Turvallisuusjohtaminen työsuojeluvaltuutetun silmin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Hirvionnettomuuksien kehitys
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
KAUPPAKESKUSTEN TURVALLISUUSJOHTAMINEN Seminaari
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Anne Lounamaa1 Mitä pitäisi tehdä aivovammojen ehkäisemiseksi.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Turvallisuuskulttuuri, työmetodit ja ohjeistus
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
HYVÄ PAIKKA TEHDÄ TYÖTÄ Onko suutarin lapsilla kengät?
Mopoilun suosio näkyy mopokannan voimakkaana kasvuna
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
Työturvallisuus ja sairastuminen
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN AJOTAIDON YLLÄPITO: JATKOKOULUTUSINTERVENTIO JA SEN SEURAUKSET MYÖHEMPÄÄN AJAMISEEN Seurantatutkimuksen jatkovaihe Tiina Rämet.
Työsuojeluvastuut.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
TURVALLINEN TYÖ RULLAA HYVIN!
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
UPA-hanke Ulkopuolisten palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi.
TYÖTAPATURMA.
Läheltä piti -tilanteet
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
TULE-vaarojen tunnistaminen ja hallinta työssä
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
VTT TUOTTEET JA TUOTANTO Dipoli , Kaarin Ruuhilehto VOIKO TURVALLISESTI RAKENTAA? Talonrakentamisen työturvallisuusmenettelyiden kehittäminen.
1 ”Laadunhallintajärjestelmä toiminnan kehittämisen viitekehyksenä” Helsingin yliopisto
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
HENKILÖSTÖSTRATEGIA Yhteistyötoimikunta
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
SAK:n TYÖYMPÄRISTÖOHJELMA Raili Perimäki työympäristöasiantuntija.
Jorma Saari Nollaakin paremmaksi
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Tullinkulman Työterveys on työterveyden ja –hyvinvoinnin asiantuntijaorganisaatio, asiakaana Tampeen Kaupunki ja alueella toimivat pk-yritysket. Toiminnan.
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
TYÖTURVALLISUUSKESKUS TYÖSUOJELUVAIKUTTAJANA Kiljava toimitusjohtaja Jorma Löhman.
Työturvallisuus.
Turvallisuushavainnot – yhteistyöllä kohti turvallisempaa työpaikkaa
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN VASTUUT JA TEHTÄVÄT Pertti Salo SK Protect Oy toimitusjohtaja Protect yhteistyökumppaneiden miniturvallisuusseminaari
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Koulutusalojen turvallisuuskulttuuri. Työsuojelukatselmukset paikka 1, päiväys paikka 2, päiväys Sisään suojautumisharjoitus Turvallisuuteen liittyvä.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Työturvallisuuskortti
Työsuojelu ELY-keskuksissa, TE-toimistoissa, KEHAssa sekä Siviilipalveluskeskuksessa Auli Väänänen työsuojelupäällikkö.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Pohjautuu oheisen kirjan aineistoihin
Nostotilaukset Kouluttaja Kari Marjeta | Tse Kiinteistöt Oy Tilaukset Puh
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Projektin ohjaus, seuranta ja raportointi Riitta Rautava .
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Turvallisuusjohtaminen työsuojeluvaltuutetun silmin Juhani Topp Työsuojeluvaltuutettu ABB Oy, Helsingin campus SAK Työympäristöseminaari 21. – 22.10.2006

Seuraavassa esityksessä ABB Oy lyhyesti Turvallisuusasioille taustaa ABB –yhtymästä ja tietenkin myös ABB Oy:stä Mitä meillä on tehty? Helsingin campuksen esittely Politiikat, tavoitteet ja mittarit Käytännön toiminnan muuttaminen ja kehittäminen Oma roolini työsuojeluvaltuutettuna

ABB Suomessa Sähkönsiirron ja -jakelun sekä automaation tuotteita, ratkaisuja ja palveluja teollisuudelle ja energiayhtiöille Liikevaihto lähes 1,5 miljardia euroa, vienti yli 75 % liikevaihdosta Henkilöstön määrä noin 6000 Suurimmat tehtaat Helsingissä ja Vaasassa Service –toiminnot yli 40 paikkakunnalla Mittava tutkimus- ja tuotekehitystoiminta Suomalaiset juuret ulottuvat 1880-luvulle

Pääjohtaja Fred Kindle syksyllä 2005 ”Minua hämmästyttävät jokaviikkoiset työterveyttä ja työturvallisuutta loukkaavat tapaukset. Sen varmistaminen, että ihmiset eivät loukkaannu tai jopa kuole työskennellessään ABB:llä on jokaisen esimiehen ohje numero yksi. Jokaisen onnettomuuden ja vakavan tapaturman kohdalla epäonnistumme sen varmistamisessa, että oma henkilöstömme ja meille työtä tekevät yhteistyökumppanimme palaavat turvallisesti kotiin joka päivä. Vasta, kun tämä toteutuu, voimme sanoa, että tarjoamme henkilöstöllemme houkuttelevan työympäristön, kuten visiossamme toteamme.”

Steel & Kindle puhelinkonferenssissa 12/2005 Taloudelliset tekijät eivät ole tässä esteenä. Kollegoina meillä on moraalinen velvoite toisiamme kohtaan estää onnettomuudet! Asiakkaamme ovat yhä enemmän kiinnostuneita toimittajiensa työterveys- ja –turvallisuusasioista. ABB:n on osoitettava, että emme ainoastaan tarjoa huippulaatua maailmanlaajuisesti, vaan toimintamme on myös turvallista. Olemme vakavissamme työturvallisuuskäyttäytymisen parantami- sessa, mutta on vain ajan kysymys, milloin meidän on ryhdyttävä muihin toimenpiteisiin ... Hyvä työterveys- ja –turvallisuus ovat erinomainen esimerkki liiketoimintaperiaatteistamme – vastuullisuudesta, kunnioituksesta ja määrätietoisuudesta!

Fred Kindle johdon kesäkokouksessa 6/2006 Mutta jäljellä on vielä asioita, joihin on puututtava. Tärkeimpänä näistä on liiketoimin- nan etiikan ja työterveys- ja turvallisuusohjeiden noudattaminen. Minun ei tarvinne muistuttaa, että ohjeista lipeä- minen voi johtaa ja on johtanut hyvin vakaviin seurauksiin. Organisaationa meidän on pantava piste näille lipeämisille. Meidän on nyt haettava vauhtia ja kiinnitettävä paljon enemmän huomiota ohjeiden noudattamiseen. Toisen vuosipuoliskon aikana eri yhtymätoiminnoille on annettu tehtäväksi puuttua niihin.

ABB Oy:n johdon viestejä turvallisuudesta Mikko Niinivaara, toimitusjohtaja: Työtapaturmista 96% johtuu riskialttiista toiminta- tavoista ja vain 4% vaarallisista olosuhteista. Tapaturmat ovat ensisijaisesti ihmisten ja heidän oman käyttäytymisensä aiheuttamia. Turvallisuus ei ole tapaturmien puuttumista, se on jokaisen aktiivista työtä riskialttiiden käyttäytymis- mallien ja olosuhteiden tunnistamiseksi ja poista- miseksi. Harri Mattila, henkilöstöjohtaja: Pysyminen turvallisuusjohtamisen eturintamassa tarkoittaa: johdon sitoutumista laatu-, ympäristö- ja turvallisuustyöhön linjaorganisaation toteutusvastuuta aktiivista ja avointa yhteistyötä jokaisen ABB:läisen yhteistä asiaa ·  ·        

Positiivista toimintaa ... EA -koulutus Pelastussuunnitelmat Tulityökortti

Työturvallisuus oleellinen osa ammattitaitoa Koko ABB:n henkilöstö suoritti työturvallisuuskortin vuoden 2005 loppuun mennessä. Edellytämme korttia kaikilta ulkopuolisilta ABB:n tiloissa työskenteleviltä. Toimitusjohtaja Mikko Niinivaara suoritti kortin kesällä 2004.

Helsingin campuksen esittely Yhteensä kuusi erilaista liiketoimintayksikköä, yhteensä n. 2500 henkilöä Työsuojeluvaltuutetun kannalta kolme erilaista tuotannollista liiketoimintayksikköä: Sähkökoneet Pitäjänmäellä 1000 henkilöä, vierastyövoimaa 28:stä maasta Drives Pitäjänmäellä 1000 henkilöä, vierastyövoimaa 22:stä maasta Marine Pitäjänmäellä ja Vuosaaressa, siirtyy kokonaisuudessaan Vuosaareen uuteen tehtaaseen v. 2007 aikana 200 henkilöä, maahanmuuttajia n.5 henkilöä

Yhtymän TTT -politiikka “Tarjota kaikkialla turvallinen ja terveellinen työympäristö ja estää työhön liittyvät tapaturmat ja henkilövahingot minimoimalla työpaikan vaaratilanteet.” Tätä tukee kahdeksan TTT -vaatimusta, jotka koskevat koko henkilöstöä: 1. Johtajuus ja vastuullisuus 2. Terveys- ja turvallisuusriskien hallinta 3. Henkilöstö 4. Alihankkijat 5. Muutoksen turvallinen hallinta 6. Kriisitilanteiden hallinta 7. Tapaturmien analysointi ja ehkäisy 8. Johdon seuranta ja raportointi Written in 2000, part of Social Policy Ylimmän johdon TTT -koulutus 2005

ABB Oy:n Työterveys- ja työturvallisuusperiaatteet ( TTT ) Tarjoamme kaikissa toimipaikoissamme ja tehtävissämme turvallisen ja terveellisen työympäristön. Vältämme työtapaturmia ja työperäisiä sairauksia poistamalla mahdollisuuksiemme mukaan työympäristölle ominaisia vaaratekijöitä.

ABB Oy:n TURVALLISUUSJOHTAMISEN ”10” Johdon näkyvä sitoutuminen turvallisuustoimintaan Selkeät turvallisuusperiaatteet Turvallisuus linjaorganisaation vastuualuetta Pätevät turvallisuusneuvonantajat Laadukkaat, ymmärrettävät turvallisuusohjeet Tehokas turvallisuuskoulutus Selkeät, realistiset turvallisuustavoitteet Tehokas, oikea viestintä Tapaturmien ja vaaratilanteiden tasokas tutkinta ja seuranta Turvallisuustoimien arviointi ja auditointi

Vaaratilanneilmoituksissa olemme yli tavoitteemme! Laatumittarit ja -tavoitteet FIABB-tasolla v. 2006 Ihmiset (People involvement) Henkilöstötyytyväisyys kaikki mittaavat; positiivinen trendi ja toimenpidesuunnitelma tehty Sairauspoissaolot (tt) 4,0 % v. 2005: 5,46 % Tapaturmataajuus 24 (TRI); laskeva trendi 38 Vaaratilanneilmoitus 24 kpl/100 hlö 19 Vaaratilanneilmoituksissa olemme yli tavoitteemme!

ABB Oy:n TTT –tilastoa (kpl) v. 2003 - 2006 2003 2004 2005 2006/8 Vaaratilanneilmoitukset 611 1085 1207 1086 Tapaturmat 616 519 520 284 Onko vaaratilanteiden raportoinnista ja tutkimisesta opittu jotakin?

Työsuojelutoimintaa ennen Työsuojelupäällikkö & -valtuutetut TTT -vastaava Työsuojeluparit T y ö s u o j e l u t o i m i n t a k e n t ä l l ä

Suunnanmuutos työsuojelutoimintaan Viranomaisasiat Työsuojelupäällikkö & -valtuutetut Yksiköiden asiat Turvallisuusvastaava Työsuojeluparit Työsuojeluparit Työsuojeluparit T y ö s u o j e l u t o i m i n t a k e n t ä l l ä

Oma roolini työsuojeluvaltuutettuna Asiantuntija ja yhteistyökumppani Operatiivisten esimiesten keskustelukumppani ja - toivoakseni myös neuvonantaja Yksiköiden työsuojeluasiamiesten valmentaja Kouluttaja, mm. Työturvallisuuskorttikoulutus

Työpaikka itsessään ei koskaan ole täysin turvallinen ... Yhteenveto Onnettomuuksilla on kauaskantoiset seuraukset. Yli 90 % onnettomuuksista aiheutuu ihmisten toiminnasta. Onnettomuudet on pyrittävä estämään ennakolta. Havainnointi on ennakointia. Esimiehet ovat vastuussa turvallisuudesta Työpaikka itsessään ei koskaan ole täysin turvallinen ... Ihmisten usko siihen, että ”minulle ei voi sattua mitään”, on yksi pahimmista esteistä tapaturmien vähentämiseksi. Ihmisten käyttäytymisestä riippuu tapahtuuko työpaikalla tapaturmia vai ei!