Osaamisen arviointi Diakonia-ammattikorkeakoulu (työpaperi) Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto, Turku 15.4.2010 Diak AMK-tutkinto YAMK-tutkinto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Raimo Pelli & Pasi Tulkki. MIKSI EKOSYSTEEMI? EK:n raportti, kesä 2009: •T&K:lla ja opetuksella ei ole yhteyttä •Opinnäytetöistä ei jää amkkeihin.
Advertisements

Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Vastuuopettajapäivät Lappeenranta Olli Ervaala Osaamisperustaisista opetussuunnitelmista.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
KORKEAKOULUTUTKINTOJEN VIITEKEHYS 2005 Kuvaus suomalaisista korkeakoulututkinnoista (Mattilan työryhmä) Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
2005/2007 Kuntoutuksen ylempi ammattikorkeakoulututkinto yhteistyössä: Arcada, Nylands svenska yrkeshögskola Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Laurea.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Yli-insinööri Matti Ropponen Koulutustoimikuntien ennakointi-iltapäivä
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
TKI ja työelämäyhteistyö - teemaryhmä
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutorkoulutus Kansainväliset palvelut
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tutkintosuoritusten arviointi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
JOHDANTO TYÖSEMINAAREIHIN Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHTIA
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ongelmaperustainen oppiminen
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA
Osaamisperustaisuus OPSeissa
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Opettamisesta osaamiseen-seminaari Osaamisen arviointi Metropoliassa Juha Lindfors.
Ops seminaari Askola.
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
YAMK-opinnot bioanalyytikoille TAMKissa Eeva Liikanen Tampereen ammattikorkeakoulu Bioanalyytikkokoulutus.
Taina Anttonen, Tuula Hohenthal, Irja Leppisaari ja Anne Vuori.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Seinäjoki Anneli Airola Pohjois-Karjalan amk
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
Työryhmä Pirjo Näkki, Sirppa Kinos, Eva Juslin, Raija Lundahl, Marjut Arola
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Arviointi osana oppimisprosessia
Arviointi Arviointiasteikko ja -merkinnät Tutkinnon osan arviointi
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Arviointi.
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Osaamisperustaiset opintojaksokuvaukset
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Osaamisen arviointi Diakonia-ammattikorkeakoulu (työpaperi) Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto, Turku 15.4.2010 Diak AMK-tutkinto YAMK-tutkinto 2010 Kevät 2010, P.K.

AMK -tutkinto on tasoa 6 (kandidaattitaso) Diakissa tapahtuvan osaamisen arvioinnin eurooppalainen ja kansallinen tausta Arviointikriteerit pohjautuvat ammattikorkeakoulutuksen yleisiin ja koulutusalakohtaisiin kompetensseihin sekä Tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaiseen (EQF) ja kansalliseen (NQF) viitekehykseen joissa määritellään eri koulutustasojen tuottama valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden osaamisen AMK -tutkinto on tasoa 6 (kandidaattitaso) YAMK -tutkinto on tasoa 7 (maisteritaso) Kevät 2010, P.K.

NQF, taso 6 (amk-tutkinto, yliopiston kandidaatti) Hallitsee laaja-alaiset ja edistyneet oman alansa tiedot, joihin liittyy teorioiden, keskeisten käsitteiden, menetelmien ja periaatteiden kriittinen ymmärtäminen ja arvioiminen. Opiskelija ymmärtää ammatillisten tehtäväalueiden ja/tai tieteenalojen kattavuuden ja rajat. Opiskelija myös hallitsee edistyneet taidot, jotka osoittavat asioiden hallintaa, kykyä soveltaa ja kykyä luoviin ratkaisuihin, joita vaaditaan erikoistuneella ammatti-, tieteen- tai taiteenalalla monimutkaisten tai ennakoimattomien ongelmien ratkaisemiseksi. Kevät 2010, P.K.

NQF, taso 6, jatkoa Opiskelija kykenee johtamaan monimutkaisia ammatillisia toimia tai hankkeita tai kykenee työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntijatehtävissä sekä hän kykenee päätöksentekoon ennakoimattomissa toimintaympäris-töissä. Opiskelijalla on perusedellytykset toimia alan itsenäisenä yrittäjänä ja hän kykenee vastaamaan oman osaamisensa arvioinnin ja kehittämisen lisäksi yksittäisten henkilöiden ja ryhmien kehityksestä sekä hänellä in valmius jatkuvaan oppimiseen. Opiskelija osaa viestiä riittävästi suullisesti ja kirjallisesti sekä alan että alan ulkopuoliselle yleisölle. Kevät 2010, P.K.

NQF, taso 6, jatkoa Opiskelija kykenee itsenäiseen kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen toisella kotimaisella ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä. 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

NQF, taso 7 (YAMK -tutkinto, yliopiston maisteri) Hallitsee laaja-alaiset ja pitkälle erikoistuneet oman alansa erityisosaamista vastaavat käsitteet, menetelmät ja tiedot, joita käytetään itsenäisen ajattelun ja/tai tutkimuksen perustana. Ymmärtää alan ja eri alojen rajapintojen tietoihin liittyviä kysymyksiä ja tarkastelee niitä ja uutta tietoa kriittisesti. Kykenee ratkaisemaan vaativia ongelmia tutkimus- ja/tai innovaatiotoiminnassa, jossa kehitetään uusia tietoja ja menettelyjä sekä sovelletaan ja yhdistetään eri alojen tietoja. Kevät 2010, P.K.

Kykenee johtamaan asioita ja/tai ihmisiä. NQF, taso 7, jatkoa Kykenee työskentelemään itsenäisesti alan vaativissa asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä. Kykenee johtamaan ja kehittämään monimutkaisia, ennakoimattomia ja uusia strategisia lähestymis-tapoja. Kykenee johtamaan asioita ja/tai ihmisiä. Kykenee arvioimaan yksittäisten henkilöiden ja ryhmien toimintaa. Kykenee kartuttamaan oman alansa tietoja ja käytäntöjä ja/tai vastaamaan muiden kehityksestä. 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

Valmius jatkuvaan oppimiseen. NQF, taso 7, jatkoa Valmius jatkuvaan oppimiseen. Osaa viestiä hyvin suullisesti ja kirjallisesti sekä alan että alan ulkopuoliselle yleisölle. Kykenee vaativaan kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen toisella kotimaisella ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä. 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

NQF:n osaamisvaatimusten soveltaminen (OPM:n seminaari 10.12.2009) Tutkinnossa voi olla elementtejä useilta viitekehyksen tasoilta, nämä sijoittuu siihen tutkinnon osaan, mihin kokonaisuutena parhaiten sopivat Viitekehyksen taso kuvaa tutkinnon yleistä tasoa Ei kuvaa alinta tutkinnon myöntämisen tasoa Diakin arviointikriteereissä tasojen 6 ja 7 vaati- mukset sijoittuvat 1-5 arvosanoihin opintojen loppuvaiheen kriteereihin 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

Osaamisen arviointikriteerit Diakissa, yleistä Arviointikriteerien osaamisalueet määräytyneet EQF:n ja NQF:n vaatimuksista, ammattikorkeakoulujen yleisistä ja alakohtaisista kompetensseista; lisätty Diakin strategian mukainen näkökulma EQF:ssä ja NQF:ssä oppimistulokset määritellään tietoina, taitoina ja pätevyyksinä Arviointikriteerien taustalla osaamisperustainen ops Arviointikriteereitä käytetään oppimisprosessin päättyessä peilaten opintokokonaisuuden tavoitteita ja opintojen kyseisen vaiheen arviointikriteereitä opiskelijan osaamiseen 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

Diakilaiset osaamisen arviointikriteerit käytännössä Arviointi kohdistuu kuuteen eri alueeseen: 1) Oman alan ja lähialojen käsitteiden ja ilmiöiden osaaminen (sisältää myös viestinnän) 2) Tiedonhankintaosaaminen (tiedonhallinta- ja hankintaosaaminen ja viestintä) 3) Alan asiantuntijatehtävissä toimiminen ja ongelmanratkaisu –osaaminen 4) Ammatillinen vuorovaikutusosaaminen (ryhmä- ja johtamis-osaaminen) (ammatillinen vuorovaikutus- ja johtamisosaaminen) 5) Yhteiskunnallinen ja eettinen osaaminen 6) Itseohjautuvuus ja oppiminen (jota ei arvioida numeerisesti)   8.11.2007 Etunimi Sukunimi

… arviointikriteerit käytännössä Arviointikriteerit kuvattu yleisellä tasolla tarkempi määrittely opintokokonaisuuksittain (toteutussuunnitel-mat) Osaamisalueiden arviointikriteerit on laadittu koulutuksen kolmeen eri vaiheeseen: 1) alkuvaiheeseen (1-3 lukukausi) 2) keskivaiheeseen (4-6 lukukausi) 3) loppuvaiheeseen (7-8 lukukausi) Arviointikriteereitä käytetään erityisesti ammatillisen osaamisen ja opiskelijoiden kokonaisosaamisen arviointiin Kieliopinnoissa ja opinnäytetöissä omat arviointikriteerit 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

… arviointikriteerit käytännössä Osaamisen tulos on kuvattu tasoilla 1 (tyydyttävä), 3 (hyvä) ja 5 (kiitettävä): Tason 5 osaaminen sisältää kyseisen tason kuvauksen mukaisen osaamisen lisäksi myös tasojen 1 ja 3 osaamisen Tason 3 osaaminen sisältää kyseisen tason kuvauksen mukaisen osaamisen lisäksi myös tason 1 osaamisen Opiskelijan osaamistuloksen määräytyminen tietylle tasolle on tulosta kokonaisuuden arvioinnista, ei siis edellytä kaikkien (6) osaamisalueiden samanaikaista sijoittumista samalle tasolle Eri opintokokonaisuuksissa voivat painottua tietyt valitut osaamisalueet 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

… arviointikriteerit käytännössä Arvosanan muodostuminen (huom. kussakin opintokoko-naisuudessa sovitusti painottuvien kriteerien osalta): Arvosana 5, kun osaaminen on 1 + 3 + 5 kriteerien mukaista Arvosana 4, kun osaaminen on 1 + 3 + osin 5 kriteerin mukaista Arvosana 3, kun osaaminen on 1 + 3 kriteerien mukaista Arvosana 2, kun osaaminen on 1 + osin 3 kriteerin mukaista Arvosana 1, kun osaaminen on 1 kriteerin mukaista Ei arvosanaa / hyväksymismerkintää, kun 1 tason osaamista ei ole saavutettu 8.11.2007 Etunimi Sukunimi

… arviointikriteerit käytännössä Loppuvaiheen opintojen arvosana 1 on tutkinnon myöntämisen (alin) taso, jolloin kaikkien osaamisalueiden täytyy olla saavutettu vähintään tasolla 1  Osaamisen arviointi on sekä opiskelijan että opettajan apuväline, joka suuntaa opiskelua kokonaisuuksien hallintaan ja sitoo yksittäiset opintokokonaisuudet ja lukuvuositeemat toisiinsa  Arviointikriteereitä tullaan tarkentamaan käytöstä saatujen palautteiden jälkeen   8.11.2007 Etunimi Sukunimi