Voimien varasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Ajatuksia elämästä..
Opettaja ja tunteet.
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Ajatuksia oppimisesta
Kiukustumisen kulku Luento nro 2..
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
VOIKUKKIA vertaistuki-
Kommunikaatio parisuhteessa
VUOROVAIKUTUS.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Terveysosaaminen ja media
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Koulussa elämää opettelemassa
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Mielenterveyden häiriöt
7. Vaikeuksien kanssa ystävystyminen
Suuttumuksen hallinta
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Tervetuloa koulutukseen!. Ryhmätilanteet ja sanaton viestintä.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Annika Heimonen. Asiakaspalvelu Viestintä Kuuntelemi- nen Toisen ihmisen tarpeiden huomioon ottaminen TunnetilaItsetuntoMarkkinointi Palveluasenne Vuorovai-
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
Vuorovaikutustaidot Hurtig Kertaus 1) Minkälaisia tunteita on? 2) Mistä tunteiden ilmaiseminen riippuu? 3) Kerro kasvojen merkityksestä tunteiden.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Mielenterveyden häiriöt
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Mielenterveyttä kuormittavat tekijät
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Sosioemotionaalinen kehitys
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
ESIINTYMISKUUME SYY: Toisten ihmisten läsnäolo kohottaa vireystilaa.
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Väkivaltainen potilas/asiakas
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Stressin kahdet kasvot
Opintopsykologi Katja Hietanen
Neuvottelun vuorovaikutustaidot
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Esityksen transkriptio:

Voimien varasto

ihmissuhdetaidot Enimmäkseen opittua (koti, koulu, kaverit) Ihmisen käyttäytyminen muita kohtaan kertoo arvoista ja asenteista Katso ”erilaisia vuorovaikutustyylejä”, minkälainen sinä mielestäsi olet?

Ihmissuhteisiin liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia Oikeus: Velvollisuus: Tulla kohdelluksi omana itsenään, ilman ennakkoluuloja Tunnistaa omat ennakkoluulonsa ja kohdata toinen ihminen sellaisena kuin hän on Omiin mielipiteisiin ja niiden ilmaisuun Kuunnella toisen mielipiteitä, ja kunnioittaa niitä Kokea luottamusta, ystävyyttä ja rakkautta Olla luotettava, antaa ystävyyttä ja rakkautta Erehtyä ja saada anteeksi Korjata omia erehdyksiä ja pyytää anteeksi Tuntea erilaisia tunteita, niin iloa kuin surua Tuottaa iloa toisille, tukea ja lohduttaa tarvittaessa Saada opastusta ihmissuhdetaitoihin Toimia rakentavasti muita ihmisiä kohtaan

Vuorovaikutustaidot Ihmissuhteet rakentuvat vuorovaikutustaidoille Sanallinen viestintä: sanavalinnat, äänen voimakkuus ja –paino, puheen rytmi Sanaton viestintä: ilmeet, eleet, kehon asento, tilankäyttö, katsekontakti tai sen puute Jos puheen ja elekielen välillä on ristiriita, ihminen on taipuvainen uskomaan eleitä Kommunikoinnin onnistuminen vaatii tilannetajua

Selvitä seuraavat käsitteet oppikirjan ja netin avulla: Tunnetaidot Empatia Tunneäly Sosioemotionaaliset taidot Varsinkin työelämässä tarvitaan ja arvostetaan hyviä sosiaalisia taitoja, minkälaisia mielestäsi hyvät yhteistyötaidot ovat?

Tunnetaidot Tunteiden tunnistaminen Tiedostaa ja osaa nimetä omat tunteensa Tunteiden säätely ja ilmaiseminen Hyväksyy haastavatkin tunteet, mutta pystyy kuitenkin hallitsemaan ne Vaikeiden tunteiden ilmaiseminen rakentavalla tavalla Tunteiden ymmärtäminen ja hyödyntäminen Tietää, mikä tilanne herätti tunteen Empatia = myötäelämisen taito Osaa tunnistaa ja tulkita toisen ihmisen sanallista ja sanatonta viestintää Kyky asettaa itsensä toisen henkilön asemaan ja ymmärtää hänen tunteitaan ja näkökulmiaan Hetkellistä eläytymistä toisen ihmisen tilanteeseen

Hyvät yhteistyötaidot Joustavuus, toisen auttaminen Suunnittelu-, neuvottelu- ja päätöksentekotaidot Taitoa ratkoa ristiriitatilanteita rakentavasti Vastuullisuus: Yhteisten pelisääntöjen sopiminen ja noudattaminen

parityöskentely SuTuHaKa –malli Muistelkaa jotain tilannetta, jonka seurauksena olette olleet suuttuneet ystävälle. Selvittäkää tämä tilanne sutuhaka-mallia käyttäen (kirjatkaa vihkoon) 2. Empaattinen kuuntelu Toinen pareista kertoo muiston tilanteesta, jolloin oli onnellinen, vihainen, surullinen tai peloissaan. Toisen tehtävänä on kuunnella koko tarina hiljaa, keskeyttämättä. Kun tarina on loppunut, kuuntelija toistaa sen omin sanoin. Tärkeää ei ole jokaisen sanan muistaminen vaan kyky asettua hetkeksi toisen ihmisen asemaan ja kuvata hänen tunteitaan tietyssä tilanteessa Vaihtakaa rooleja.

Kriisit

Lukekaa sekä oma oppikirja että annetut monisteet kriiseistä. 1. Selvitä, mitä tarkoittaa Äkillinen kriisi Kehityskriisi Elämän kriisi 2. Kuvaile selviytymisen keinoja Kehityskriisissä Äkillisessä kriisissä

Stressi Eustressi = hyvä stressi ja distressi = huono stressi Suoritusstressi (esim. opiskelu- ja työpaineet) Tunnepohjainen eli emotionaalinen stressi (voimakkaat kokemukset, elämäntilanteen muutokset, erilaiset kriisit)

Stressikokemuksen synty Aivot tekevät jatkuvasti tilannearviota. Jos tilanne on uhkaava tai elämässä tapahtuu suuria muutoksia, aivot käynnistävät hälytysreaktion. Vereen erittyy stressihormoneja, lisäävät fyysistä suorituskykyä Adrenaliini: sydämen syke tihenee, hengitys kiihtyy, lihakset jännittyvät Kortisoli: nostaa veren sokeripitoisuutta

Stressin seuraukset Tilapäistä stressiä keho sietää Pitkittynyt stressi lisää sairastumisriskiä Pahentaa monien sairauksien oireita, esim. Psoriasis, reuma, astma Kohottaa verenpainetta Huonontaa veren sokeri- ja kolesteroliarvoja  sydän- ja verisuonisairaudet

Tyypillisiä stressin oireita Fyysiset oireet Vatsakivut, päänsärky, lihaskireys, niska- ja hartiakivut Rytmihäiriöt, korkea verenpaine, hikoilu univaikeudet Psyykkiset oireet Keskittymis- ja muistivaikeudet Väsymys, levottomuus, hermostuneisuus Ahdistuneisuus, masentuneisuus Seksuaalinen haluttomuus Sosiaaliset oireet Ärtynyt käytös, tunteenpurkaukset, riitely Sosiaalisten tilanteiden välttely, eristäytyminen

Opiskelu- tai työuupumus: Täydellinen voimattomuus Motivaation katoaminen Omien kykyjen epäily ja ammatillisen itsetunnon romahtaminen