Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vuorovaikutustaidot Hurtig 2015-2016. Kertaus 1) Minkälaisia tunteita on? 2) Mistä tunteiden ilmaiseminen riippuu? 3) Kerro kasvojen merkityksestä tunteiden.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vuorovaikutustaidot Hurtig 2015-2016. Kertaus 1) Minkälaisia tunteita on? 2) Mistä tunteiden ilmaiseminen riippuu? 3) Kerro kasvojen merkityksestä tunteiden."— Esityksen transkriptio:

1 Vuorovaikutustaidot Hurtig 2015-2016

2 Kertaus 1) Minkälaisia tunteita on? 2) Mistä tunteiden ilmaiseminen riippuu? 3) Kerro kasvojen merkityksestä tunteiden viestittäjänä. 4) Minkälaista on tunteiden ilmaisu eri kulttuureissa? 5) Mitä tarkoittaa tunteiden tasapaino?

3 Arvioi sosiaalisia taitojasi Anna itsellesi pisteitä asteikolla 1-4. Laske tulos. 1= tarvitsen vielä paljon harjoitusta 2= en osaa kovinkaan hyvin 3= osaan melko hyvin 4= osaan hyvin a) Olen ystävällinen muille b) En riitaannu helposti c) Osaan pyytää anteeksi d) Jaksan odottaa vuoroani e) En huuda muille f) Osaan olla joustava g) Osaan kuunnella toisen mielipiteitä ja näkemyksiä h) Osaan keskustella i) Puran suuttumukseni rakentavalla tavalla j) Pystyn kieltäytymään epämieluisista asioista

4 Mitä on minä-viesti? Minäviesti on puhujan kuulijoille lähettämä sanallinen tunneviesti, joka ilmaisee, miten puhuja itse asian kokee tai haluaisi sen olevan. Millaisissa tilanteissa minäviestejä on järjevää käyttää?

5 Minä-viestin harjoitus Tehkää pienryhmissä ”näytelmiä”, joissa esitetään minäviestin toteutumista esim. etuilu leffajonossa, myöhästyminen päivälliseltä, riita huoneen siivouksesta

6 Aina vuorovaikutustilanteet eivät ole onnistuneita Röyhtäys kokouksessa

7 Eläytyvä kuuntelu Tehkää eläytyvä kuunteluharjoitus pareittain. Sama pieni tarina luetaan kaksi kertaa. Toinen on kuuntelija, joka 1)puuhailee kaikkea muuta, mutta ei katso puhujaa lainkaan. Sitten vaihdetaan lukijaa ja tällä kertaa kuuntelija 2)ei tee mitään muuta, vaan katsoo puhujaa silmiin ja kuuntelee sana sanalta, mitä hänelle on sanottavaa. Keskustellaan, miltä vuorovaikutustilanne kummastakin tuntui.

8 Virtuaalinen vuorovaikutus Hyödyt Kommunikointi on nopeaa ja vaivatonta. Voi keskustella tuntemattomien kanssa. Oppii ilmaisemaan itseään. Sosiaalinen terveys lisääntyy. Haitat Voi johtaa riippuvuuteen. Voi kohdata harmeja aiheuttavia ihmisiä.

9 Internet ja ystävät Miten ystävään tai seurustelukumppaniin tutustuminen internetissä eroaa muualla tutustumisessa? Mitä hyviä ja huonoja puolia asiaan liittyy?

10 Kotitehtävät Lue kappale Vuorovaikutustaidot s.126 alkaen. Tee kappaleen lopusta löytyvät tehtävät vihkoosi: 1) Mitä minäviesti tarkoittaa? 2) Miten osoitat puhujalle, että kuuntelet häntä? 3) Miten vuorovaikutustaitoja voi harjoitella? 4) Mitkä ovat virtuaalisen vuorovaikutuksen edut ja haitat? 5) Miten hyvät käytöstavat kuvaavat sosiaalista terveyttä?

11 Mielikuvia itsestä Tehtävänä on pohtia omaa persoonaa eri näkökulmista ja vahvistaa itsetuntemusta. Aluksi jokainen kirjoittaa vihkoonsa, miten jatkaisi seuraavia lauseita. 1. Jos olisin oppitunti, olisin… 2. Jos olisin ruoka, olisin… 3. Jos olisin musiikkikappale tai laulu, olisin… 5. Jos olisin urheiluväline, olisin… 6. Jos olisin huonekalu, olisin… 7. Jos olisin kirja, olisin… 8. Jos olisin vaate, olisin… 9. Jos olisin eläin, olisin… Lopuksi jokainen oppilas kertoo omalla vuorollaan, minkälainen olisi, jos olisi jokin edellisistä esineistä. Mieti perustelusi, miksi olisit juuri sellainen?

12 Ei läksyjä tällä kertaa! Tuo vihkosi tarkistettavaksi.

13 Kultaisen käytöksen opas Tehdään kultaisen käytöksen opas luokkayhteisöön. Jokainen oppilas valitsee jonkun myönteisen käytöstavan oppaaseen. o Esimerkkeinä kiitos-sanan käyttö tai myöhästymisen pelisäännöt. Otetaan ohjeisto käyttöön kouluarkeen.

14 Peilaus Peilaus ”palauttaa” puhujalle sen mitä tämä sanoi, jotta hän kuulee sen itse uudelleen. ◦ Sinä sanoit, että… Peilaukseen ei liity arvottaminen, kommentointi, korjaaminen jne. Peilaamisen tarkoitus on nostaa kuultu asia tietoisemmalle tasolle, jotta sekä puhuja että kuulija voivat tarkastella sen merkitystä. Puhujalle peilaus osoittaa, että kuulija on todella kuullut hänen sana sanalta ja painanut puheen mieleensä niin, että pystyy toistamaan sen. Peilaus antaa puhujalle mahdollisuuden muuttaa tai korjata sanomaansa tai jopa miettiä uudelleen seisooko sen takana Lopuksi keskustelua: Miten peilaus onnistui? Miltä tuntui peilata? Miltä tuntui kuin kertoja kertoi saman? Vaikeuksia? Havaintoja? Tunteita? Mitä opin?


Lataa ppt "Vuorovaikutustaidot Hurtig 2015-2016. Kertaus 1) Minkälaisia tunteita on? 2) Mistä tunteiden ilmaiseminen riippuu? 3) Kerro kasvojen merkityksestä tunteiden."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google