Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa."— Esityksen transkriptio:

1 Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa

2

3 Sekaisin vai pinnalla? Mikä pitää sinut pinnalla? Mistä menet sekaisin? Lue muiden ajatuksia tai katso vlogeja: http://sekasin247.fi/ http://sekasin247.fi/

4 Mielenterveys on: Elämän kokemista merkitykselliseksi. Tyytyväisyyttä elämään. Itsensä ja muiden hyväksymistä. Myönteisiä ihmissuhteita. Omien tunteiden tunnistamista ja sallimista.

5 Voi hyvin Tee asioita, joista nautit. Tee hyvää. Kuuntele ja auta muita. Pidä yhteyttä muihin, muutenkin kuin somessa! Lue lisää: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/ mielenterveysseura/organisaatio-ja- toiminta/strategia/mit%C3%A4- mielenterveys http://www.mielenterveysseura.fi/fi/ mielenterveysseura/organisaatio-ja- toiminta/strategia/mit%C3%A4- mielenterveys Haasta itsesi ja opettele uusia taitoja! Pidä perusasiat kunnossa: liiku, syö monipuolisesti ja nuku! Hyödynnä vahvuutesi.

6 Miten nämä toteutuvat sinun arjessasi ?

7 Tunteet käyttöön Lue lisää tunnetaidoista: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterv eys/itsetuntemus/tunteet-v%C3%A4rin%C3%A4- el%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4 Tunteiden panttaaminen on sekä mielen että kropan terveydelle riski! Myönteiset tunnetilat Hyvinvointi, oppiminen, muistaminen, onnistuminen, fyysinen terveys Tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen auttaa ymmärtämään itseä, tarpeita ja toiveita. Ilmaise tunteitasi, niin muutkin tietävät, mitä päässäsi liikkuu!

8 Kaikki tunteet ovat sallittuja, kaikki teot eivät! Hankalatkin tunteet ovat ok. Itseä tai toisia vahingoittava toiminta tunteen vallassa ei. ”Minulla on oikeus tunteeseeni!” ”Mutta miten toimin tunteesta huolimatta rakentavasti?” Tunnistatko tunteesi? Treenaa tunteiden käsittelyä Oiva-sivustolla: http://oivamieli.fi/http://oivamieli.fi/ VINKKI! Liikunta on loistava keino purkaa vaikeitakin tunteita!

9 Kaikilla on taitoja, joissa he ovat vahvoilla ja taitoja, joissa on vielä oppimisen varaa. Sosiaalisia taitoja tarvitaan.

10 Sosiaaliset taidot Missä sosiaalisissa taidoissa olet itse mestari? Mitä sosiaalisia taitoja ryhmästänne löytyy? Keskustelu ja kuuntelu Kuuntelu, keskustelu, itsensä ja muiden esitteleminen, kiittäminen, anteeksi pyytäminen, avun pyytäminen, etsiminen ja antaminen Tunteet Tunteiden tunnistaminen, nimeäminen, ilmaiseminen, toisten tunteiden ymmärtäminen, ystävyyden luominen, välittämisen ilmaiseminen, pelkojen sietäminen, häpeän sietäminen, pettymysten käsitteleminen, itsensä palkitseminen, myönteinen ajattelu Vaihtoehdot aggressiolle Luvan pyytäminen, asioiden jakaminen ja vuorottelu, toisen hyväksi toimiminen, empaattisuus, itsehillintä, neuvotteleminen, jämäkkä omien oikeuksien puolustaminen Yhteistyö- ja ryhmätaidot Mukaan meneminen, toimiminen ryhmässä, ohjeiden antaminen ja noudattaminen, syytökseen vastaaminen, ongelman syyn selvittäminen, päätöksen tekeminen ristiriitojen kanssa pärjääminen, tosiasioiden hyväksyminen

11 Pohdi, miten sinulla on tapana toimia, kun kohtaat huolia, surun tai kriisin! Mitkä ovat sinun selviytymiskeinojasi arjessa? Mitä uusia keinoja selviytyä voisit kokeilla?

12 Testaa omia selviytymiskeinojasi: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearvio inti_omaapu/oma- apu/toivo/Pages/osio_3_harjoitukset.aspxwww.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearvio inti_omaapu/oma- apu/toivo/Pages/osio_3_harjoitukset.aspx Kuva: freepik.com

13 Tutustu nuorille suunnattuun kriisistä selviytymisen oma-apuohjelmaan Toivoon: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearviointi_omaapu/oma- apu/toivo/Pages/default.aspx Kriisit kuuluvat kaikkien elämään Kriisejä voi tuottaa mm. muuttaminen pois kotoa, ero pitkästä suhteesta tai perheenjäsenen menetys Jos tuntuu, että omat keinot eivät enää riitä, hae apua! Koulussa esim. kuraattorin tehtävä on auttaa. Kriiseistä voi selviytyä!

14 Mielen hyvinvointia myös töissä Lue HS-artikkeli optimismista työelämässä: http://www.hs.fi/ura/a1429847066402 http://www.hs.fi/ura/a1429847066402  Oletko optimisti vai pessimisti? Pidä mielessä joukkuepelien pelisäännöt: Myös töissä ja kavereiden kanssa täytyy puhaltaa yhteen hiileen! Millainen on hyvä työkaveri? Millainen työkaveri itse olet? Oletko joutunut ristiriitatilanteisiin töissä? Miten ne on selvitetty / Miten niitä voisi selvittää?

15 Lisäboostia rentoutumisesta! Kokeile erilaisia rentoutusharjoituksia vaikkapa nukkumaan mennessä: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mindfulness-harjoituksia-ilmaiseksi- verkossa-mielenterveysseuralta Rentoutumisen avulla… Masennus, ahdistus, stressi ja kipu lievittyvät. Saat tehoa keskittymiseen, rauhoittumiseen ja oppimiseen. Liikunta auttaa purkamaan jännityksiä kehossa ja mielessä!

16


Lataa ppt "Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google