineopinnot
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Integraalilaskenta MA 10
Preppaus ENA 4.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Omakielinen opetus Maahanmuuttajalasten koulunkäynnin tukena
Monikulttuurisuus yhteisöllisessä oppimisessa
KURDIKULTTUURI KULTTUURIEN MAAILMA Samran Khezri Jyväskylä
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS)
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Työrauha ja haastavat tilanteet
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Samran Khezri Tampereen yliopisto Kasvatustieteen syventävät opinnot Koulutuksen laatu ja vaikuttavuus
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Puhuvia skannereita, lukevia kyniä ja muita vempaimia
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
Jipot ja jekut –seminaari Turun ammatti-instituutti Samran Khezri.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Samran Khezri Educa Maahanmuuttajaoppilaiden koulunkäynnin haasteet ja mahdollisuudet.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Vuorovaikutusta verkossa Käynnistäminen Ohjaaminen Arviointi Sari Koski-Kotiranta.
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Funktio.
Toimintaohjeet opelle
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Samran Khezri Turun normaalikoulu
Samran Khezri Turun normaalikoulu
Konstruktivismi Tekijä Bogi
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
3. PYTHAGORAS a Esim. 1 Nimeä kolmion β b α c a) hypotenuusa c
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Esityksen transkriptio:

Havainnollistamisen merkitys maahanmuuttajaoppilaiden opetuksessa Samran Khezri Turun yliopisto 13.2.2013

Käsitteet Oppilas Pakolainen Turvapaikanhakija Ulkomaalainen Muu?

Opetuksen havainnollistaminen ajatuksia keinoja hyötyjä haasteita

Miksi havainnollistamista tarvitaan? monella oppilaalla heikkoa koulutustaustaa suomen kielen ylivoimainen vaikeus heikkoa oman äidinkielen osaamista eri oppiaineiden käsitteet ja niiden ymmärtäminen

Käytännön haasteita Oppilasaines ja kulttuuri- ja uskontoerot Koulujärjestelmän ja opetusmenetelmien erot Opettajien osaaminen

Pedagogisessa neliössä on kolme kulmaa, opettaja ja oppilas! ? Pedagogisessa neliössä on kolme kulmaa, opettaja ja oppilas! ?

ئـامبـــــولانـس شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی نه‌خۆش شووشه‌ چرا تێگه‌ر ڕێنوێنی! هه‌رکام له‌و وشانه‌ به‌ هێڵێک به‌ شوێنی خۆی بلکێنه ! شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی نه‌خۆش ئـامبـــــولانـس شووشه‌ چرا تێگه‌ر ده‌رگا

شوێنی گواستنه‌وه‌ و ده‌رمانی نه‌خۆش potilaan kuljetus ئـامبـــــولانـس ambulanssi شووشه‌ tuulilasi چرا ajovalo تێگه‌ر rengas ده‌رگا ovi

Havainnollistamiskeinoja eri oppiaineissa Matematiikka Äidinkieli Historia Maantieto Biologia Kemia

Esimerkkitehtävä 1 Kumpi on suurempi? Voidaanko laskea ne yhteen? Miksi ei voida laskea yhteen tai vähentää toisistaan? Mitä tarvitaan tehdä sitä ennen? Miten? 1 4 1 3 Miten havainnollistetaan?

Esimerkkitehtävä 2 Kirjoita lauseke ja laske! Kulttuurisäätiö jakaa 5000€ viiden yhdistyksen kesken. Kolme saa 900€ ja loput jaetaan kahden suuremman yhdistyksen kesken. Kuinka paljon kumpikin yhdistys saa? ---/4 p (5000€ - 900€) : 2 = 4100€ : 2 = 2050€ V: Kumpikin yhdistys saa 2050€. (Tehtävä on professori Jorma Joutsenlahden luennosta)

Esimerkkitehtävä 3 Esim. 1) Löydä x! Mitä muuta oppilaan on osattava, jotta hän pystyisi ratkaisemaan yllä oleva tehtävä?

Mitä oppilaan on osattava? Suomea! Mikä on kolmio? Mikä on suorakulmainen kolmio ja sen ominaisuudet? Pythagoraan lause Hypotenuusa Kateetit Potenssin ja neliöjuuren laskeminen Muita? JA OPETTAJAN ON VARMISTETTAVA, ETTÄ OPPILAALLA ON OLEMASSA POHJATIETO/-KÄSITYS ASIASTA. Ja miten käy jos sitä ei ole?

Merkitse lauseke ja laske! Aikuisten lippu 8€ Eläkeläislippu 5€ Lasten lippu 4€ Alle 3-vuotiaat 0€ - Anssi ostaa kaksi aikuisten lippua, kolme lasten lippua ja kaksi eläkeläislippua. Hänellä on myös mukanaan 2-vuotias sisko. Kuinka paljon hän saa takaisin 50€? Ohjeet Vaiheet Annettujen tietojen löytäminen Pyydettyjen tietojen tiedeostaminen Laskun merkitseminen Tehtävän laskeminen Tehtävän tarkistaminen Esiin tulevat ongelmat

Ohjeet Lapset lukevat tehtävän kokonaan. Opettaja lukee tehtävä tarkasti ja pilkkoo tehtävän osiin, siltä varalta, että tehtävä tulee ymmärretyksi! Käsitteiden ja vaikeiden sanojen ja termien avaaminen. Ostaessa raha vähenee.

Vaiheet Annetaan oppilaan tuoda esille, miten hän ratkaisee tehtävän? Oppilas kertoo ääneen miten prosessoi tehtävän Antaa mahdollisuuden muille oppilaille kertoa, miten he ajattelevat ratkaisevansa tehtävän.

Annettujen tietojen löytäminen alleviivataan tärkeimmät asiat ja sanat kirjoitetaan taululle piirretään

Pyydettyjen tietojen tiedostaminen Mitä pitää laskea? Missä järjestyksessä? Oppilaalla voi olla olennainen asia huomaamatta.

Laskun merkitseminen Aikuisten lippu 8€ Eläkeläislippu 5€ Lasten lippu 4€ Alle 3-vuotiaat 0€ Anssi ostaa kaksi aikuisten lippua, kolme lasten lippua ja kaksi eläkeläislippua. Hänellä on myös mukanaan 2-vuotias sisko. Kuinka paljon hän saa takaisin 50€? - Onko vain yksi oikea tapa merkitä lauseke? 2 * 8€ + 3 * 4€ + 2 * 5€ - 50€ = 50€ - 2 * 8€ + 3 * 3€ + 2 * 5€ = - Laskujärjestys! Eli lasku on merkittävä näin: 50€ - (2 * 8€ + 3 * 3€ + 2 * 5€) =

Loppuvaiheet Tehtävän tarkistus Esiin tulevat ongelmat Miten suhtaudutaan tuloksiin? Mitä oppilaiden vastauksista voidaan huomata?

Unkarilaisen matematiikan pedagogiset periaatteet (kts. Tamás Varga) Todellisuuteen perustuva kokemusten hankkiminen Abstraktion vaiheittainen eteneminen käsitteiden pohjustus esim. leikkien avulla: funktio, neliöjuuri, (kolmio ja neliö)... Runsas apuvälineiden käyttö Laaja ja yhtenäinen matematiikan käsitteiden pohjustus Ikään ja kehitysvaiheeseen liittyvien erikoispiirteiden huomioiminen Lupa erehtyä, väitellä ja iloita!

Miksi historia ja maantieto ovat vaikeita oppiaineita? Pohtimistehtävä!

Historia Teollisen vallankumouksen keksintöjä Höyryveturi Potkuri Kehruukone!

Suomen kielen vaikeus Porissa käytetään timantteja, mutta ei Porissa eikä Turussa! Suo minulle anteeksi! Meiltä Teille, ja meiltä teille! Mikä vuosi, kun Titanic upposi? Vene oli kyljillään ja siitä kuului suorastaan ääni. (Mikä eläin?) Suorastas!

Järkeä maahanmuuttajien kielenopetukseen 29. 1. 2013 Järkeä maahanmuuttajien kielenopetukseen 29.1.2013 Kaija Kelhu "" Yötyöläinen häiritsi Kyöpelimäen hääyösyöminkejä. Häikäilemättömyydelläänköhän hän luuli näyttelijättäreksi pääsevänsä. Nuori hieno tietyömies kieltäytyi nöyrästi työstä. Epäjärjestelmällisyydellistyttämättömyydellänsäkään."    Lähde: (http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131275-jarkea-maahanmuuttajien-kielenopetukseen)

Vertaisoppiminen Vertaisoppiminen on yhteisöllinen ja oppilaslähtöinen työtapa, jossa oppija toimii opettajana vertaisilleen ja jossa yhteisö toimii yhdessä jonkin ongelman ratkaisemiseksi. Vertaisoppimisessa oppilaat toimivat yhteisönä, ja oppiminen tapahtuu yhteisön jäsenten välillä keskinäisesti. Oleellista on aktiivinen osallistuminen, sitoutuminen sekä vuorovaikutus ja keskustelu. Vertaisoppiminen kehittää erityisesti ymmärrystä ja ongelmanratkaisutaitoja. Lähde: http://www.yvi.fi/sanakirja/328-vertaisoppiminen-peer-learning

Hiljainen tieto Hiljaisella tiedolla tarkoitetaan hyvin henkilökohtaista tietoa, jota on vaikea jakaa. Se voi sisältää esimerkiksi jonkin taidon, esimerkiksi miten ommellaan takki. Tätä ei voi helposti selostaa tekstinä ja kädestä pitäen opettaminenkin on vaikeaa. Hiljainen tieto on kokemuksen ja kehon tietoa. Käsitteen loi alun perin filosofi Michael Polanyi. Hiljaisen tiedon vastakohta on eksplisiittinen eli käsitteellinen tieto, jota voidaan prosessoida ja tallentaa suhteellisen helposti samoin kuin viestiä ja jakaa. Lääkärin diagnoosi on osittain hiljaista tietoa, osittain eksplisiittistä tietoa, joka voidaan kirjoittaa lääkärikirjoihin. Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiljainen_tieto

Loppusanat Mikään asia ei voi olla sataprosenttisesti oikein tai väärin. Jopa rikkoutunut kellokin näyttää vuorokaudessa kaksi kertaa oikean ajan. Paulo Coelho

KIITOS Yhteystiedot samran.wikispaces.com Samran.khezri@utu.fi