Perunan strategiatyö Pellolta pöytään-työryhmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Suomen Pankki Euro & talous –lehti (4/2006) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2006) Tiedotustilaisuus
TARRALAPUT Huom. Esitettyjen tietojen muutokset mahdollisia Veli-Pekka Reskola Maaseutu- ja tukipolitiikkayksikkö Kesäkuu 2005.
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Lieksan kaupungin maaseutu
Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä Esa Hiiva
VILJAKAUPAN KEHITTYMINEN ENSIO HYTÖNEN
Tattari Fagopyrum esculentum.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Jukka Heinonen, tutkija
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Poronlihatuotteiden markkinat 2004 Riistan- ja kalantutkimus Kaija Saarni, Leena Aikio, Jorma Kemppainen, Jari Setälä ja Asmo Honkanen.
Antti Harju, Ilari Leskinen ja Eetu Tyster
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Monikäyttöinen paperi
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Energiavuosi Energiavuosi 2008 tiedotustilaisuus Energiateollisuus ry.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
1 MAANMITTAUSLAITOS – TIETOA MAASTA Onko pakkolunastukselle vaihtoehtoa? Maanmittauspäivät 2011, Pori Kalle Konttinen Maanmittauslaitos / keskushallinto.
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Huonon kannattavuuden syitä Myyntihinta liian pieni verrattuna kustannustasoon? Myyntimäärät liian pieniä? (muuttuvien kulujen jälkeen jäävä raha ei riitä.
Energinen Suomi.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Kansantalouden häiriöt:
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Väestönmuutos , maakunnittain
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Kalamarkkinoita koskevia kalvoja 2002 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Maatalouslaskenta - seuraavat 100 vuotta
Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Laatu ammattikeittiössä
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Suoramyynnissä mahdollisuus
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Esityksen transkriptio:

Perunan strategiatyö Pellolta pöytään-työryhmä Kansallisarkisto 9.12.2010 Jan Porander

Taustaa maailmanlaajuisesti Maatalousmaasta syntyy pulaa pidemmällä aikavälillä Maapallon väestön voimakas kasvu Kotieläintuotannon kasvu > valkuaisrehun tuotanto Pellon käyttö myös bioenergiaan Peruna on tehokas ravinnon tuottaja Perunan viljely lisääntyy voimakkaimmin kehitysmaissa Suurin tuotantomaa on Kiina Kasvupotentiaali on kehitysmaissa yhä suuri Perunan vedentarve esim. riisiin verrattuna on vähäinen Hiilijalanjälki on vähäinen 9.12.2010

9.12.2010

9.12.2010

Perunantuotanto Suomessa Pääosa perunasta käytetään kotimaassa Tuonnin ja viennin osuus 2-3 % perunan kokonaistuotannosta Perunan viljelyala on vähentynyt n. 10 000 ha EU-aikana Tuotantomäärä on kuitenkin pysynyt ennallaan Viljely ammattimaistuu ja tehostuu Viljely alueellisesti keskittynyt Suomessa Ruoka- ja ruokateollisuusperuna Pohjanmaalle Varhaisperuna Varsinais-Suomeen Tärkkelysperuna Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle Siemenperuna Pohjois-Pohjanmaalle Peruna suhteellinen sadontuotantokyky on hyvä Suomessa perunan kasvinsuojelullinen tilanne on hyvä 9.12.2010

Viljelijät Viljelijöiden määrä vähenee vuosittain Perunaa viljelevien tilojen lukumäärä on puolittunut 2000-luvulla, 29 000 > 14 400 Ammattimaisten ruokaperunaviljelijöiden määrä on pudonnut 1300:sta 900:aan Ruokateollisuusperunan viljelijöiden määrä on vähentynyt 500:sta 300:aan Viljelijöiden viljelyosaaminen on korkealla tasolla Viljelyn suunnittelu, tuotantopanosten tehokas käyttö, lajiketuntemus 9.12.2010

Perunan kulutus (Kotimaiset Kasvikset ry) Perunan kulutus Suomessa on pysytellyt viimeiset kymmenen vuotta reilussa 60 kilossa henkeä kohti. Vuonna 2006 suomalainen söi perunaa 61 kg Perinteisen, kuorimattoman ruokaperunan lisäksi perunaa hankitaan erilaisina jalosteina, esimerkiksi pakastettuina ranskanperunoina ja perunasuikaleina arviolta 10 kg henkeä kohti vuodessa Yhä useammin peruna nautitaan ammattikeittiön valmistamana kodin ulkopuolella Perunoiden kokonaiskulutus 327 milj. kg jakautuu seuraavasti: ostot kaupoista 29%, omatarveviljely 10%, perunakuorimot 35% (osa elintarviketeollisuuteen, osa suurkeittiöihin) ja 26% muuhun suurtalouskäyttöön EU-maista Suomi on perunankulutuksessa sijalla 14. Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Britannia ja Irlanti pitävät kärkipaikkoja 9.12.2010

Perunan markkinat Suuret satovaihtelut Pinta-alamuutokset eivät suuria, mutta sääolot aiheuttavat vaihtelua Ruokaperunan hinta reagoi voimakkaasti tuotantomäärään 10 % sadon lisäys heikentää viljelijähintaa 20 % ja päinvastoin Ruokaperunan viljelijähinta ei kata jatkuvasti nousevia tuotantokustannuksia Perunan myyjiä on paljon, markkinointiyhteistyö lisääntyy hitaasti Suuria perunan ostajia on vain muutama ja niiden asema on vahva Viljelijähinnan osuus kuluttajahinnasta on 1/4-1/7 9.12.2010

Kansallinen perunantuotannon tuki Tavoitteena oli turvata ruoka- ja ruokateollisuusperunan kilpailukyky EU:iin liityttäessä Alempi satotaso, suuremmat viljelykustannukset 7,2 milj. euroa, n. 400 euroa/ha sopimuslisineen, 1,5-2,0 senttiä/kg Tuen saanti edellyttää, että käytettävä siemen on korkeintaan kerran itse lisättyä Tukea saa kaikki muu peruna paitsi tärkkelysperuna Hevi-järjestelmän uudistuksen yhteydessä päätettiin kansallisten tukijärjestelyjen poistumisesta 2011 jälkeen 9.12.2010

Perunan vahvuuksia Kuluttajat suosivat kotimaista Kulutuksen vahva arvopohja: perinteisyys, tuttuus, terveellisyys, edullisuus ja ekologisuus Tuotteiden käytön helppous, monipuolinen tuotevalikoima Korkea viljelyosaaminen, hyvä kasvinsuojelutilanne Tehokas logistiikka Teolliset tuotantoyksiköt pieniä, mutta tehokkaita 9.12.2010

Perunan heikkouksia Käytön vaikeus, pitkä kypsymisaika Keskustelu hiilihydraateista nakertaa perunan myönteistä imagoa Huonot kokemukset suurtalousperunasta Suomen pohjoiset ja vaikeat tuotanto-olosuhteet Suomen heikko kilpailuasema suhteessa muihin EU-maihin Viljelijähinta ei kata viljelykustannuksia, korkea kustannustaso Teollisuuden heikko kannattavuus Ylikapasiteetti pakkaamoissa 9.12.2010

Perunan mahdollisuuksia Lohas-kuluttajien määrän kasvu, arvostavat lähellä tuotettua, kotimaista, ottavat asioista selvää Perunan ekologisuudessa mahdollisuuksia imagon rakentamiseen Ruokaharrastuksen lisääntyminen Kulutusmäärän nosto Vientimäärän kasvattaminen ja vakinaistaminen (hintakysymys) Tuotekehitys jalosteissa, kuluttajaystävällisemmät, maukkaat tuotteet Ruokaperunan tuotteistaminen Sivuvirtojen tehokas käyttö Geenitekniikka, kotimainen lajikejalostus Horeca-kaupassa kotimaisuustietoisuuden lisääminen (väline puuttuu) 9.12.2010

Perunan uhkia Ateriakäytäntöjen muuttuminen Perunan vaihtoehtojen houkuttelevuus, tuotekehitys Kuluttajien vieraantuminen alkutuotannosta ja maaseudusta Nuorison kulutuksen pieneneminen Tuotekehityksen jääminen jalkoihin rajussa kilpailutilanteessa Halvat tuontijalosteet Joukkoruokailun kumiperunat Kasvinsuojeluvalmisteiden niukkuus Perunantuotannon jatkuvuus ja uusien yrittäjien tulo alalle Maatalouden riskien (säästä aiheutuvat satoriskit, ilmastonmuutoksen vaikutukset, ilmaston ääri-ilmiöt, markkinavaihtelut, kasvitaudit) lisääntyminen Viljelyn kannattavuus heikko, tuen poistuminen heikentää edelleen tilannetta Viranomaispäätökset: kasvinsuojeluaineet, ympäristövaatimukset Ulkomaiset kauppaketjut 9.12.2010

Visio Muuntumiskykyinen perunasektori, joka pystyy kokonaisuudessaan toimimaan kestävästi ja kannattavasti 9.12.2010

Tavoitteet Kuluttajat: Perunasektori pystyy vastaamaan eri kuluttajaryhmien vaatimuksiin ja tarpeisiin sekä kuluttajatottumusten muutoksiin. Ammattikeittiöt ja ravintolat: Laadukkaiden ja käyttötarpeita vastaavien kotimaisten perunoiden ja perunatuotteiden käyttö on itsestään selvyys. Viljely: Ruoka- ja ruokateollisuusperuna tuotetaan kestävästi ja kannattavasti. Peruna vastaa kuluttajien ja perunan ostajien laatuvaatimuksia sekä Suomessa että ulkomailla ja tuotettu määrä vastaa kysyntää. 9.12.2010

Tavoitteet Perunamarkkinat: Markkinat toimivat sekä kotimaassa että vientikaupassa tasapainoisesti ja ennustettavasti. Kaikilla sektorin osapuolilla on tasapuolinen asema ketjussa. Pakkaamot, kuorimot, teollisuus: Aktiivisella tuotekehityksellä halutunlaisesta raaka-aineesta valmistetaan kannattavasti tuotteita muuttuviin kuluttajatarpeisiin ja eri kuluttaja- ja käyttäjäryhmille. Tukut, kauppa ja suoramyynti: Kotimaiset perunat ja perunatuotteet ovat haluttuja myyntiartikkeleita. Kuluttajat pitävät perunan ja perunatuotteiden myyntipisteitä houkuttelevina kaupoissa. 9.12.2010

Toimenpide-esityksiä Perunan laadun säilyttäminen ja edelleen parantaminen Laatuun panostus ketjun kaikissa vaiheissa Perunalaatujen ja hinnan eriyttäminen, premium-perunat Tuotekehitykseen panostaminen Ruokaperunan perusvalikoimiin vaihtoehtoja (uudet kulutustrendit, 1-2 hengen taloudet) Laadukkaat perunatuotteet erilaisiin käyttötilanteisiin Perunan mielikuvan parantaminen ja kulutuksen lisääminen Viestintä perunan hyvien ominaisuuksien ja mahdollisuuksien korostaminen yhteistyö: ruokatoimittajat, kokit, ravitsemusasiantuntijat (esim. reseptiikka) tutkimustuloksista yksinkertaisia, tiivistettyjä viestejä kuluttajille koululaisille kampanjoita, mahdollisuus kokeilla ja päästä lähemmäksi alkutuotantoa tuotteelle kasvot, tuotteen ja tuotannon näkyvä yhdistäminen alkuperämerkinnät kaikkeen perunaan lajikkeiden vahvempi esiintuonti neuvonta ketjun sisällä, oikea peruna oikeaan paikkaan kuluttajien ravitsemusosaamisen lisääminen Esillepano ja säilyttäminen kaupassa nopea kierto, näyttävä esillepano, asianmukainen valaistus, lämpötila 9.12.2010

Toimenpide-esityksiä Perunantuotannon kannattavuuden varmistaminen Tuotantomäärien parempi hallinta Tuottajien aseman vahvistaminen ketjussa Tuottajaorganisaatiot Markkinaosaamisen lisääminen (VYR/PYR) Tuotantosidonnainen tuki ruoka- ja ruokateollisuusperunalle Varastotuki Viljelyn kustannusten alentaminen Satotason nosto, tilakoon kasvattaminen, yhteiskoneet, yhteishankinnat, kilpailuttaminen Perunan laadun varmistaminen Koulutus, neuvonta, käyttötarkoituksen mukainen viljelytekniikka Varastojen investointituet Lisäarvo kotimaisuudesta kuoritulle ja teollisuusperunalle Alkuperämerkinnät Ketjun toimijoiden välisten yhteistyömallien kehittäminen 9.12.2010

Toimenpide-esityksiä Jalostava teollisuus ja HoReCa-sektori: Tuotekehityspanosten jatkuvuus turvattava Viestittävä kotimaisen raaka-aineen valinnan merkityksestä koko elintarvikeketjun menestymiselle Ruokapalveluiden neuvontaa on lisättävä perunan ja perunatuotteiden käytössä Kumiperunoiden välttäminen, perunan keitto-ohjeet, oikean perunan valinta Ruokapalveluiden ruokalistasuunnittelu Perunan suosiminen riisin ja pastan sijaan Ekologisuuden hyödyntäminen Hiilijalanjälkimerkinnät 9.12.2010

Toimenpide-esitykset Pakkaamot ja kuorimot: Ruokaperunan tuotteistaminen Yhteistyö tuotekehityksessä, tutkimuksen apu Sivuvirtojen tehokas ja taloudellisesti mielekäs käyttö Teollinen käyttö, bioenergia Viennin esteiden madaltaminen Viennin vakinaistaminen Yhteistyön lisääminen markkinoinnissa Alkuperämerkinnät kuoritulle perunalle 9.12.2010