Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISLANNIN LUONNONOLOT.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISLANNIN LUONNONOLOT."— Esityksen transkriptio:

1 ISLANNIN LUONNONOLOT

2 Pinnanmuodot Islannin korkein kohta on 2 119 metriä korkea. Matalin kohta on noin 260 metriä merenpinnan alapuolella (laguunissa) Saaren rannikko on muodostunut lukemattomista vuonoista ja poukamista. Islannissa sijaitsee tunnetuin tällä hetkellä toimiva tulivuori, Hekla. (Heklan purkausten väli on vaihdellut 16 vuodesta 121 vuoteen) Eyjafjallajökull-tulivuoren purkautuessa maaliskuussa 2010 ilmakehään syöksyi tuhkaa usean päivän ajan. Tämän vuoksi ilmatila ja lentokentät suljettiin osittain tai kokonaan useaksi päiväksi lähes koko Euroopassa.

3 Ilmasto Islannin sää on hyvin vaihteleva, sää voi vaihtua jopa neljä kertaa päivässä. Kesät ovat koleita, mutta lämpötila voi nousta jopa 25 asteeseen. Talvet ovat leutoja lämpötila on alimmillaan -10 astetta. Islanti on viileän ja lauhkean alueen välillä. Lunta voi sataa kesälläkin, mutta rannikolla ei ole pysyvää lumipeitettä. Sateet ovat runsaita. Syynä ilmaston leutouteen on meriympäristö ja etenkin Golfvirta. Rannikkoalueet ovat usein tuulisia ja myrskyt ovat yleisiä, mutta ukkoset ovat harvinaisia.

4 Kasvillisuus Islannin kasvillisuus kuuluu tundra- ja vuoristokasvillisuusvyöhykkeeseen, mutta aivan eteläkärjessä on havumetsävyöhykettä Kasvillisuus peittää maaperästä vain noin neljäsosan koska jäätiköt ja eroosion luomat hiekkamaat valtaavat suurimman osan Ilmaston kylmyys ja tulivuorten purkaukset estivät uuden puuston tulon Vuosisatojen kuluessa metsät katosivat lähes kokonaan.

5

6 Jäätiköt, järvet ja joet
Tuliperäisyyden äärimmäisenä vastakohtana Islannista löytyy valtavia jäätiköitä. Ne peittävät 11,5 % maan pinta-alasta Islannissa sijaitsee Euroopan suurin jäätikkö Suurin luonnonjärvi on Pingvallavantn, mutta tunnetuin järvi on kuitenkin Myvatn, joka on maailmankuulu vesilinnuistaan. Järviä Islannissa on runsaasti, mutta ne ovat kooltaan melko pieniä. Pisin joki, nimeltään Þjórsá, on 237 km pitkä. Suurin osa joista alkaa jäätiköiltä. Jokien vedet sisältävät usein runsaasti roskia, joten ne ovat sameita ja väriltään kellertävän ruskeita. Suurin koski on Dettifoss Pohjois-Islannissa, jonka läpi virtaa litraa vettä sekunnissa

7

8 Geysirit Geysir on kuumalähde, josta purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa vettä ja höyryä, ja ne ovat islannin suurin matkailunähtävyys Geysirejä esiintyy tuliperäisissä maissa, joissa maaperä on halkeamilla, maanpinnalle ulottuvia onkaloita ja pohjavettä Onkaloon valuva vesi kuumenee tuliperäisyyden vaikutuksesta onkalon pohjalla. Vedenpaineen takia vesi voi ylikuumentua, eli sen lämpötila voi nousta yli sata- asteiseksi. Lopulta vesi alkaa kiehua. Sitten höyry työntää vettä pois onkalosta ja vesipatsaan mataloituessa sen paino ja veden paine pohjalla alenee. Ylikuumentunut vesi höyrystyy nopeasti ja työntää lisää vettä pois onkalosta. Tämä reaktio saa aikaan purkauksen. Jos onkalo on ylöspäin kapeneva, purkauksesta tulee näyttävä kun suuri määrä höyryä purkautuu kapeasta aukosta. Tunnettuja geysirejä on Islannin lisäksi Yhdysvalloissa sekä Uudessa Seelannissa

9

10 Videoita https://www.youtube.com/watch?v=Bs_J0kWvR1I

11 Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Islannin_maantiede#Luonto


Lataa ppt "ISLANNIN LUONNONOLOT."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google