Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta Liikenne- ja viestintäministeriö, 18.1.2011 Suunnitelma.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

eVarikko - veturina ja tukena arjessa Tampereen seudulla
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Tulevaisuuden Oulu Oulujoen koulu. Tulevaisuuden oppilas •Vastuullinen omasta oppimisestaan •Hallitsee projektioppimisen •Osaa raportoida oppimaansa •Etenee.
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
SOMETTAJA -hanke YHTEISÖLLISEN MEDIAN JA PILVIPALVELUJEN KÄYTTÖNOTTO SUUPOHJAN TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA HANKETOIMINTA YHTEISKUNTAA UUDISTAMASSA.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa Ohjausryhmän kokous, OPH Lämpimästi tervetuloa!
Tieto- ja viestintätekniikka suomalaisen huippukoulutuksen vahvuutena
Millaisia linjauksia ja toimenpiteitä ehdotetaan Kansallisessa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelmassa? Sanna Vahtivuori-Hänninen Helsingin.
Opetusteknologiaa koulun arkeen – Kohti systeemisiä oppimisratkaisuja!
Lasten hyvinvoinnin rakentuminen mediassa
Turun perusopetuksessa
Kolmen oppilaitoksen suunnitteluosaamisen yhdistämisellä Tehdään pitkän tähtäimen kehittymissuunnitelma Etsitään uudenlaisia mentorointikäytänteitä Vahvistetaan.
RajatOn Kehitys Jukka Vilen & Heli Korte TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Hanke: Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävän opetuksen kehittäminen Valtionavustus lukiokoulutuksen TVT:n opetuskäytöön sekä laite ja tietoverkkohankintoihin.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Sanna Vahtivuori-Hänninen Helsingin yliopisto, Cicero Learning
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
opetussuunnitelmatyö ja hyvinvointi
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Kangasalan koulujen tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma
Yritysyhteistyömalli TopLaaja- TOP-Patteri: HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Helsinki Congress Paasitorni Koulutusjohtaja Maarit Kuosa.
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Systeemiset oppimisratkaisut –hankevalmistelu ja verkottumistapaaminen klo 13 Helsingin yliopisto, Siltavuorenpenger 3A Lämpimästi tervetuloa!
Valtiotieteellisen tiedekunnan verkkopedagoginen tuki Taina Joutsenvirta
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa nyt ja tulevaisuudessa
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Professori Päivi Häkkinen Erikoistutkija Marja Kankaanranta AGORA LEARNING LABORATORY (ALL)
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Riihimäen kaupungin TAHTO -hanke Aulanko Esa Santakallio koulutoimenjohtaja.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Opettajankoulutusfoorumin tehtävät 1.Laaditaan opettajien perus-, perehdyt- tämis- ja täydennyskoulutusohjelma: - nykytila ja haasteet - visio opettajankoulutukselle.
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
TAMPEREEN SEUDULLINEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TVT-SUUNNITELMA VUOSILLE Jari Halonen.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
IT-palvelut opetuksen tukena? Soile Väänänen suunnittelija, IT-palvelut
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Koulutuspalvelujen laatuohjelma Program för utbildningstjänsterna
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Kelpo-hanke Amisto
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Opetustoimi osana Jyväskylää
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Esityksen transkriptio:

Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta Liikenne- ja viestintäministeriö, Suunnitelma ja lisämateriaalit: blogs.helsinki.fi/oppiailoakouluun

Miksi muutos on välttämätön? TVT:n opetuskäytön haasteet ja esteet 1.Kouluittain vaihteleva ja riittämätön tekninen infrastruktuuri 2.Teknisen ja pedagogisen tuen puute 3.Oppijan aktiivisuutta ja yhteisöllistä opiskelua tukevien pedagogisten mallien ja käytänteiden vähäinen käyttö 4.E-oppimateriaalin saatavuus, laatu ja levittäminen 5.Koulun toimintakulttuurin haasteet ja yhteisöllisyys 6.Koulujen johtamiskäytänteiden kehittäminen ja muutoksen johtaminen 7.Yritysten ja koulujen kumppanuus koulujen palveluiden organisoimiseksi 8.Opettajankoulutuksen ajantasaistaminen

Visio ja arvot: Osaava oppilas ja osallistava koulu – tieto- ja viestintätekniikka mahdollistajana Tieto- ja viestintätekniikka oppimisen voimavarana - koko maailma koulun arjessa!

1. Kansalliset tavoitteet ja systeeminen muutos Seuranta- ja itsearviointi- järjestelmä Tutkimus- ja kehittämis- hankkeet Tuloksellinen muutos koko koulutusjärjestelmässä Kansalliset tavoitteet ja systeeminen muutos Opetuksen järjestäjien strateginen johtajuus Kansallinen tietopalvelu Koko koulutus- järjestelmän tavoitteet

2. Oppijan tulevaisuuden osaaminen Kansalaisen taidot Oppimaan oppimisen taidot Henkilökohtaiset oppimispolut Tulevaisuuden taitojen oppiminen tieto- ja viestintätekniikan tuella Oppijan tulevaisuuden osaamisen kehittäminen Yhteisöllisen työskentely Oppilasarviointi

3. Pedagogiset käytänteet Aktivoivia työtapoja hyödyntävä täydennyskoulutus Aktivoivat ja osallistavat työtavat Yhteisöllinen opiskelu Omaehtoinen tuottaminen Oppijan aktiivisuutta ja opiskelun yhteisöllisyyttä tukevien pedagogisten mallien käyttö Pedagogisten käytänteiden kehittäminen

4. E-oppimateriaalit ja oppimissovellukset Kansallinen hakupalvelu Elämyksellinen ja havainnollinen e-oppimateriaali ALV-kohtelun tarkistus Immateriaali- oikeudet E-oppimateriaalien saatavuus, laatu ja levittäminen E-oppimateriaalien ja oppimissovellusten kehittäminen Kustantajien ja opettajien yhteistyömalli

5. Koulujen infrastruktuuri, oppimisen tilat, hankinnat ja tukipalvelut Koulujen tavoitetaso Hankinta- malli Ajanmukaiset tietoverkot Tuki- järjestelmä Valtakunnallinen kokonais- arkkitehtuuri Tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa, oppimisessa ja hallinnossa Infrastruktuurin, hankintojen, oppimisen tilojen ja tukipalveluiden kehittäminen Avoimet rajapinnat

6. Opettajuus, opettajankoulutus ja opettajan pedagoginen asiantuntijuus Ajanmukainen välineistö ja sovellukset Opettajien ja opettajan- kouluttajien tvt:n opetuskäytön osaaminen Tutkintovaatimusten päivitys Täydennys- koulutus Opettajuuden, opettajankoulutuksen ja opettajan pedagogisen asiantuntijuuden kehittäminen Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön osaaminen

7. Koulun toimintakulttuuri ja johtajuus Opettajien yhteistyö Visio ja suunnitelma osana OPS:aa Opetustoimen ja oppilaitosjohdon osaaminen Vertaistuki- järjestelmä Päättäjien ja oppilaitosjohdon tietoisuus Yhteisöllinen toimintakulttuuri, strateginen johtajuus ja tvt:n käyttöönotto Koulun toimintakulttuurin kehittäminen yhteisölliseksi ja johtajuuden tukeminen

8. Yritys- ja verkostoyhteistyö Eettiset pelisäännöt Pitkäkestoiset yhteistyö- suhteet Tietopaketti yhteistyö- mahdollisuuksista Modulaariset kokonais- konseptit Tutkimus- ja kehittämis- hankkeet Koulun toimintakulttuuriin sulautunut yritys- ja verkostoyhteistyö Yritys- ja verkostoyhteistyön kehittäminen

2 Opettajankoulutuksen ja opettajien osaamisen kehittäminen •tutkintovaatimusten päivittäminen •opettajankoulutuksen opetustilojen välineistön ajantasaistaminen •tietoiskut ja verkkokoulutukset 2 Opettajankoulutuksen ja opettajien osaamisen kehittäminen •tutkintovaatimusten päivittäminen •opettajankoulutuksen opetustilojen välineistön ajantasaistaminen •tietoiskut ja verkkokoulutukset Rahoituksesta sopiminen Toimijoiden vastuuttaminen Kehittämisaikataulun määrittäminen 1 Kansalliset tavoitteet ja systeeminen muutos •yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet •seuranta- ja itsearviointijärjestelmä •kansallinen opetuksen vuorovaikutteinen tietopalvelu •opetuksen järjestäjien strateginen johtajuus 1 Kansalliset tavoitteet ja systeeminen muutos •yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet •seuranta- ja itsearviointijärjestelmä •kansallinen opetuksen vuorovaikutteinen tietopalvelu •opetuksen järjestäjien strateginen johtajuus 3 Perusinfrastruktuuri kaikkiin kouluihin •tietoverkoista ja yhteyksistä huolehtiminen •tavoitetasosuositus •hankintaprosessin kuvaus •yhteensopivuus ja avoimet rajapinnat •alueellinen pedagoginen ja tekninen tuki 3 Perusinfrastruktuuri kaikkiin kouluihin •tietoverkoista ja yhteyksistä huolehtiminen •tavoitetasosuositus •hankintaprosessin kuvaus •yhteensopivuus ja avoimet rajapinnat •alueellinen pedagoginen ja tekninen tuki 4 Laadukas e-oppimateriaali kaikkien saataville •elämyksellinen ja ymmärtävää oppimista tukeva materiaali •oppimisen ja opetuksen kansallinen hakupalvelu •alv-kohtelun tasapuolistaminen 4 Laadukas e-oppimateriaali kaikkien saataville •elämyksellinen ja ymmärtävää oppimista tukeva materiaali •oppimisen ja opetuksen kansallinen hakupalvelu •alv-kohtelun tasapuolistaminen

7 Yritys- ja verkostoyhteistyö • pelisäännöt  tietopaketit yhteistyömahdollisuuksista  modulaariset kokonaiskonseptit 7 Yritys- ja verkostoyhteistyö • pelisäännöt  tietopaketit yhteistyömahdollisuuksista  modulaariset kokonaiskonseptit 6.Osaamisen kehittäminen ja pedagogiset käytänteet • kansalaisen taitojen tukeminen ja uudet arviointikäytänteet  aktivoivat ja osallistavat työtavat  yhteisöllinen opiskelu ja henkilökohtaiset oppimispolut 6.Osaamisen kehittäminen ja pedagogiset käytänteet • kansalaisen taitojen tukeminen ja uudet arviointikäytänteet  aktivoivat ja osallistavat työtavat  yhteisöllinen opiskelu ja henkilökohtaiset oppimispolut 5.Koulun toimintakulttuurin kehittäminen • oppilaitosjohdon osaaminen ja muutosjohtaminen  opetussuunnitelmassa tvt-suunnitelma  vertaistukijärjestelmä, yhteistyömallit ja tvt-tietopaketit 5.Koulun toimintakulttuurin kehittäminen • oppilaitosjohdon osaaminen ja muutosjohtaminen  opetussuunnitelmassa tvt-suunnitelma  vertaistukijärjestelmä, yhteistyömallit ja tvt-tietopaketit Rahoituksesta sopiminen Toimijoiden vastuuttaminen Kehittämisaikataulun määrittäminen Toimintamalliesimerkkejä:

Tieto- ja viestintäteknisen varustuksen tavoitetaso OPETTAJAT: •Tietokone (á 500 €) •Mobiililaite (á 250 €) OPETUSTILAT: •oppilaskoneet (5 kpl/luokka) (á 400 €) + äänentoisto •mobiililaitteet (5 kpl/luokka) (á 300 €) •esitystekniikka (esim. vuorovaikutteinen esitystaulu, datatykki, dokumenttikamera, yht €)

Laitteet: Opettajien ja opetustilojen laitteet ja esitystekniikka Palvelut: Esimerkiksi oppilaskohtainen sähköinen työpöytä ja siihen liittyvät pilvipalvelut Täydennyskoulutus: Täydennyskoulutus sisältää Osaava-ohjelman ja valtion rahoittaman opetustoimen henkilöstökoulutuksen. Koulutuksissa panostetaan opettajaverkostojen synnyttämiseen. Tutkimus- ja kehittämishankkeet: Kohdennetaan koulujen oppimisympäristöjen kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Arviointi ja seuranta: Seurantajärjestelmän kehittäminen Kustannusarvio

Yhteensä 2011—2015 Laitteet10 milj.29 milj. 57 milj. 182 milj. Laajakaista3 milj.2 milj. 11 milj. Palvelut7 milj.10 milj.25 milj.35 milj. 112 milj. Täydennyskoulutus8 milj.10 milj.8 milj.6 milj.5 milj.37 milj. Opettajien peruskoulutus 2 milj. 1 milj.0,5 milj. 6 milj. Tutkimus ja kehittäminen 7 milj. 8 milj. 38 milj. Arviointi ja seuranta 1,2 milj.0,2 milj. 2 milj. E-oppimateriaalit1 milj.2 milj. 9 milj. Kustannukset yhteensä 39,2 milj.62,2 milj.75,2 milj.110,7milj.109,7 milj.397 milj.