Kulotuskalusto Vedenkuljetuskalusto (pumput, letkut, liittimet, suihkuputket) Käsityövälineet Sytytysvälineet Viestintävälineet Muu kalusto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Liesi voi kytkeytyä päälle vahingossa
Advertisements

Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Esimerkki digitaalisesta portfoliosta
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Uusiutuvat energialähteet
Copyright Tommi Lindholm 2006 Triathlon - Kilpailuun valmistautuminen.
Internetprotokollien pääsynvalvonta verkkolaitteissa Teemu Heino Työn valvoja: Professori Raimo Kantola Työn suorituspaikka: Elisa Internet Oy.
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
SISÄPELITAKTIIKOISTA MIESPESÄPALLOSSA Lajinkehittämistyö Mikko Kylmälä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Antti Harju, Ilari Leskinen ja Eetu Tyster
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Henkiset ominaisuudet Fyysiset ominaisuudet
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Näkökulmia luomun kannattavuuteen
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.
Loiskeen junioritoiminta
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Aidan teko Lähde: Peruskartta Heikki Virtanen.
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
mieluummin useampikin?
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Heikki Salokanto Valvoja: prof. Jukka Manner Ohjaaja: DI Pekka Pajuoja, TEKES Sovelluskehitysympäristön virtualisoinnin tuomat edut ja haitat.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Komponenttipohjainen ohjelmistotekniikka (TJTSS56) Osa 4 Kevätlukukausi 2010 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Markku Sakkinen.
Tarinaa työn mielekkyydestä
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä # - Esitelmöijän nimi Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Potentiaalien kertaus ja.
HUOLTO.
ISLANNIN LUONNONOLOT.
Tsunami.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista Ideoita nuorilta, Vuosimallia
Pienet apteekit – mahdollisuus vai riippakivi Suomen apteekkijärjestelmälle? Helsingin Joutsen apteekki 100 vuotta.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
Valmennustoiminnan strategia – Vastuullisesti huipulle
Työssäoppimisjakson seuranta ja ohjeistus sosiaalisen median avulla
Metsätilakauppa Helsinki
Olli Huovinen, Jenniina Soukka ja Matias Nevaranta
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Veden säästäminen.
Green Care tiimi/ POKE luonnonvara-ala
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Kulotuskalusto Vedenkuljetuskalusto (pumput, letkut, liittimet, suihkuputket) Käsityövälineet Sytytysvälineet Viestintävälineet Muu kalusto

Vedenkuljetus Kuinka paljon vettä tarvitaan? (suihkut, paine/virtaama, kokonaisvirtaama) Riittääkö vesi? Pystytäänkö vesi kuljettamaan halutulla tavalla, jotta sammutusvaatimukset palopaikalla saavutetaan ? Onko vedenkuljetus varmistettu

Tarvitaanko vettä. Tarvitaanko vettä isompia määriä Tarvitaanko vettä? Tarvitaanko vettä isompia määriä? (pumppu/letkukuljetus luonnonvesilähteestä tai säiliöautoajo

Ilman koneellistakin vedenkuljetustakin on mahdollista kulottaa, jos sen voi turvallisesti tehdä Aika Työvoima Kohde ”hyvä” vesi antaa turvaa ja mahdollisuuksia ”Kontrolloidaanko tulella vai vedellä?” aiemmin poltettiin ilman konevetta, perustui huolellisiin alkuvalmisteluihin ja palokuorman alentamiseen – nykyään vettä on aina, jolloin voidaan jäähdyttää – toisaalta on menetetty osa ammattiataitoa, kun vesi tuo turvaa On hienoa, jos osataan polttaa niin ikään kuin konevettä ei tarvittaisi, mutta toisaalta on hyvä olla vesi varmistuksena

Käytännössä metsämaan kulotukset nykyään perustuvat käytännössä kokonaan koneveden käyttöön (ja sitä edellytetään) Konevedetön kulotus on periaatteessa mahdollista alhaisen palokuorman poltoissa, jotka pysyvät kaikissa olosuhteissa hallinnassa käsisammutusvälineiden avulla (liekinkorkeus n 1 m), esim perinneympäristöjen poltto, karuunnuttamispoltto puuston alla Sekä esim poikkeuksellisen selvästi rajautuvissa alueissa (saaret tms) Sekä periaatteessa muutenkin jos osaa ja pystyy kantamaan riskin (vrt 1950-60-luku – suuri osa kulotuksista tehtiin ilman konevettä), huolelliset valmistelut ei palokuormaa reunoilla

Jos yksi ei riitä… Sarjaan Rinnan Allas tai astia, vesikuoppa (pressuilla)….

Kaluston hyödyntäminen Vanha ja vajaa kalusto venyy osaavissa käsissä pienillä täydennyksillä ja tuunauksella usein aivan käyttökelpoiseksi riittävän toimivaksi paketiksi (Rauli jatkaa tästä)

Paine Virtaama/vesivirta Paineyhtälö Pumppupaine Letkukitka Nousuhäviö suihkupaine

Letkut (pääjohto+työletku) Armatuurikalusto Pumppu/pumput Letkut (pääjohto+työletku) Armatuurikalusto Liittimet Suihkuputket

Kulotuspumppu Käytetään harvoin, mutta kohtuullisen pitkiä aikoja Vedenkuljetusmatkat melko pitkiä, merkittäviä nousuja saattaa olla käytettävässä vedessä usein kiintoainesta Kavitointiriski Joudutaan kantamaan vaihtelevia matkoja

Millainen pumppu? Suorituskyvyltään riittävä/tarkoitukseen soveltuva Luotettavuus/pitkäikäisyys Paino/kuljetettavuus Helppo/nopeakäyttöisyys Kulutus Melu Huolto/varaosamahdollisuudet Hinta

Huomioita Traktoripumppu tai raskas moottoriruisku riittävät Suomen olosuhteissa lähes aina kulotuksen vedenkuljetuspumpuiksi Keskiraskas tai kevyt riittää usein kulotuspumpuksi, kuitenkin pitkissä vedoissa ja/tai nousuissa voi olla, ettei kapasiteetti riitä Kevyt-pienoispumpuissa on varsin tavallista ettei niiden suorituskyky riitä Jatkuvan sammutusvalmiuden ja luotettavuuden vaatimus – perusvarustukseen tulee kuulua varapumppu

Letkut Materiaali Läpimitta Virtaama, letkukitka Käsiteltävyys Melko toimiva jako: syöttöjohto (pumpulta jakoliittimelle alueen reunaan) 76 mm, pääjohto 51 mm, työletku 42/38 mm Jälkisammutuksessa (pienellä porukalla) voisi olla kehittämisen mahdollisuus ohuemmilla letkuilla, joita yksi henkilö pystyy helposti käyttämään

Liittimet – erilaisia tarpeen mukaan Kynsiliittimet (letkuissa)/paloliittimet, 51 mm/76 mm Jakoliitin – haaroittamiseen Vuorosyöttöliitin/Y-liitin takaiskuläpällä – estää takaisinvirtauksen Sulkuliitin/kansi Oksaliitin/T-liitin/Metsäpaloliitin – työletkun kytkeminen pääjohtoon Supistusliitin/muunnosliitin

Suihkuputket

Miten hoitaa laajan alueen kastelu-miten siirretään työletkuja 1. Runsaasti oksaliittimiä (n 1/40-60 m): voidaan kytkeytyä paineiseen pääjohtoon ja siirtää vain työletkua ja suihkuputkea, usein nykyään työletkutkin valmiina (helppoa, vähemmänkin kokenut henkilökunta suoriutuu) vaatii etenkin isoilla alueilla melko paljon liittimiä, letkuja ja kalustoa Myös painenipalla varustettuja virityksiä sadetinkalustosta väsätty 2. Siirretään työletkua, suihkuputkea ja oksaliitintä ja kytkeydytään paineistamattomaan pääjohtoon (edellyttää miehitettyä jakoliitintä, josta pyydettäessä suljetaan virta), pärjätään huomattavasti vähemmällä kalustomäärällä (2-6 yksikköä/liitin+työletku+suihkuputki), mutta vastaavasti vaatii hieman kokemusta ja ripeyttä ”Välisulkuja” (esim jakoliittimiä, tai sulkuliittimiä) voi olla esim 60-100 metrin välein Isoilla alueilla, jossa letkut eivät riitä ympäri pakko soveltaa, jotain tämän tyyppistä 3. Hallitsemalla paineistettuun johtoon kytkeytyminen (esim apuvälineillä-letkupihdit) voidaan kytkeytyä pääjohtoon tarpeen mukaan (hyödyllistä esim nopeissa tilanteissa ja jälkisammutuksessa etenkin pienellä työvoimalla), vaatii vähiten kalustoa ja työvoimaa mutta eniten kokemusta ja ammattitaitoa :

Viestivälineistö LA/VHF/PMR-radiopuhelimet Matkapuhelimet Huuto/käsimerkit Kaikkia voidaan käyttää ja usein käytetäänkin

Sytytysvälineistö Kunhan saadaan syttymään Heinätukko, tuohikäpry Petrolirätit Kaasu Öljy/petroli tippakannut tai sauvat

Käsisammutusvälineet Hosat, kumi- tms. tukahduttimet Reppuruiskut, kastelukannut Haravat, kuokat, lapiot Saavit, ämpärit, altaat (esim 1 m3 pönikkä), jälkivartioinnin alkusammutusvesi

Muu kalusto Letkupaikkoja Kirves/vesuri, moottorisaha Tuuliviirit, mahd säämittalaitteet Suojauskankaat (jos halutaan käyttää) EA-välineet Savunaamarit, jos halutaan Juotavaa, 2-5 l/henkilö

Henk koht varusteet Soveliaat, suojaavat, heikosti syttyvät ja sulamattomat vaatteet (mukaan lukien kengät), päähine Rukkaset/hanskat Täytettävä juomapullo

Työvoima ? Miniminä esitetty 6 (8)-10 henkilöä, pienillä, matalan intensiteetin poltoilla jopa vähemmällä Riippuu tilanteesta, kohteesta, kalustosta, kokeneisuudesta ja yhteispelin sujumisesta (onko ”joukkue”) Runsas työvoiman määrä ei takaa turvallisuutta, häslingin riski on olemassa jos runsaasti kokematonta väkeä Erilaiset poltto- ja kastelutavat, työvoiman kokemus, vaikuttavat runsaasti Kulotukset hallitsevia rutinoituneita porukoita ei enää juuri (Etelä-Suomessa) ole, tarvetta olisi

Kehitettävää Teoreettisen puolen vahvistaminen, sammutuksen, vedenkuljetuksen jne. ”ymmärtäminen” Kevyempien sammutusyksiköiden (työletku+suihkuputki) käyttöönotto esi jälkisammutuksessa (käsiteltävyyden edut paranee etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa ei vaadita suuria paineita tai virtaamia) Yleensä rutinoitujen kulotusporukoiden synnyttäminen

Kokeilu ja kehittäminen (esim kalusto), Tietyt asiat ovat muuttuneet, joka vaikuttaa esim pumppuihin 4-tahtitekniikan kehittyminen Tiet, mönkijät – pumpun painolla ei enää niin suurta merkitystä – 2-tahtipumpun edut pienenevät Kemikaalien käyttö -käsisammutusvälineiden merkitystä ei kannata yli- eikä aliarvioida? Toiminta alueilla, joissa luonnonvettä ei ole (karuunuttamispoltot) Yleisemmin mahdollisuus korvata letkuvesi säiliövedellä (helpompi ja halvempi jälkityö) Yleisesti veden säästäminen (jos tarvetta) Mönkijät, lietesäiliöt, käytetyt säiliöautot